Home
Tilburgse klokkenluider moet inbinden Afdrukken
dinsdag 19 oktober 2010
Harm Schilder, de wereldvreemde en stronteigenwijze klokkenluider van de Tilburgse Margarita Maria kerk die vandaag door de rechter in het ongelijk werd gesteld, is al jaren niet voor rede vatbaar. Maar hulpbisschop Rob Mutsaerts van het bisdom Den Bosch kan er ook wat van.

Meneer pastoor

De al jaren slepende zaak mag voor de regelmatige bezoekers van deze website bekend worden verondersteld: pastoor Harm Schilder luidt dagelijks om 7.15 uur de klok om een handjevol medegelovigen tot kerkgang te bewegen. Verzoeken van omwonenden om minder lawaai te maken of op een later tijdstip te luiden waren aan dovemansoren gericht. De autistisch ogende pastoor gaf ook niet thuis bij pogingen van de gemeente om te bemiddelen (de eerste, zachte aanpak) of naleving van de regels af te dwingen (latere, hardere aanpak). De rechter stelde Schilder in 2007 nog in het gelijk. Daarop scherpte de gemeente de regels aan: bij het luiden voor 7.30 uur mag het geluidsniveau van de klok niet boven de 80 decibel uitkomen. Schilder trok zich er niets van aan en de gemeente stelde meerdere keren overtredingen vast.

Vandaag maakte de bestuursrechter korte metten met het asociale gedrag van de egocentrische pastoor: bij het luiden voor 7.30 uur moet Schilder zich houden aan de regels zoals de Tilburgse gemeenteraad die heeft vastgesteld, op straffe van 5000 euro per overtreding. De rechter ging niet mee in de argumentatie van de pastoor dat hij het geluidsniveau niet kan dempen. En de opvatting dat de beperking die de gemeente Tilburg oplegt in strijd zou zijn met de vrijheid van godsdienst, zoals dramaqueen Schilder had aangevoerd, vond bij de rechtbank ook geen gehoor. De pastoor gaat tegen de uitspraak in beroep.

En dan is daar hulpbisschop Rob Mutsaerts, die kennelijk nog nooit van conflictbeheersing heeft gehoord, laat staan dat hij ooit met succes een mediatraining heeft ondergaan. Daarmee onderscheidt Mutsaerts zich overigens niet van andere gezagsdragers in zijn kerk, die met hun botte optreden doorgaans meer schade aanrichten dan ze aantroffen (men raadplege het archief op deze website) om daar vervolgens anderen de schuld van te geven.

De eerste stommiteit. Een RKK-bericht meldt vandaag: "De Bossche hulpbisschop Rob Mutsaerts is verontwaardigd over een uitspraak van de rechtbank Breda. (...) Volgens de rechtbank mag de gemeente pastoor Harm Schilder verbieden om de klok gedurende een deel van het etmaal boven een bepaald geluidsniveau te luiden. Volgens mgr. Mutsaerts, die zelf jurist is, mag de klokgelui helemaal niet verboden worden. 'Dat is in strijd met de wet. Wel kan de gemeente regels bepalen inzake geluidsniveau, maar nooit verbieden'." Tot zover de RKK.
Maar dat is nu juist wat de gemeente doet: er staat niet voor niets “verbieden boven een bepaald geluidsniveau”! Dat was de hulpbisschop, die kennelijk niet tot tien kan tellen, even ontgaan.

De tweede stommiteit is de uitspraak: "Hoe omwonenden het klokgelui ervaren doet volstrekt niet terzake." Kijk, dat de RK-kerk schijt heeft aan alles en iedereen (jongetjes op internaten, moslims, Joden, homo's, vrouwen, aidspatiënten, de hardwerkende omwonenden van kerkgebouwen et cetera) is genoegzaam bekend; dom van Mutsaerts om dat in deze zaak nog eens zwart op wit te bevestigen.

Al zijn verdere opmerkingen doen voor het juridisch oordeel niet ter zake, althans de rechter heeft die bij het bepalen van het eindoordeel niet de doorslag laten geven. Daarom is het vanuit het gezichtspunt van de RK-kerk uiterst onhandig dat de hulpbisschop zijn reactie niet heeft weten te beperken tot wat er in de laatste alinea van het bericht op de website van de RKK staat: "De hulpbisschop adviseert pastoor Schilder in hoger beroep te gaan. 'Mocht het verbod dan toch nog gehandhaafd blijven, dan zou ik de mis gewoon een kwartier later laten beginnen. Dan kun je vanaf half acht beginnen te luiden. Luiden vanaf half acht is volgens de Algemene Plaatselijke Verordening immers geen probleem.'"

De rechtlijnige pastoor had zijn eventuele hoger beroep vooraf al aangekondigd en ons rechtssysteem staat een dergelijk beroep ook toe. Met zo'n advies kon Mutsaerts dus geen averij oplopen. Maar de grootste winst voor álle partijen zit 'm in die drie laatste zinnen van de hulpbisschop. Daarin klinkt - eindelijk, ...eindelijk, maar waarom pas zo laat! - de redelijkheid een keer door; het gezonde verstand, het rekening houden met anderen. Wat dom van alle misplaatste gelijkhebberigheid die Schilder en Mutsaerts daaraan vooraf hebben laten gaan.

Grootinquisiteur

Zie ook:
Alle artikelen over de Tilburgse klokkenluider Harm Schilder
  Reacties (1)
1. Geschreven door Luitzen, op 21-10-2010 00:36
Hadden ze naast die kerk eens een moskee moeten zetten die vijf maal per dag een oproep tot gebed deed. Ik geloof er niks van dat de heer Schilder deze Moslims hetzelfde recht zou toekennen dat hij zelf opeist.

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
HW1     H3A   
L D  2   9  FWW
5I4  FDB  DHC   
E 6  T  A   9NJ
HM3     Q48   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval