Home arrow Rare kostgangers arrow Discuzeuren met gelovigen
Discuzeuren met gelovigen Afdrukken
zondag 10 januari 2010
En daar is er weer eentje. Zo'n discussie tussen een gelovige en een niet-gelovige op een website die, naarmate de gedachtewisseling vordert, almaar verder ontspoort. In het strijdperk treden: de agnost Jeroen Lansink, die in alle rust en kalmte zijn verhaal doet, en de christen Frederik (FJD), die al snel vlucht in drogredenen, verwijten en – erger – indirecte bedreiging.

Jij wilt gewoon niet in God geloven!

Hieronder volgt een ingekorte versie van de discussie, met de belangrijkste passages. Natuurlijk kun je ook voor het integrale verhaal kiezen, ga dan naar de website van het Nederlands Dagblad.

Jeroen, 30 december 2009: "(...) Als bidden tegen stress wel helpt bij mensen met een positief godsbeeld en niet bij mensen met een negatief godsbeeld, is er maar één conclusie mogelijk: God staat hier buiten (...)."

Frederik, 30 december 2009: "(...) Hoe meer ons denken in overeenstemming komt met wat de Bijbel ons leert, hoe gezonder we zullen worden."

Jeroen, 30 december 2009: "De wens is de vader van de gedachte, Frederik. (...) Je bent niet de eerste die opperde dat geloven, en dan uiteraard alleen de eigen variant daarvan, de gezondheid zou bevorderen maar dat blijkt niet te kloppen. (...)."

Frederik, 30 december 2009: “Jeroen, er spelen allerlei factoren mee: biologisch, sociologisch, psychologisch, cultureel, enz., enz. (...) Maar in dit artikel wordt e.e.a. gerelateerd aan het christelijk geloof en daar wil het ook bij laten (...)."

Mathe Gosker, 5 januari 2010: "De wens is wellicht ook op een andere manier de vader van de gedachte: niet willen geloven in (het bestaan van) een God en daarom God wegredeneren."

Jeroen, 5 januari 2010 (@ Mathe Gosker): "(...) ik ontken ten stelligste dat mijn ongeloof een kwestie zou zijn van niet willen geloven. Ik ben agnost omdat er geen enkele religie is die mij kan overtuigen. Tegelijkertijd besef ik dat het niet-bestaan van een god/schepper ook niet te bewijzen is."

Frederik, 6 januari 2010: "Jeroen, als je naar alles rondkijkt in de natuur, kijkt naar het heelal, kijkt hoe uit een eicel en een zaadcel een compleet en goedwerkend mens ontstaat, enz., enz. dan moet dat toch overtuigen van het bestaan de Schepper. Waar moet al dat moois vandaan komen, enz., enz. Daar moet toch een schepper achter zitten. Ik begrijp niet dat dit voor mensen niet het overtuigende bewijs is voor het bestaan van God."

Jeroen
, 7 januari 2010: "(...) Dat uit een bevruchte eicel altijd een goedwerkend mens komt, is natuurlijk niet waar. Heel veel zwangerschappen eindigen in een miskraam, de meeste ongemerkt, binnen enkele uren of dagen, en van de kinderen die wel worden geboren blijkt 5% een afwijking te hebben. (...) In de natuur is dat nog veel duidelijker zichtbaar. De verspilling is groot en bij veel soorten is de dood de norm. (...) Mijn indruk van de natuur is dat ze heel wreed en onrechtvaardig is. Het individu telt niet. Soorten sterven uit waardoor andere soorten nieuwe kansen krijgen en verder evolueren. Ik kan daar geen sturing door een almachtige God in zien."

Frederik, 7 januari 2010: "Jeroen, ten gevolge van de zondeval door de mensen is er een vloek over de schepping gekomen. Daarom is alles niet meer zo als het bedoeld was, met als gevolg ziekten, rampen, enz. Wat ik in mijn reactie gisteren zei en bedoelde is dat de schepping het bewijs laat zien van het bestaan van een Schepper, van God. Daar kun je niet omheen als je de schepping ziet, tenzij er bij mensen sprake is van een bepaalde "blindheid" (...)."

Jeroen, 8 januari 2010: "De term schepping suggereert dat er een schepper is, inderdaad. Maar daar waar jij een schepping ziet, zie ik natuur en achter die natuur zie ik natuurlijke oorzaken op basis van natuurwetten. Vervolgens kun jij mij van blindheid beschuldigen maar dat is wel erg makkelijk. Ik zou het eerder verschil van inzicht noemen. (...) Mijn conclusie is dat het verhaal van de zondeval bedoeld is om te verhullen dat de natuur (de schepping) toch niet zo mooi en perfect is als het christendom de wereld graag wil doen geloven. Het bestaan van het lijden en de dood past prima bij een natuur die ongestuurd zijn gang gaat maar niet bij een volmaakte schepping, geschapen door een rechtvaardige schepper die symbool moet staan voor liefde. Dat niet de schepper maar de mens d.m.v. de zondeval de dood zou hebben veroorzaakt, past wel in het beeld wat het christendom graag schetst van de mens: zondig en niet in staat tot enig goeds (...)."

Frederik, 8 januari 2010: "(...) Het eten van de appel was verzet tegen wat God had geboden en luisteren naar de stem van de duivel. Dat was de zonde. En wij mensen doen dat door de gehele geschiedenis heen tot op heden nog steeds. De mens is geneigd tot alle kwaad. De mens is tot goede dingen in staat, maar ook tot slechte dingen. Dat zien we ook steeds om ons heen.
Behalve in de natuur is God ook te zien in de wonderen die Hij doet. Ik heb het daarover al eerder gehad en heb toen verwezen naar de video's daarover op www.levensstroom.nl. Daarop zijn wonderen van God te zien. En mocht dat je ook niet overtuigen, wil je dat niet als wonderen van God willen zien, dan ben ik van mening dat je gewoon niet in God WILT geloven. Dan WIL je dus de waarheid ook niet echt weten. Dat is dan eigenlijk ook niet echt een wetenschappelijke houding. Ja, dan houdt het op. Het is jouw keuze en jouw verantwoordelijkheid wat je als waar wilt aannemen. Alle keuzes in ons leven hebben echter gevolgen. Wees daarvan goed doordrongen. Het is niet vrijblijvend. En niet kiezen bestaat niet. Kies je niet voor de waarheid, dan kies je automatisch voor de leugen, inclusief de gevolgen die dat met zich meebrengt. Ik hoop dat je de goede keuze zal maken. Succes ermee (FJD)."

Grootinquisiteur
  Be first to comment this article

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
OTU     Q1O   
S 2  D  1 Q  7J1
WSW  9CH  5TN   
7 8  I  2 4  U1M
K4Q     B4F   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement

NU VERKRIJGBAAR

Boek: Rare kostgangers (2012) 

Onze Lieve Heer heeft rare kostgangers, zegt de volksmond. Grootinquisiteur weet dat het andersom is. Het zijn de rare kostgangers die de Lieve Heer hebben: een vrijbrief om anderen hun wil op te leggen, hun gelijk te halen, en onbekommerd onzin uit te kramen. Allemaal uit naam van het Opperwezen, bij welke naam dat dan ook genoemd wordt. Voorjaar 2007 begon Grootinquisiteur zijn kruistocht tegen de uitwassen van religie op de gelijknamige website. En net als zijn historische naamgenoot kent hij geen genade. Pastoors, predikanten en profeten: hij legt ze op de pijnbank en foltert ze met bijtend sarcasme, geselende ironie en onontkoombare logica.

In dit boek zijn de beste, hardste, gemeenste, belangrijkste en leukste bijdragen van de eerste vijf jaar Grootinquisiteur (2007-2011) gebundeld.
Paperback, 228 pagina's, € 14,95 - Online bestellen

Bezoekers van de website reageerden:

“Compliment: scherpe pen maar leuk geformuleerd.”

“Zeer ongenuanceerd. Schandelijk eenzijdig.”

“Dank u voor het schrijven van dit zeer vermakelijke artikel.”

Direct naar Twitter

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval