Home arrow Rare kostgangers arrow Nederland gidsland ondanks James Kennedy
Nederland gidsland ondanks James Kennedy Afdrukken
maandag 25 april 2011
De gelovige merkt steeds vaker dat de vrome praatjes niet meer klakkeloos worden geslikt. De gelovige, laten we hem voor het gemak James Kennedy noemen, begint 'm te knijpen als een ouwe dief. Eeuw op eeuw heeft-ie de andersdenkende beschimpt, vernederd, geslagen, beroofd, verkracht en vermoord. Het zal 'm toch niet gebeuren dat de rollen in Nederland, waar de kerken leeglopen, nu worden omgedraaid?

Archetypische gelovige

Kennedy schrijft vandaag in Trouw vooral te vrezen voor de zelfvoldaanheid van de meerderheid. Ik zie dat minder somber in. Waar vooral tegen wordt geageerd zijn voorkeursbehandelingen en privileges: als de Nederlander niet mag discrimineren, dan mag dat religieuze instellingen ook niet worden toegestaan. God hoort ook niet op de euro of in de Troonrede. Als ik mijn winkel op zondag open wil doen, hoort dat niet met een beroep op religieuze dogma's door derden te worden verhinderd. En verder hoef ik ook niet bekeerd te worden tot het geloof in één van de duizenden goden die de mensheid in de loop der tijd heeft verzonnen. Het lijkt me allemaal niets teveel gevraagd. Maar ja, ik ben dan ook een rationeel denkend mens en ontleen mijn moraal niet aan oude, heilige boeken.

Tot blijdschap van Kennedy "zijn christenen zich de laatste decennia bescheidener gaan opstellen, nu ze hun meerderheid zijn kwijtgeraakt". Maar het verontrust hem dat men in een land met een seculiere meerderheid "zo gemakkelijk denigrerend over gelovigen spreekt". Wat een naïef, gebrekkig (zelf)beeld van de gelovige voert Kennedy hier op. Hoezo stelt de gelovige zich 'bescheidener' op? En veel gelovigen maken vooral zichzélf volkomen belachelijk, James:

– door tegen al het overweldigende bewijs voor evolutie in, vast te blijven houden aan de mythe van de zesdaagse schepping als feitelijke waarheid;
– door te claimen dat geloof iets anders zou zijn dan een particuliere mening, wat niet het geval is;
– door zonder enig verifieerbaar bewijs te stellen dat religie zou zijn gestoeld op een 'goddelijke openbaring', waardoor gelovigen een speciale behandeling toekomt boven niet-gelovigen;
– door spontane genezingen, zoals die altijd al hebben bestaan, voor te stellen als wonderen des geloofs;
– door andersdenkenden respectloos tegemoet te treden met hun domme, irritante geëvangeliseer;
– door al duizenden jaren, tot op de dag van vandaag, andersdenkenden te bedreigen met terreur, zoals onlangs deze kaasboer uit Woerden deed, en door die dreigementen ook uit te voeren;
– door de mensheid al eeuwen voor te liegen dat seksualiteit alleen kan bestaan binnen het huwelijk tussen man en vrouw;
– door zich tegelijkertijd fysiek te vergrijpen aan de kleinsten en kwetsbaarsten;
– door met steeds weer nieuwe 'eindtijdprofetieën' te komen;
– door zich op religieuze gronden onbeschoft te gedragen tegenover de meerderheid van de wereldbevolking;
– door het prediken van onverdraagzaamheid en het zaaien van haat;
– door voor anderen te denken en over hun hoofd heen voor hen te beslissen;
– door glashard te liegen;
– door in een democratisch land de theocratie te willen vestigen;
– door popmuziek te willen verbieden;
– door willens en wetens andermans eigendommen te vernielen;
– door andersdenkenden te schofferen;
– door de omgeving te negeren;
door...

Om daar kanttekeningen bij te plaatsen heeft niets van doen met arrogantie of zelfvoldaanheid, zoals Kennedy stelt. Voor afwijkende meningen moet uiteraard plaats zijn, maar wat feitelijk onjuist is mag worden gecorrigeerd en wie zich misdraagt (zie bovenstaande voorbeelden) mag daarop worden aangesproken. In binnenland én, als dat nodig is, ook in het buitenland.

O ja, nog iets waar gelovigen het patent op lijken te hebben: de dubbele standaard oftewel de dubbele moraal oftewel het meten met twee maten. Zoals James Kennedy deed in maart 2009.

Grootinquisiteur  Reacties (2)
1. Geschreven door Henk Bakker, op 27-04-2011 15:39
Een beetje tegengif voor Kennedy. 
 
http://www.youtube.com/watch?v=VFMmzKDonRY
2. Geschreven door John (webmaster), op 27-04-2011 19:38
Sterrenstof zijt gij, en tot sterrenstof zult gij wederkeren... Mooi! Ik vrees echter dat het James Kennedy aan de fantasie ontbreekt om tot dit inzicht te komen.

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
YMB     WSM   
 5  2  U   DS6
MDE  3HR  W2A   
 M  A   B  UWM
K7D     GPX   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement

NU VERKRIJGBAAR

Boek: Rare kostgangers (2012) 

Onze Lieve Heer heeft rare kostgangers, zegt de volksmond. Grootinquisiteur weet dat het andersom is. Het zijn de rare kostgangers die de Lieve Heer hebben: een vrijbrief om anderen hun wil op te leggen, hun gelijk te halen, en onbekommerd onzin uit te kramen. Allemaal uit naam van het Opperwezen, bij welke naam dat dan ook genoemd wordt. Voorjaar 2007 begon Grootinquisiteur zijn kruistocht tegen de uitwassen van religie op de gelijknamige website. En net als zijn historische naamgenoot kent hij geen genade. Pastoors, predikanten en profeten: hij legt ze op de pijnbank en foltert ze met bijtend sarcasme, geselende ironie en onontkoombare logica.

In dit boek zijn de beste, hardste, gemeenste, belangrijkste en leukste bijdragen van de eerste vijf jaar Grootinquisiteur (2007-2011) gebundeld.
Paperback, 228 pagina's, € 14,95 - Online bestellen

Bezoekers van de website reageerden:

“Compliment: scherpe pen maar leuk geformuleerd.”

“Zeer ongenuanceerd. Schandelijk eenzijdig.”

“Dank u voor het schrijven van dit zeer vermakelijke artikel.”

Direct naar Twitter

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval