Home arrow Rare kostgangers
Rare kostgangers
Het dode paard Wim Eijk Afdrukken
zaterdag 18 februari 2012
In de doorlopende poppenkastvoorstelling die het Vaticaan feitelijk is, werd de Nederlandse aartsbisschop Wim Eijk vandaag in Rome tot kardinaal 'gecreëerd'. Wim Eijk, de zielenherder die heus wel weet hoe je het woord empathie schrijft en uitspreekt, maar helaas niet hoe die emotie voelt en hoe je dat toont. De gevoelsarme, behoudzuchtige Eijk bevestigt in een interview ter gelegenheid van zijn promotie tot kardinaal ook weer eens hoe wereldvreemd hij is.

Wim Eijk
Lees meer...
 
Zondagamateur Afdrukken
dinsdag 07 februari 2012
Ook de tocht der tochten blijft de bemoeizucht van relikneuzen niet bespaard. De mogelijkheid dat een eventuele Elfstedentocht op een zondag zal worden verreden, is niet echt lekker gevallen bij de folkloristisch aandoende Nederlandse Vereniging tot Bevordering van de Zondagsrust en de Zondagsheiliging.

Schaatser
Lees meer...
 
Gristengekkie met penisnijd Afdrukken
zaterdag 04 juni 2011
Omdat een deel van Denver International Airport, bij de Amerikaanse stad Denver inderdaad, lijkt te zijn ontworpen in de vorm van een penis, zullen de architecten van deze luchthaven het koninkrijk Gods nooit binnengaan. Net zo min als al die andere zondaars die de Verenigde Staten volplempen met fallussymbolen en andere heidense symboliek. William Tapley, de Amerikaanse 'co-profeet' van de eindtijd, ook bekend als 'Third eagle of the apocalypse', legt het u op YouTube allemaal duidelijk uit.

Randdebiel William Tapley
Lees meer...
 
EO-jongeren toch niet zo blij Afdrukken
donderdag 02 juni 2011
In verband met de EO Jongerendag (4 juni), een repost van dit populaire artikel uit 2009.
Ter gelegenheid van de 35ste EO Jongerendag, afgelopen zaterdag 13 juni in het Gelredome, schreef Jessica van Geel vier lezenswaardige portretjes van christelijke jongeren in nrc-next van vorige week. Daarin blijft maar weinig over van het beeld van de blije christenmens zoals dat maar al te graag wordt geëtaleerd. Het ene verhaal stemt nog treuriger dan het andere. Natuurlijk, de geïnterviewden zijn nog jong en hebben alle recht om fouten te maken en door schade en schande wijzer te worden, net als de generaties voor hen. Maar dat religie met al zijn misvattingen deze jonge mensen op hun weg naar evenwichtige volwassenheid eerder belemmert dan helpt, lijkt de verbindende rode draad tussen de levens van deze vier (voormalige) bezoekers van de EO Jongerendag
.


EO Jongerendag 2011
Lees meer...
 
Nederland gidsland ondanks James Kennedy Afdrukken
maandag 25 april 2011
De gelovige merkt steeds vaker dat de vrome praatjes niet meer klakkeloos worden geslikt. De gelovige, laten we hem voor het gemak James Kennedy noemen, begint 'm te knijpen als een ouwe dief. Eeuw op eeuw heeft-ie de andersdenkende beschimpt, vernederd, geslagen, beroofd, verkracht en vermoord. Het zal 'm toch niet gebeuren dat de rollen in Nederland, waar de kerken leeglopen, nu worden omgedraaid?

Archetypische gelovige
Lees meer...
 
Claimcultuur typeert gelovigen Afdrukken
maandag 04 april 2011
Ach, ze zijn toch zo speciaal, zo bijzonder, die gelovigen. En wie zulke verheven gedachten denkt als de gelovige mag toch zeker wel aanspraak maken op een speciale behandeling? Neem de student Abdelkarim El-Fassi, die zich bij het bestuur van de Hogeschool van Amsterdam beklaagt over de sluiting van de gebedsruimte in het schoolgebouw.

Abdelkarim El-Fassi
Lees meer...
 
Op HvA zijn vrouwen minderwaardig Afdrukken
zondag 06 februari 2011
De Hogeschool van Amsterdam heeft een karakterloos college van bestuur, dat wordt aangevoerd door een voorzitter zonder ruggengraat. Dat bestuurscollege vindt het prima dat docent bedrijfseconomie Nourdin Belhadi, teruggekeerd van bedevaart naar Mekka, vrouwelijke collega's en studenten discrimineert door ze voortaan geen hand meer te geven. Ook al is dat in Nederland de gangbare wijze van begroeting.

HvA
Lees meer...
 
Antoine Bodar draait door Afdrukken
dinsdag 23 november 2010
Omdat zijn baas de paus zich weer eens onduidelijk heeft uitgelaten, dit keer over het gebruik van condooms, mag de Vaticaanse onderknuppel Antoine Bodar nu avond aan avond komen opdraven op tv. Daar vertelt hij dan keer op keer het belachelijke verhaal dat zijn kerk de morele lat zeer hoog legt, maar dat dit een ideaal betreft waar je als gelovige niet aan hoeft te beantwoorden. Gottegottegod, waar heeft de mensheid die warme, menselijke, vergevingsgezinde RK Kerk toch aan verdiend.

Blöde Sprüche
Lees meer...
 
Veenendaal verboden voor Dungans Afdrukken
dinsdag 14 september 2010
"Na waarschuwingen aan de C1000 in Veenendaal over het gevaar van deze aktie, heeft men besloten om de aktie te vervangen voor een andere aktie. Hieruit blijkt maar weer hoe goed God is!"

Dungan Kees Huibers
Lees meer...
 
De rekbare principes van de gelovige Afdrukken
dinsdag 10 augustus 2010
Er is weinig zo rekbaar als het denkraam van de gelovige. Neem een warhoofd als David Slager, tot voor enkele jaren verbonden aan religie.blog.nl en "zomaar een christen". In zijn column 'Keurt God polygamie, slavenhandel en scheiding goed?' wringt Slager zich in de onmogelijkste bochten in een doorzichtige poging om recht te praten wat krom is. Christenen zijn daar, door hun geloof toe gedwongen, zeer bedreven in moet u weten.

De principes van David Slager
Lees meer...
 
Geen bijval voor SGP-standpunt Kluveld Afdrukken
vrijdag 07 mei 2010
Vandaag krijgt de SGP 30.000-en-nog-wat handtekeningen aangeboden van leden en sympathisanten die vinden dat deze partij gewoon door moet kunnen gaan met het uitsluiten van vrouwen van bestuurlijke functies. Eén van de ondertekenaars is historica Amanda Kluveld.

Laat die SGP toch discrimineren
Lees meer...
 
Uit de rubriek 'Leden schrijven' Afdrukken
zondag 18 april 2010
Er is iets grondig mis met medewerkers van de Evangelische Omroep. Nu niet meteen lachen, het is namelijk zo ernstig dat maar liefst 14 zendelingen er in een open brief hun bezorgdheid over uitspreken. Wat mag er dan wel aan de hand zijn? Gaat EO-directeur Arjan Lock piemelnaakt poseren voor de Viva? Heeft Andries Knevel heimelijk een relatie met Brigitte Kaandorp? Of gaat Tijs van den Brink zich iedere zondag volledig te buiten aan pepermuntjes? Welnee, het is allemaal nog veel en veel erger.

Ejologo
Lees meer...
 
SGP-vrouwen Afdrukken
vrijdag 16 april 2010
De SGP-aanhang heeft het verbod op het uitsluiten van vrouwen van passief kiesrecht emotioneel nog niet verwerkt. "Waar bemoeit zo'n Clara Wichmanfonds zich mee?", vraagt Yvonne Opschoor uit Krimpen aan de IJssel zich vandaag in de Volkskrant af.

Keukenprinses
Lees meer...
 
Kindermishandeling goddelijk goedgekeurd Afdrukken
dinsdag 06 april 2010
De werknemers van de rooms-katholieke kerk die zich in kerken, kloosters, internaten en bisschopspaleizen aan kinderen vergrijpen, hebben dat van geen vreemde. Met kinderen mag je van God namelijk doen wat je wilt. Die ben je geen enkel respect verschuldigd, zo valt op te maken uit Bijbelteksten. God de Vader zet aan tot menige geweldsorgie waarvan kinderen bewust het mikpunt zijn. En God de Vader moordt zelf regelmatig gezellig een potje mee.

Niemand is veilig
Lees meer...
 
Bas de Uitverkorene Afdrukken
maandag 05 april 2010
Bevoorrecht is de natie die een man met de statuur van Bas van der Vlies al bijna 29 jaar in 's lands vergaderzaal aanwezig weet. En wat een bevoorrecht mens is deze Bas van der Vlies, dat de Heere zelf hem persoonlijk riep, nee: bevál om voor de Staatkundig Gereformeerde Partij de politiek in te gaan. Of kwam God daar misschien toch niet zelf aan te pas, Bas?

Sterke verhalen
Lees meer...
 
Gotspe Afdrukken
zondag 04 april 2010
De rooms-katholieke kerk blijft verbazen door haar manier van reageren op de zich almaar uitbreidende misbruikschandalen. Lang voerden het gebruik van de doofpot, de ontkenning en het stilzwijgen de boventoon. Inmiddels worden zelfs de boodschappers die het feitelijke nieuws brengen door het Vaticaan onder vuur genomen door ze te bestempelen als 'roddelpers'. Dat het in de RK Kerk altijd nóg erger kan, bewees Raniero Cantalamessa. Die vergeleek de beschuldigingen aan het adres van de paus en de RK Kerk met antisemitisme.

Samenzwering tegen de Kerk
Lees meer...
 
Paapse leugenachtigheid Afdrukken
zondag 21 maart 2010
De 'hostie-affaire van Reusel' knettert nog wat na op de opiniepagina's van Trouw. Mag de kerk alsjeblieft haar eigen regels bepalen?, betoogden Amanda Kluveld, Dirk-Jan Nijsink, Jacques Rozendaal en Bart Jan Spruyt op 13 maart onder de kop 'Seculiere hufterigheid'. Afgelopen zaterdag werden de vier keurig afgeserveerd door publicist Ronald Meester.

Paapse debatertrucs
Lees meer...
 
Kardinaal geobsedeerd door seks Afdrukken
woensdag 10 maart 2010
Terwijl er maar geen einde komt aan de reeks onthullingen van omvangrijk seksueel misbruik in de eigen instituties in Duitsland, Nederland en Oostenrijk, weet kardinaal Agostino Vallini van het bisdom Rome niets beters te doen dan woedend uit te vallen naar het bestuur van een lokale school voor voortgezet onderwijs die op de leerlingtoiletten condoomautomaten heeft geïnstalleerd.

Keurig jasje
Lees meer...
 
Scherff (CU): God geneest hiv Afdrukken
dinsdag 16 februari 2010
Alsof handoplegster, gebedsgenezeres en voormalig Amsterdams deelraadslid Yvette Lont zelf uit de dood is opgestaan, zo heeft de hoofdstedelijke afdeling van de ChristenUnie in de homofobe gristenmensch Hugo Scherff (24) een minstens even gedreven als spraakmakende lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen gevonden. Scherff is bovendien al net zo dom en onmogelijk als de vroegere heroïnehoer. Deze week kwam hij even zijn visitekaartje afgeven.

Helemaal de bom bij de CU
Lees meer...
 
Carnavalsprins de communie geweigerd Afdrukken
maandag 15 februari 2010
De leegloop in de kerk zal nog tien jaar duren en daarna is nog slechts 10 procent van de Nederlanders praktiserend katholiek, voorspelde aartsbisschop Eijk enkele weken geleden. Dat moet sneller kunnen, dacht het ambitieuze dorpspastoortje Luc Buyens uit het Brabantse Reusel (Narrendonk), en weigerde prins carnaval Gijs d'n Urste zaterdagavond de communie tijdens de speciale carnavalsmis. De 24-jarige prins, die buiten de carnavalstijd als Gijs Vermeulen door het leven gaat, is namelijk openlijk homoseksueel. De drieste actie van de pastoor ontmoet weinig instemming.

Archieffoto: PhotoXpress
Lees meer...
 
Van Praag praat poep Afdrukken
donderdag 04 februari 2010
Emeritus hoogleraar psychiatrie Herman van Praag gaat keihard onderuit in het christelijke opinieblad VolZin. Daarin noemt de zielknijper atheïsme een afwijking van de norm. "Als iemand niets met religie heeft, dan ontbreekt er een dimensie. De meeste mensen zijn wel ontvankelijk. En ik vind het dan ook een tekort, een deficiëntie."

Archetypische psychiater
Lees meer...
 
Alaaf, alaaf, alaaf Afdrukken
maandag 01 februari 2010
Wat zoekt een wereldvreemde droogkloot als Richard Tiemstra in hemelsnaam in de lokale politiek? De ronduit sneue voorzitter van de SGP-fractie in de gemeente Waalwijk misgunt de plaatselijke jeugd van 11 tot 15 jaar het carnavalsfeestje waarvoor de gemeente hen had uitgenodigd.

Foto: PhotoXpress
Lees meer...
 
Homoseksualiteit is als anorexia Afdrukken
zondag 24 januari 2010
De toekomstig aartsbisschop van België, André Léonard, heeft in een tv-programma homoseksualiteit vergeleken met anorexia. Gevraagd naar zijn visie zei Léonard een vergelijking te willen maken: "Neem nu anorexia. Anorexia is niet te rijmen met eetlust, maar ik zal niet zeggen dat wie aan anorexia lijdt abnormaal is."

Controverse rond André Léonard
Lees meer...
 
Een Ratzingerkloon voor België Afdrukken
zondag 17 januari 2010
Met bisschop André-Mutien Leonard van Namen krijgt België een Waalse kopie van Joseph Ratzinger als opvolger van aartsbisschop Godfried Danneels. Een conservatief kerkelijk leider die tot aartsbisschop wordt geroepen om in de eerste plaats het Vaticaan te dienen, niet de Belgen.

Stuk verdriet voor België
Lees meer...
 
Discuzeuren met gelovigen Afdrukken
zondag 10 januari 2010
En daar is er weer eentje. Zo'n discussie tussen een gelovige en een niet-gelovige op een website die, naarmate de gedachtewisseling vordert, almaar verder ontspoort. In het strijdperk treden: de agnost Jeroen Lansink, die in alle rust en kalmte zijn verhaal doet, en de christen Frederik (FJD), die al snel vlucht in drogredenen, verwijten en – erger – indirecte bedreiging.

Jij wilt gewoon niet in God geloven!
Lees meer...
 
Gratis parkeren voor gelovigen Afdrukken
zaterdag 09 januari 2010
De gemeente Enschede heeft haar parkeerbeleid gewijzigd. Sinds 1 januari moeten bezoekers van het zogenaamde singelgebied ook op zondag na 12.00 uur betalen om te mogen parkeren. Nu staan er in het betreffende gebied enkele kerken die ook op de zondagmiddag diensten houden. En het nieuwe parkeerbeleid levert voor menig kerkbezoeker kennelijk problemen op. Voelt u al welke kant dit verhaal opgaat?

Voorkeursbehandeling voor relikneuzen
Lees meer...
 
Multiculti-school weert kerstboom Afdrukken
maandag 07 december 2009
Een ernstig geval van cultuurrelativisme teistert de Haagse Hogeschool. Daar heeft een stelletje landverraaiers dat zich directie noemt abrupt gebroken met de jaarlijkse traditie van een metershoge zilverspar met kerstversiering in de centrale hal. Boom, ballen en engelenhaar laten zich in hun ogen niet langer combineren met het internationale karakter van de school.

Zet eens een boom op
Lees meer...
 
Wat doet Donner? Afdrukken
woensdag 02 december 2009
Stel je het volgende voor: het is hartje winter en minister Piet Hein Donner van SZ&W, in alle vroegte onderweg naar zijn ministerie, glijdt met fiets en al van de weg af en dondert zo in het zwarte, ijs-en-ijskoude water van de gracht. Ogenblikkelijk maakt de kou zich op verlammende wijze meester van zijn lichaam en Donner dreigt kopje onder te gaan. Ondanks het onchristelijk vroege uur heeft een eenzame passant alles zien gebeuren. De beste man blijkt om onduidelijke redenen een flink eind touw bij zich te hebben, waarvan hij de onfortuinlijke bewindsman één uiteinde toewerpt. Vraag: wat doet Donner?

Piet Hein Donner: een ijskouwe (foto SZ&W)
Lees meer...
 
Dawkins denkt als een nazi Afdrukken
maandag 02 november 2009
Joachim Meisner (75), de aartsbisschop van Keulen, heeft zich voor de zoveelste maal lelijk in de nesten gewerkt. Zondag wierp hij in zijn preek bioloog Richard Dawkins, "de voorganger van de goddelozen", voor de voeten dat deze de mens uitsluitend op waarde weet te schatten als drager en doorgever van zijn genen. "Zoals ooit de nazi's de mens primair beschouwden als drager van het erfgoed van diens ras", liet Meisner er nog fijntjes aan voorafgaan.

Hoor het donderen in Keulen
Lees meer...
 
Dominee Arend Beens ziet spoken Afdrukken
dinsdag 27 oktober 2009
Een christen met een beetje ruggengraat mijdt voortaan vestigingen van Xenos. Daar verkopen ze deze maand namelijk allerhande prullaria in verband met de komende Halloween. Dominee Arend Beens uit Barneveld heeft het om die reden helemaal gehad met de winkelketen: "Ik zou de drempel daar niet meer over willen. Doe je het toch, dan ga je vreemd."

Liegen mag van God
Lees meer...
 
Bijbels verbrand tijdens Halloween Afdrukken
maandag 19 oktober 2009
Met Halloween (dat is op 31 oktober, de avond voor Allerheiligen) zullen de bijbels in het vuur worden geworpen. Dat wil zeggen, alle bijbels waar Marc Grizzard en zijn volgelingen de hand op weten te leggen en die in hun ogen geen genade kunnen vinden. De zonderlinge pastor van de bescheiden Amazing Grace Baptist Church in Canton (Noord-Carolina, VS) erkent namelijk alleen de King James-vertaling van de Bijbel als het woord van God voor Engelstaligen. De vele andere vertalingen zijn "perversies en het werk van Satan" en zullen daarom aan de vlammen ten prooi vallen.

Rituele boekverbranding
Lees meer...
 
Discussie Marijnissen vs Eijk: 10 - 0 Afdrukken
woensdag 30 september 2009
Een discussie over godsbewijs met als uitdager aartsbisschop Wim Eijk wordt overtuigend gewonnen door Jan Marijnissen. De opponenten troffen elkaar op dinsdag 29 september in het tv-programma Het Elfde Uur bij de Evangelische Omroep.

Marijnissen wint door knock-out
Lees meer...
 
WRR moet hobbyisme afzweren Afdrukken
woensdag 30 september 2009
De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid is op zoek naar een nieuwe voorzitter. Wim van de Donk, die er vanaf 2004 de scepter zwaaide, begint per 1 oktober in zijn nieuwe functie van Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant. De WRR zou er verstandig aan doen deze gelegenheid aan te grijpen om zich opnieuw uit te vinden.

Kan de letter W blijven staan?
Lees meer...
 
Niet lullen maar poetsen Afdrukken
dinsdag 01 september 2009
Wat kunnen ze naïef zijn, die christenen. Neem pastor Judith van der Werf die op de website van de IKON pleit voor gebedsruimtes op het werk. "Het gebruik van zo’n ruimte zou niet alleen de bidders ten goede komen. Het gebed zou ook bijdragen aan de onderlinge werksfeer en de inzet van de werknemers en hun productiviteit vergroten."

Niet-werkende handen
Lees meer...
 
Overleden paus opgegraven en berecht Afdrukken
woensdag 12 augustus 2009
In januari 897 liet paus Stefanus VI het lijk van zijn voorganger, paus Formosus, opgraven en berechten in een van de vreemdste rechtszaken ooit. Het skelet zat op een troon terwijl de aanklacht werd voorgelezen. Eén van de geestelijken antwoordde voor de dode, die schuldig werd bevonden aan een poging om zich de pauselijke titel toe te eigenen.

Roomse mores
Lees meer...
 
Christenjongeren toch niet zo blij Afdrukken
vrijdag 19 juni 2009
Ter gelegenheid van de 35ste EO Jongerendag, afgelopen zaterdag 13 juni in het Gelredome, schreef Jessica van Geel vier lezenswaardige portretjes van christelijke jongeren in nrc-next van vorige week. Daarin blijft maar weinig over van het beeld van de blije christenmens zoals dat maar al te graag wordt geëtaleerd. Het ene verhaal stemt nog treuriger dan het andere. Natuurlijk, de geïnterviewden zijn nog jong en hebben alle recht om fouten te maken en door schade en schande wijzer te worden, net als de generaties voor hen. Maar dat religie met al zijn misvattingen deze jonge mensen op hun weg naar evenwichtige volwassenheid eerder belemmert dan helpt, lijkt de verbindende rode draad tussen de levens van deze vier (voormalige) bezoekers van de EO Jongerendag.

EO Jongerendag 2009
Lees meer...
 
Zondagsrust Urk wreed verstoord Afdrukken
dinsdag 16 juni 2009
Wat is dat toch met wethouders in zwaar-christelijke gemeenten, dat zij zich zo snel gewonnen geven voor de volstrekt onzinnige argumenten van zelf niet al te frisse raadsleden? Afgelopen week was het weer eens raak. Dit keer op Urk, waar onlangs van overheidswege een speelveld werd hersteld. De werkzaamheden werden uitgevoerd op zondag en dat was tegen het zere been van onder meer SGP-raadslid Geert Post.

Niet op zondag... of was het zaterdag
Lees meer...
 
Pastoor Heeffer onteerde Dodenherdenking Afdrukken
woensdag 06 mei 2009
De RK Kerk weet van gekkigheid niet meer wat ze zal doen om zich te schande te maken. Als men zich al niet massaal aan de beminde gelovigen vergrijpt - binnenkort verschijnt een onderzoeksrapport over het grootschalige en jarenlange misbruik in Ierland - dan treedt men als priester wel in de openbaarheid met een hakenkruis op de mouw. Of plundert het armenfonds voor tonnen om er de vele vriendinnen en snelle auto's mee te bekostigen, zoals wijlen deken Joep Haffmans deed. Het einde van deze treurige reeks is nog lang niet in zicht.

Dodenherdenking 2009 in Someren
Lees meer...
 
Priester draagt 'kruis' Afdrukken
dinsdag 05 mei 2009
De 51-jarige Italiaanse priester Angelo Idi verwelkomde vorige week zijn parochianen bij de kerk met een swastika om zijn arm. Naar verluidt zouden enkele van de kerkgangers bij het zien van het hakenkruis rechtsomkeert hebben gemaakt.

Dat andere kruis
Lees meer...
 
Moeder afgeslacht met kruisbeeld Afdrukken
dinsdag 24 maart 2009
Het had zomaar een scene uit een aflevering van Maigret kunnen zijn: een verwarde katholieke Franse vrouw denkt dat ze de duivel is en slaat met een crucifix haar bejaarde moeder naar God. Het gebeurde maandagavond in Lourdes, het bekende bedevaartsoord.

De dochter, met een crucifix, in het appartement
Lees meer...
 
De laffe journalistiek van Schoonen Afdrukken
zaterdag 07 februari 2009
Willem Schoonen, hoofdredacteur van dagblad Trouw, vindt dat door sommige media maar "stompzinnig" wordt gereageerd op het publiekelijk afstand nemen van de letterlijke interpretatie van het scheppingsverhaal in Genesis door Andries Knevel. "Die gaan dan aan EO-directeur Lock de vraag voorleggen of hij zelf het scheppingsverhaal letterlijk neemt", sneert Schoonen in het hoofdredactioneel commentaar van zaterdag, over onder meer de Volkskrant, De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman.

Schepperdeschep
Lees meer...
 
SGP ontstemd over kut-expositie Afdrukken
maandag 26 januari 2009
Het is altijd wat met de SGP. Storen deze dorpsbestuurders zich niet aan de woorden "eeuwig zonde" in een voorlichtingsfolder over afvalscheiding of aan het blasfemisch bevonden kruis van Madonna, dan zijn ze wel laaiend op Beatrix. En nu is dan de tentoonstelling 'Mea Vulva - Mooi Kut' slecht gevallen. Bij de SGP in Nieuwegein dit keer, de plaats waar de reizende tentoonstelling over de vagijn vanaf 6 februari onderdak vindt.

Job Hoegée vindt de expositie maar kudt
Lees meer...
 
De kleinzoon van Calvijn Afdrukken
zondag 25 januari 2009
Even iets heel anders nu. Grootinquisiteur gaat literair. Kees Groenenboom beschrijft met 'De kleinzoon van Calvijn' het archetype van de Nederlandse volksaard, dat van de calvinist. Verlangen en berusting, in drie strofen eindrijm.

Johannes Calvijn
Lees meer...
 
Ermelo houdt vast aan vloekverbod Afdrukken
zaterdag 24 januari 2009
Je bent een CDA-burgemeester van een kleine Gelderse gemeente met ruim 26.000 inwoners. In navolging van de grote jongens aan het Binnenhof wil je de bezem halen door overbodige regelgeving. Je stuurt een voorstel naar de raad om de Algemene plaatselijke verordening te ontdoen van achterhaalde bepalingen en regels die niet meer te handhaven zijn, zoals het uit andere tijden stammende vloekverbod. Dan blijkt dat je hebt gerekend buiten de oppassende burger De Greef, van de Burgemeester Vitringalaan 8.

Aan de gemeentegrens
Lees meer...
 
Giftige Giovanni gaat voor goud Afdrukken
zondag 04 januari 2009
Als hypocrisie een Olympisch nummer was, zou Giovanni Maria Vian ongetwijfeld de regerend Olympisch kampioen zijn. Vian is sinds 2007 hoofdredacteur van de L'Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan. In die krant nam hij eind december de ruimte om uiting te geven aan zijn ergernis over de grote boze wereld die maar niets wil snappen van alle goede bedoelingen van de Kerk van Rome en van haar geestelijk leider, Gods eigen plaatsvervanger op aarde, Zijne Heiligheid de paus Benedictus XVI. "Het is merkwaardig dat een instituut dat doorgaans wordt afgeschilderd als een obscure en wrede machtsmachine, regelmatig wordt verweten dogmatisch te zijn, precies op het moment dat het voorstelt om de discussie aan te gaan", huichelt Giovanni in zijn krant

Ratzinger aka Benedictus XVI
Lees meer...
 
Misplaatste excuses in Puttense woordzaak Afdrukken
donderdag 18 december 2008
In de Veluwse gemeente Putten kun je niet zomaar zeggen dat het eeuwig zonde is om lege flessen niet in de glasbak te gooien, want dan zijn de rapen gaar. Volgens de plaatselijke SGP-voorman Jan van den Brink (foto) heeft het begrip 'eeuwig zonde' voor christenen een diepere en zwaardere betekenis en kun je het niet gebruiken in een folder over afvalscheiding. Onzin natuurlijk. Veel woorden hebben meer dan één betekenis en uit de context valt vrijwel altijd op te maken welke betekenis is bedoeld

De gristenmens Jan van den Brink
Lees meer...
 
CU blijft truttig imago trouw Afdrukken
maandag 24 november 2008
"De ChristenUnie heeft wel ballen, dat moeten we laten zien. En de partij moet niet al te truttig over komen.” Afgelopen zaterdag nog tekende de Volkskrant deze woorden op uit de mond van IJmert Muilwijk, voorzitter van Perspectief, de jonge honden van de CU. Ook fractievoorzitter Arie Slob vindt dat regeringspartij CU als factor in de Nederlandse politiek serieus moet worden genomen. Flink balen dus, dat lichtgeraakte en geborneerde provinciaaltjes en lokaaltjes van de partij het landelijk kader aldoor hinderlijk voor de voeten lopen en het truttige imago keer op keer op keer bevestigen. Neem de CU-fractie in Stadskanaal, die het maandag zelfs bestond een heuse theatervoorstelling te willen verbieden

God als ezel, een vertrouwd beeld
Lees meer...
 
Geen Halloween op Urk dit jaar Afdrukken
dinsdag 21 oktober 2008
Urk. Voormalig eiland in de Zuiderzee. Vanouds bekend om visserij en zangkoren, maar recentelijk vooral van fraude op de visafslag en cokesnuivende jeugd; van de bevolking is vijftig procent jonger dan 25 jaar. Urk, waar de zeventien raadszetels uitsluitend worden bezet door volksvertegenwoordigers van christelijke signatuur: zes namens de ChristenUnie, vijf voor de SGP, vier voor het CDA en twee namens de eveneens confessionele Unie Gemeentebelangen; vier vrouwen op dertien mannen. Urk, waar dus de achterlijkheid regeert en dat worstelt met een imagoprobleem. In dát Urk hebben vijftien plaatselijke dominees de bevolking per open brief in het lokale sufferdje opgeroepen om zich teweer te stellen tegen de viering van Halloween.

Halloween
Lees meer...
 
ChristenUnie-duo Dom en Dommer Afdrukken
woensdag 24 september 2008
In de week dat ChristenUnie-staatssecretaris Tineke Huizinga voor de zoveelste keer onder vuur ligt vanwege het dreigende debacle met de ov-chipkaart, grossiert partijgenoot en minister van Defensie Eimert van Middelkoop in weekblad Vrij Nederland in uitspraken die wijzen op een ernstig gebrek aan fatsoen, inlevingsvermogen, algemene ontwikkeling en (gezond) verstand.

Dom, dommer, domst
Lees meer...
 
Coach Van Galen blijkt een randdebiel Afdrukken
zaterdag 23 augustus 2008
Robin van Galen is een succesvolle Nederlandse waterpolocoach. Van Galen is ook een randdebiel. Nadat in de olympische finale de Verenigde Staten met 9-8 werden verslagen, claimde hij herhaaldelijk dat het succes van zijn ploeg met de hulp van God tot stand was gekomen.

De hand van God?
Lees meer...
 
Lange tenen rond Goede Vrijdag Afdrukken
zondag 23 maart 2008

Arme, verwarde pastoor Hendriks. Dat zijn gemeente Heemstede naar het onlangs verbouwde gemeentehuis verhuist, uitgerekend op Goede Vrijdag, is werkelijk ongehoord. Want, zo redeneert deze zetbaas van Rome: "Als je aan deze dag komt, kwets je objectief de hele christenheid." Toe maar! Niet enkel de dorpspastoor is geraakt door de botheid van dit gemeentebestuur maar zo ongeveer een derde van de wereldbevolking. Dat wordt permanente bewaking van het gemeentehuis tegen de horden woeste gekwetsten die van over de hele wereld naar het goddeloze Heemstede zullen oprukken om verhaal te halen, met een fikse afstraffing op de koop toe. Tjibbe Joustra, waar ben je?! Jammer van die officiële verbouwing die net klaar was. Kun je straks weer helemaal van voren af aan beginnen.

Gemeentehuis Heemstede tijdens de verbouwing

Lees meer...
 
Prof. Touba Afdrukken
zondag 16 maart 2008

Man van God en helderziende - Geen probleem zonder oplossing - Betaling na resultaat binnen de 2 dagen - 100 % garantie - 30 jaar ervaring - Groot helderziend medium.

Lees meer...
 
Balkenende erkent eigen zwakte Afdrukken
zondag 17 februari 2008

Afgelopen zondag was premier Jan Peter Balkenende te gast in het programma Hour of Power, een wekelijkse kerkdienst op tv. Oud-premier Van Agt ging hem enkele jaren geleden al eens voor. J.P. werd op het Catshuis geïnterviewd over wat het geloof voor hem betekende. Balkenende formuleerde zijn antwoord heel stellig: "Zonder geloof kun je niet functioneren." Hij beschouwde zijn deelname aan de uitzending duidelijk als een onderonsje met de al dan niet gelovige doelgroep van het tv-programma, want hij liet er op volgen: "Dat hoef ik de kijkers van Hour of Power niet uit te leggen."

J.P. in Hour of Power

Lees meer...
 
Dwaze dominee is schaamte voorbij Afdrukken
zondag 13 januari 2008

Dominee Erjan van der Linde is gekrenkt. Het kan niet anders. De dominee onderhoudt een opmerkelijke website met, zoals hij zelf stelt, “errug veel over God en geloof”. Daaronder ook de nodige pagina's gewijd aan de vraag 'Schepping of evolutie?' Dominee Van der Linde moet op die webpagina's niets hebben van de evolutieleer. Peter Jansen heeft er eens rondgekeken en vraagt dominee in een reactie op de man af: "Waarom vertelt u de mensen al die onzin nog?" En alsof dat nog niet genoeg is, besluit hij met: "U moet u diep schamen!" Dat is niet erg aardig van Peter Jansen.

Darwinvis op pootjes

Lees meer...
 
Jezus 'helpt' een handje Afdrukken
zondag 13 januari 2008

Een jongeman in Hayden (Idaho, VS), die er van overtuigd was dat hij het 'teken van het beest' droeg, zaagde met een cirkelzaag zijn hand af, verwarmde het in de magnetron en belde vervolgens de Amerikaanse 1-1-2.

Een losse hand

Lees meer...
 
Fijn christenvolk Afdrukken
woensdag 28 november 2007

De voorzitter van de Beweging Christelijke Koers CDA is woensdag in Zwolle door de politierechter veroordeeld tot een contactverbod met politici en bestuurders in de gemeente Kampen. De 67-jarige J. van der Land uit Kampen heeft zich schuldig gemaakt aan belediging en bedreiging, oordeelde de rechtbank.

Lees meer...
 
Voor christenen is het altijd prijs Afdrukken
woensdag 21 november 2007

Na de calculerende burger is er nu ook de berekenende christenmens. Dat maken we tenminste op uit het bijzondere staaltje redeneerkunde dat Johan Van Vliet ten beste geeft op jezus-fan.hyves.nl. Zo bruin als door Johan worden ze niet dagelijks gebakken.

Lees meer...
 
Was Jezus een meisje? Afdrukken
dinsdag 23 oktober 2007

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) overweegt weer eens een nieuwe bijbelvertaling uit te geven. Amper drie jaar na het verschijnen van de Nieuwe Bijbelvertaling in hedendaags Nederlands van 2004, waaraan zo'n tien jaar werd gewerkt. Maar die versie schijnt nog te hoogdrempelig te zijn voor buitenkerkelijken, en ook aan hen mag het Woord Gods natuurlijk niet worden onthouden. Er is al een vertaling van delen van de Bijbel in simpel Nederlands, maar die is van plaatjes voorzien en is bedoeld om het kinderbrein te vergiftigen.
In plaats van steeds dezelfde uitgekauwde hap opnieuw op te dienen, zou het het Nederlands Bijbelgenootschap sieren eens met echt iets nieuws te komen: een geannoteerde Bijbel met de integrale tekst, waarin alle door onderzoekers gevonden obligate fouten of twijfelachtige passages staan aangegeve
n, voorzien van een zakelijke toelichting. Dan worden het desnoods maar twee delen dundruk, NBG! Ik zie het niet gebeuren. Of zou zo'n uitgave er stiekem al zijn en van onder de toonbank worden verkocht?

Lees meer...
 
Suck it, Jesus! Afdrukken
maandag 24 september 2007

De Amerikaanse comedienne Kathy Griffin mocht eerder deze maand een Emmy in ontvangst nemen. Dat ze in haar dankuweltoespraakje de waarheid zei, wordt haar niet door iedereen in dank afgenomen. Niet door mensen als Bill Donohue, de oppergriezel van de Amerikaanse conservatieve Rooms-Katholieken, die niet in staat bleek om op weg naar volwassenheid ook maar het minste greintje gevoel voor humor te ontwikkelen. Zou daar nou echt geen therapie voor te bedenken zijn?
Wie sympathiek staat tegenover Griffins dankwoord kan een internetpetitie tekenen. Lezenswaardig zijn de beschaafde, hoogstaande reacties die gristenen daar achterlaten, er blijk van gevend de boodschap van Jezus Christus, onze verlosser, perfect te hebben verinnerlijkt. Typisch Christen Dom.


Reacties (0) | Lees meer...

 
Normvervaging Balkenende zet door Afdrukken
dinsdag 18 september 2007

Als initiator van het normen- en waardendebat bevindt premier Balkenende zich in een glazen huis. Gaat hij in de fout dan wordt hem dat natuurlijk extra zwaar aangerekend. Op Prinsjesdag maakte J.P. het zijn critici wel erg makkelijk. Want ook dit jaar besloot de troonrede weer met een bede. Uit het opdringen van zijn particuliere opvatting spreekt een minachting voor Nederland die een minister-president niet past. Jan Peter Balkenende is eerste minister; de statuur van een staatsman bezit hij niet en zal hij zich op deze manier ook nooit verwerven.

Lees meer...
 
Pastoor Mennen laat zich wel kennen Afdrukken
maandag 27 augustus 2007

Bijval voor pastoor Harm Schilder die - met het verstand op nul - weerstand blijft bieden tegen het Tilburgse gemeentebestuur. Bijval die in luidruchtigheid nauwelijks onderdoet voor het gebeier waarmee de recalcitrante zielenherder Schilder tot voor kort dagelijks, des morgens in de vroegte om klokke 7.15 uur, een tiental schaapjes van zijn kudde ter kerke noodde. De bijval komt van Cor Mennen, ambtgenoot uit Oss. Diens grote woorden moeten het gebrek aan argumenten maskeren. Een oud trucje.

Buitengewoon heidens boekje, uitgegeven tgv pausbezoek in 1985

Lees meer...
 
De Heere spreekt via dromen Afdrukken
maandag 20 augustus 2007

Marianne Coufreur uit Volkel bezit de gave om dromen te kunnen verklaren, zegt ze zelf. Is het op zich al bijzonder om aan dromen een diepere betekenis toe te kennen – de droom is immers niets meer dan een bijproduct van het slapen, dat ontstaat bij de verwerking van de indrukken die we in onze waaktoestand hebben opgedaan – Marianne tilt haar uitlegkunde naar het hoogst denkbare niveau. Want zij weet dat het de Heere God zelve is die mensen via dromen dingen duidelijk wil maken.

Lees meer...
 
Dag Tijs Afdrukken
maandag 06 augustus 2007

Vandaag nemen we afscheid van jou, Tijs. Nog niet zo lang geleden gold jij, Tijs van den Brink, als de wonderboy van de christelijke journalistiek in het Hilversumse. Een goed interviewer. Scherp doorvragend wanneer dat nodig was om de feiten boven tafel te krijgen, zonder daarbij echt onaangenaam te worden. Een integer programmamaker leek je te zijn. Een gedreven journalist, op zoek naar De Waarheid. Dachten we.

Lees meer...
 
Nederland 2007: leggingleed Afdrukken
dinsdag 17 juli 2007

De legging heeft zijn langste tijd gehad op de Veluwe. Sinds het kledingstuk onlangs aan een tweede opmars begon, fulmineert christelijk Nederland tegen de "zeer strakke damesbroek" (Van Dale). In het kerkblad, op het schoolplein en vanaf de kansel wordt op oudtestamentische gronden uitgehaald naar dit goddeloze stuk textiel. De kerkleer schrijft voor dat mannen en vrouwen zich onderscheidend kleden 'omdat de Heere God man en vrouw zowel fysiek, mentaal als sociaal verschillend heeft geschapen', stelt een dominee. Is dit de joods-christelijke traditie van Nederland waarop u doelde, minister Vogelaar?

Lees meer...
 
De 'inconvenient truth' volgens bisschop Dow Afdrukken
dinsdag 03 juli 2007

Groot-Brittannië kampt met overvloedige regenval, waardoor grote delen van het land onder water zijn komen te staan. Duizenden Britten zijn hierdoor dakloos geworden. Gelukkig weten we dankzij Graham Dow, bisschop van Carlisle voor de Church of England, wie er werkelijk schuld hebben aan deze rampspoed: de homo's (wie anders?) die met hun gezeur om gelijke burgerrechten nog hun zin krijgen ook.

Lees meer...
 
Boze Bart Afdrukken
dinsdag 19 juni 2007

God hoort niet in een wettekst. Voor de wet zijn we allemaal gelijk, dienen we althans in gelijke gevallen gelijk te worden behandeld. Veel mensen geloven niet in het bestaan van een God. Veel mensen geloven in een andere God dan de God van de buurman. Veel mensen doen elkaar de verschrikkelijkste dingen aan uit naam van hun God. Je leest het dagelijks in de krant. Omdat over niets zo verschillend wordt gedacht als over God en religie hoort God nooit voor te komen in een wettekst. Omdat we voor de wet allemaal gelijk moeten zijn. Wie er even over nadenkt begrijpt dat. Zo niet Bart Brouwer uit Genemuiden. Bart is boos. Christelijke Bart is de bedenker van de actie Petition4Him, die moet bereiken dat zijn God alsnog wordt opgenomen in de Europese Grondwet, zo die er komt. Zijn argumentatie biedt ons een doorkijkje in de naïeve denkwereld van Bart.

Lees meer...
 
Om te huilen Afdrukken
donderdag 07 juni 2007

Hoe komt een voormalig verkoopmanager van de V&D eigenlijk als presentatrice bij de EO terecht? Zijn Gods wegen echt zo ondoorgrondelijk als je vaak hoort beweren? Marion Lutke, mogelijk bekend van het tv-programma 'Ik mis je', heeft op deze vraag het antwoord en biedt ons een verbijsterend openhartig inkijkje in de leugenachtige psyche van de christen medemens.

Lees meer...
 
Nederland 2007: ontslag na echtscheiding Afdrukken
woensdag 06 juni 2007

Een redacteur van het Katholiek Nieuwsblad is ontslagen omdat hij na een buitenechtelijke relatie besloot tot echtscheiding. De krant moet hem nu een vergoeding van 27.000 euro betalen, zo bepaalde de kantonrechter in Den Bosch woensdag.

Lees meer...
 
Tyrannosaurus at kokosnoten Afdrukken
dinsdag 08 mei 2007

In het splinternieuwe Creation Museum in Petersburg (Kentucky, VS) worden bezoekers bij de entree geconfronteerd met een metershoge waterval. Aan de voet daarvan dollen kinderen tussen dinosauriërs.

Spelend kind met dinosauriër

Lees meer...
 
Opdringerige homo's Afdrukken
maandag 30 april 2007

Trouwe bezoekers van deze site weten wel dat christenen (en moslims etc.) het beste met de wereld voor hebben. God (of Allah etc.) aan hun zijde wetend, verkondigen zij hun blijde (of dogmatische etc.) visie op het wereldgebeuren, of je daar nu op zit te wachten of niet. Dat commentaar levert nogal eens even vermakelijk als stuitend proza op. Zoals dat van helmond24 bij een Koefnoenfilmpje op YouTube.

Lees meer...
 
ChristenUnie tegen 'de dood' Afdrukken
zondag 21 januari 2007

Hoe verward moet je zijn om in de afbeelding van een menselijke schedel, wat botten en de tekst 'De dood, dat moet je meemaken', propaganda voor zelfmoord en euthanasie te zien? Yvette Lont, namens de ChristenUnie in de raad van het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost, had die connectie snel gelegd.

Gewraakt affiche 'De dood, dat moet je meemaken'.
Het gewraakte affiche.


Lees meer...
 
Advertisement

NU VERKRIJGBAAR

Boek: Rare kostgangers (2012) 

Onze Lieve Heer heeft rare kostgangers, zegt de volksmond. Grootinquisiteur weet dat het andersom is. Het zijn de rare kostgangers die de Lieve Heer hebben: een vrijbrief om anderen hun wil op te leggen, hun gelijk te halen, en onbekommerd onzin uit te kramen. Allemaal uit naam van het Opperwezen, bij welke naam dat dan ook genoemd wordt. Voorjaar 2007 begon Grootinquisiteur zijn kruistocht tegen de uitwassen van religie op de gelijknamige website. En net als zijn historische naamgenoot kent hij geen genade. Pastoors, predikanten en profeten: hij legt ze op de pijnbank en foltert ze met bijtend sarcasme, geselende ironie en onontkoombare logica.

In dit boek zijn de beste, hardste, gemeenste, belangrijkste en leukste bijdragen van de eerste vijf jaar Grootinquisiteur (2007-2011) gebundeld.
Paperback, 228 pagina's, € 14,95 - Online bestellen

Bezoekers van de website reageerden:

“Compliment: scherpe pen maar leuk geformuleerd.”

“Zeer ongenuanceerd. Schandelijk eenzijdig.”

“Dank u voor het schrijven van dit zeer vermakelijke artikel.”

Direct naar Twitter

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval