Home
Bisschop trapt na Afdrukken
zaterdag 07 augustus 2010
Volgens weblog Kattekliek heeft de Oostenrijkse bisschop Andreas Laun nooit beweerd dat de fatale afloop van de Love Parade een straf van God zou zijn voor de zondigheid van de deelnemers. Dat hebben de media er volgens haar van gemaakt.

Love Parade 2004 in Berlijn

Kattekliek loopt met open ogen in de val die de geslepen bisschop heeft klaargezet. Want tot Andreas Laun er over begon werd er in de media helemaal niet gesproken over deelname aan de Love Parade 2010 als over een zonde, laat staan als over een misstap die met de dood zou moeten worden bestraft. Laun brengt die suggestie namelijk zélf ter sprake, op een geraffineerde manier, meteen al in de derde zin van zijn gewraakte artikel:
"(...) Auch steht es keinem Menschen zu, über die Toten zu urteilen und darüber hinaus zu behaupten, ihr Tod sei eine – natürlich gerechte – „Strafe Gottes“ für die Sündigkeit der Love-Parade, in deren Verlauf das Unglück geschah!"

Vervolgens lijkt Laun, in de tweede alinea, hiervan weer afstand te nemen door te beweren: "Übrigens, wer Sünde und Gottesstrafe meint so direkt zuordnen zu können, sollte sich wundern über seine eigene Gesundheit und vielleicht sogar darüber, dass er selbst noch am Leben ist – und zufrieden sein, dass Gott allein der Richter ist, kein Mensch! Nein, das alles steht außer Zweifel und darf auch nicht abgeschwächt werden." In deze alinea suggereert Laun dat er geen twijfel over bestaat dat alleen God rechter kan zijn. Een volstrekt onzinnige bewering: er zijn hele volksstammen die dit de bisschop nooit na zullen zeggen omdat zij niet geloven in een god of goden waarvan het bestaan nog nooit is aangetoond. Voor rechtspraak hebben we uiteraard de rechterlijke macht, maar dit terzijde.

Eigen schuld
In de derde alinea komt alsnog de aap uit mouw – en Kattekliek had er dan ook goed aan gedaan om even kritisch verder te lezen. Dat de bisschop deze alinea begint met "En toch" wijst namelijk al op een breuk met het voorafgaande: "Und doch, das Ereignis und die Diskussion über es geben Anlass weiterzudenken! Das Mitleid mit den Opfern ist eine Sache, eine andere die Feststellung: „Love Parade“ und Teilnahme an ihnen sind, abgesehen von ihrem abstoßenden Erscheinungsbild, objektiv eine Art Aufstand gegen die Schöpfung und gegen die Ordnung Gottes, sind Sünde und Einladung zur Sünde!"

Laun stelt hier, zonder enige feitelijke onderbouwing, dat zowel de Love Parade zelf als het deelnemen daaraan "objectief gezien een vorm van opstand tegen de schepping en Gods ordening zijn, een zonde en een uitnodiging tot zonde!" Dus toch: wie bij de Love Parade aanwezig is, is een zondaar. En dan moet je niet raar opkijken dat er dit soort dingen als in Duisburg gebeuren. Laun bevestigt zijn opvatting nog eens in de zevende alinea: "Mit anderen Worten: Man weigert sich anzuerkennen, dass die Loveparade, abgesehen von ihrem krankhaften Erscheinungsbild, auch mit Sünde zu tun haben könnte und darum, folgerichtig, auch mit dem richtenden und strafenden Gott!"

Loze beschuldiging
Aan wélk vergrijp de deelnemers van de Love Parade zich concreet schuldig hebben gemaakt, alleen al door hun aanwezigheid, geeft Laun wijselijk niet aan. Als de bisschop dat wel zou doen, wordt direct duidelijk dat zijn hele betoog op drijfzand is gebaseerd. In tegenstelling tot wat Laun beweert bestaat er uiteraard geen enkele strijdigheid tussen (het bijwonen van) een popmanifestatie en de wereld om ons heen. Wie in dit verband van 'zonde' spreekt, laat staan van de bestraffing daarvan, is zelf niet van deze wereld en maakt zichzelf volstrekt belachelijk. Sterker nog: wie zoiets beweert is geestelijk ernstig ziek en verdorven.

Ziende blind
Kattekliek ziet het belachelijke van de beweringen van Andreas Laun niet in. Zoals het een 'goed katholiek' kennelijk betaamt, zal zij gezagsdragers uit de eigen gelederen niet aanspreken op hun misstappen en hun uitglijers bij het duiden van de katholieke geloofsleer. Bij wijze van afleidingsmanoeuvre wijs je als katholieken in geval van misstanden liever op een zionistisch complot. Of geef je net als vroeger de homo's van alles de schuld of desnoods de vrijmetselaarij. Kattekliek geeft er de voorkeur aan de media de schuld te geven: "Er is nu eenmaal een bewuste drang van de seculiere media om de Kerk in een kwaad daglicht te stellen."

Geen straffende goden
Kattekliek realiseert zich niet dat bisschop Andreas Laun de deelnemers aan de Love Parade en de slachtoffers een misselijke trap na geeft, door aan de gebeurtenis in Duisburg de strikt particuliere opvatting te koppelen dat "iedereen geoordeeld zal worden". Het idee van een goddelijke entiteit die straft met behulp van rampen en catastrofes is echter irrationeel en zegt vooral veel over het denken in sjablonen van goed en fout bij de boodschapper.
Let maar eens op: bij dergelijke onheilsprofeten is een goddelijke straf vrijwel altijd terug te voeren op zoiets als zedeloosheid of 'het verval van de normen'. God zal natuurlijk nooit eens duidelijk ingrijpen om iets originelers, zoals bijvoorbeeld de inval in Irak of het niet-ondertekenen van het Verdrag tegen het gebruik van clusterbommen. Ook deze walgelijke Andreas Laun is weer een perfect voorbeeld van zo'n immorele dwaas met maar één, twee nummers op het repertoire. En er zijn altijd weer simpele zielen die daar intrappen. Zeg nou zelf, Kattekliek.

Grootinquisiteur


O ja, Kattekliek, ik las ook nog je bericht naar aanleiding van de in Friesland gevonden babylijkjes. Een erg naar verhaal, inderdaad. Maar wat raar dat je in dat verband abortus ter sprake brengt, wat toch echt iets heel anders is, met adoptie als alternatief. Abortus en adoptie zijn beide namelijk nogal ingewikkelde oplossingen. Voorkomen is altijd beter, nietwaar? Ongetwijfeld heb je weleens gehoord van condooms of de pil. Tientallen Brabantse nonnetjes hebben van de anticonceptiepil bij Organon miljoenen exemplaren verpakt voor wereldwijde verkoop. Dat was nog eens lekker binnenlopen. Een voorbehoedmiddel verdient uiteraard de voorkeur boven al dat abortus- en adoptieleed waar je aan refereert, dat ligt nogal voor de hand. Wat vreemd eigenlijk dat je daar zelf niet op kwam...

Je G.  Be first to comment this article

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
XOF     NPL   
Y 7  L  O   H4A
IOS  RBE  RF1   
F J  I  I I  T93
HUM     7PT   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval