Home
SGP moet vrouwen toelaten Afdrukken
donderdag 08 april 2010
De SGP mag vrouwen bij verkiezingen niet uitsluiten van kandidatenlijsten. De staat moet effectieve maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de SGP het passief kiesrecht aan vrouwen binnen de partij toekent. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.

Zaak van lange adem

De Hoge Raad noemt het beleid van de SGP om vrouwen te weren van kandidatenlijsten in strijd met de Grondwet en het VN-Vrouwenverdrag en eist dat de overheid maatregelen neemt zodat de SGP wel vrouwen als vertegenwoordigers accepteert. Een beroep op levensbeschouwelijke gronden, zoals de SGP doet, gaat niet op. ''In een democratische rechtsstaat mag aan politieke beginselen en programma's slechts praktische uitvoering worden gegeven binnen de grenzen die wetten en verdragen daaraan stellen.'' De integrale tekst van de uitspraken is beschikbaar op de website van de Hoge RaadLJN: BK4549 en LJN: BK4547. Een uitgebreide samenvatting is te vinden bij het Nederlands Juridisch Dagblad.

Dertig mannen
Op de lijst van de SGP voor de Tweede Kamer-verkiezingen van 9 juni staan 30 kandidaten en daaronder is geen enkele vrouw. Lijsttrekker is het huidige Kamerlid Kees van der Staaij, op de tweede plaats staat de Rotterdamse hoogleraar economie Elbert Dijkgraaf. De SGP bezet in de Tweede Kamer sinds jaar en dag twee zetels en komt daar in opiniepeilingen ook op uit.

Zie ook
SGP denkt over list tegen vrouwen
Staat moet in actie komen tegen SGP
  Reacties (2)
1. Geschreven door BenZeeland, op 09-04-2010 16:25
Ik heb ongelijk gekregen. Mijn gedachte dat juridisch gezien het verenigingsrecht de handelwijze van de SGP toelaat is onjuist gebleken. Jammer dat het vonnis (althans de samenvatting in het juristenblad) niet ingaat op het verenigingsrecht, maar zich beperkt tot het levensbeschouwelijke aspect.
2. Geschreven door Tom, op 21-04-2010 10:07
Nou, heeeel jammer dat het vonnis zich niet richt op het verenigingsrecht!!!! Wordt eens wakker man, draai maar om de feiten heen. Gelukkig zijn er ook nog normale mensen, de rechters van de Hoge Raad die het verenigingsrecht net even minder belangrijk vinden dan gelijke behandeling voor mannen en vrouwen, die in het levensbeschouwelijke aspect van de SGP teniet wordt gedaan..

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
R      NT4   
5 J  3  X L  FHI
TYL  BA2  L85   
 T  Q   U  2TO
 K     HKW   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval