Home
Nederland wereldkampioen ontkerkelijking Afdrukken
maandag 30 augustus 2010
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de ontkerkelijking van Nederland in de 20ste eeuw een uniek fenomeen: "Nergens ter wereld was die ontwikkeling zo sterk als in ons land." Van een minderheid van 2 procent niet-kerkelijken in 1899 ging het naar 42 procent in 2008. Daarmee bezetten niet-kerkelijken een riante eerste plaats.

Nederland tóch wereldkampioen

Van de Nederlanders die zich in 2008 nog kerkelijk noemen, is het aandeel katholieken 29 procent, het aandeel hervormden 9 procent, het aandeel gereformeerden 4 procent, het aandeel PKN 6 procent en alle overige gezindten samen (inclusief de islam) 10 procent.

Het CBS verklaart de snelle ontkerkelijking tussen 1899 en 2008 onder meer door de opkomst van nieuwe instituties voor armenzorg en het verenigingsleven, die de traditionele rol van kerk en godsdienst hebben overgenomen, door groei van de welvaart en toename van de mobiliteit, het hogere opleidingsniveau en de komst van televisie.
Op internet is het rapport 111 jaar statistiek in tijdreeksen 1899-2010 als download beschikbaar.

Voor regelmatige bezoekers van Grootinquisiteur kunnen de genoemde cijfers niet echt verrassend zijn: ze bevestigen de trend die het Sociaal Cultureel Planbureau in 2008 over de afgelopen 30 jaar signaleerde. Zie het artikel Kerken stromen massaal leeg voor meer mooie cijfertjes.  Reacties (4)
1. Geschreven door Luitzen, op 31-08-2010 19:13
Ik dacht dat in andere landen, zoals Noorwegen en Tsjechië, het percentage niet religieuze mensen nog een stukje hoger lag.
2. Geschreven door John (webmaster), op 31-08-2010 19:25
Dat is een goeie, Luitzen. Het CBS heeft het over de ontwikkeling (snelheid?) van de ontkerkelijking. In absolute getallen zijn sommige Scandinavische landen Nederland mogelijk (nog) de baas. Misschien is het een goed idee om een Top Tien aan het bericht toe te voegen. Ik ga op zoek.
3. Geschreven door wim3, op 10-09-2010 13:51
Het is te hopen dat de ontkerkelijking in rap tempo wordt voortgezet. Nog beter ware het een volledige scheiding tussen Staat en kerk in te voeren en confessionele partijen van regeringsdeelname uit te sluiten. Geloven doe je maar in je vrije tijd.
4. Geschreven door Luitzen, op 14-09-2010 12:10
Dat komt vast wel goed. Het lijkt erop dat de meeste Christenen het geloof al niet meer zo belangrijk vinden dat ze en masse op het CDA stemmen en de statistieken geven aan dat binnen alle grote Christelijke stromingen in Nederland, behalve het Katholicisme, de ontkerkelijking een feit is. Naar aanleiding van het recente negatieve nieuws m.b.t. sexksueel misbruik binnen de Katholieke Kerk, verwacht ik dat de mensen die al niet veel meer met het geloof hadden ook daar weg zullen blijven.

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
 R      B    
MB   M  OU  DEO
 6  5RR  2    
 2   M   I  A8B
GQ7     OII   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval