Zure Bond 'prijst' kinderboekauteurs Afdrukken
zondag 10 oktober 2010
De Bond tegen het vloeken heeft de genomineerde en bekroonde kinderboeken van dit jaar door een eigen jury laten lezen en beoordelen. In de kritische kanttekeningen bij de Nederlandse jeugdliteratuur die daar het resultaat van zijn, gaat het allang niet meer over het woordgebruik alleen.

Vloeken is gezond

De Bond tegen het vloeken laat de kinderboeken controleren op de aanwezigheid van scheld- en vloekwoorden door een eigen 'lezersjury'. Hoe die is samengesteld, over welke deskundigheid de juryleden beschikken en hoe zij te werk gaan, dat vermeldt de Bond in zijn persbericht niet. Toch is dat niet onbelangrijk, omdat de lezers van de Bond tussen het turven van de gvd's, de jeetjes en de gossies door ook een oordeel vellen over het gekozen onderwerp en hoe dat door de auteur is uitgewerkt. Met vloeken heeft dat niets meer te maken.

Zo meldt het persbericht onder meer: "Vooral het boek ‘Tiffany Dop’ van Tjibbe Veldkamp (zilveren griffel) is een negatieve uitzondering. De lezersjury van de Bond tegen het vloeken kon de inhoud van het boek vanwege het gewelddadige en seksistische karakter niet waarderen. Ook het boek ‘Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam’ van Gerda Dendooven (zilveren griffel) is blasfemisch: van God wordt een karikatuur gemaakt en de auteur laat God vloeken."
En: "In een aantal kinderboeken is op een niet al te nette manier over God, de schepping en seksualiteit geschreven."

Kinderboek Kinderboek Kinderboek

Dit oordeel staat volkomen haaks op inhoudelijke recensies, zoals die op internet te vinden zijn: hier, hier of hier. Het laat zich ook niet rijmen met de bekroning van deze boeken door de vakjury. De Bond tegen het vloeken presenteert zich met deze kritiek als wereldvreemd, fantasieloos, humorloos en onvolwassen. Het dreigement aan het eind van het persbericht, dat de Bond "contact [gaat] opnemen met auteurs van kinderboeken (...) over het taalgebruik in kinderboeken", kan door de goede verstaander dan ook worden opgevat als een compliment voor de schrijvers.

Grootinquisiteur



  Be first to comment this article

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
 C          A84      
TQ     A    B A   F6E
 F    1HB   L X      
 Q     X    L B   B63
5L2         23H      

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved