Home
Het visitekaartje van Mariska Orbán Afdrukken
zondag 31 oktober 2010
Ze doen een wedstrijdje, dat moet het wel zijn! Hoe is ánders die onophoudelijke stroom van schofferingen en beledigingen te verklaren, waarmee rooms-katholieke kerkleiders en opinionleaders de laatste tijd brutaler en dommer dan ooit om zich heen slaan?

Zelfs de foetus is vals!

De Belgische aartsbisschop André-Joseph Léonard gooit in deze competitie hoge ogen. Dankzij enkele welgemikte foute uitspraken over onder meer homo's en aidspatiënten en zijn stelling dat je gepensioneerde kindermisbruikende geestelijken niet strafrechtelijk moet vervolgen, wordt hij inmiddels door de meeste van zijn landgenoten uitgekotst. De gelovigen vluchten bij duizenden de kerk uit. Maar ook deze Belgische aartsbisschop zal zijn meerdere moeten erkennen in Mariska Orbán, de mislukte hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, die ook nog eens jammerlijk blijkt te zijn gezakt voor het vak medemenselijkheid.

Zo ongeveer het hele land viel over Orbán heen na lezing van haar ongekend vals getoonzette open brief aan het VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert. De woede over de walgelijke brief ("U heeft nooit uw eigen kindje kunnen vasthouden of het liefdevol in badje mogen doen") van dit wereldvreemde wicht is volkomen terecht. Toch is het jammer dat de kritiek op haar abjecte handelwijze (behalve de toonzetting ook het doordrukken van de publicatie tegen de uitdrukkelijke wens van het Kamerlid in; suggereren dat je de discussie wilt stimuleren maar vervolgens als een volleerde Roomse censor de onwelgevallige reacties achterhouden) ons het zicht op haar aan alle kanten rammelende en inhoudelijk zwakke verhaal dreigt te ontnemen.

Van alle elementen uit het betoog van Orbán waar je op zou kunnen ingaan, wil ik graag de aandacht vestigen op twee zaken die ik in de vele reacties heb gemist. Allereerst is daar de hemeltergende hypocrisie: haar kerk is mordicus tegen het gebruik van voorbehoedmiddelen, op uiterst dubieuze gronden. Dan moet je ook niet zeuren over abortussen.

Orbán wil de 30.000 abortussen in Nederland voorkomen. Zo'n resultaat kan, afgezien van de door haar gesuggereerde opvang, slechts worden bereikt door een wettelijk verbod, de strikte handhaving van zo'n verbod en strafrechtelijke vervolging bij overtreding. Waartoe een dergelijk verbod in zijn meest rigide vorm kan leiden, zien we in een rooms-katholiek land als Nicaragua, waar het in 2006 werd ingevoerd. Daar zijn incestslachtoffers gedwongen hun eigen broer of zus te baren, neemt het aantal geregistreerde zelfmoorden onder zwangere meisjes toe en krijgen zwangere vrouwen niet de benodigde behandeling in geval van een levensbedreigende ziekte. Alles en iedereen moet wijken voor de foetus.

Mariska Orbán veinst in haar brief compassie met de meisjes en vrouwen die een abortus ondergaan. Maar als het haar werkelijk om de vrouwen en het terugdringen van het aantal abortussen zou gaan, was zij geloofwaardiger geweest met een pleidooi voor goede voorlichting en tegen het Roomse verbod op het gebruik van voorbehoedmiddelen. Dat verbod mist immers elke reële grond. Ook in haar bedoelingen ontpopt Mariska Orbán zich dus als een vals kreng.

Waarschijnlijker is dat zij zich als nieuwbenoemde hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad in het openbaar en ten overstaan van het Vaticaan slechts als goed-katholiek wilde bewijzen door dit visitekaartje af te geven.

Grootinquisiteur
 

Zie ook
RK Kerk veinst humaan abortusstandpunt
  Be first to comment this article

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
9I7     XNY   
 Y  T  Y   NDE
BT8  8IU  LQH   
J   H  T 4  5T8
M85     4YJ   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval