Home
Koopzondagen Alexandrium betwist Afdrukken
zondag 03 januari 2010
Als vijftien van de ondernemers hun zin krijgen, worden voor alle 136 winkels in het Rotterdamse winkelcomplex Alexandrium binnenkort de koopzondagen teruggedraaid. De vijftien zijn om religieuze of economische redenen tegen de openstelling op zondag, waar winkeliers en gemeenteraad bij meerderheid onlangs toe besloten, en willen uit concurrentieoverwegingen dat álle winkels die dag gesloten blijven.

Niet op zondag

De gemeente Rotterdam bestempelde Alexandrium onlangs tot toeristisch gebied, waardoor winkels elke zondag open mogen zijn. Ondernemers en gemeente hebben daar bij meerderheid ook voor gekozen. Alexandriumverhuurder Corio is vast van plan om op naleving van dat besluit toe te zien. Woordvoerder Gerben Gravendeel zei daarover in het Reformatorisch Dagblad van 18 december jl. onder meer: "Winkeliers zullen de consequenties van het gezamenlijk genomen besluit moeten aanvaarden. Omdat we het liefst zien dat alle winkels hier op zondag open zijn, zullen we de collectieve openingstijden actief handhaven, zo nodig via boetes. Dit betreft overigens niet alleen de zondag. We willen ook voorkomen dat doordeweeks de ene winkelier zijn winkel om vijf uur sluit en zijn buurman om halfzes. (...) Uiteraard hebben wij respect voor winkeliers die bijvoorbeeld vanwege een religieuze overtuiging hun deuren op zondag gesloten willen houden. Maar uiteindelijk maken zij wel deel uit van een collectief. Het is slecht voor het winkelcentrum wanneer de een wel en de andere niet op zondag is geopend. Dan vallen er zwarte gaten en daarmee worden we er niet aantrekkelijker op voor de consument. Op die wijze kunnen winkeliers die op zondag dicht blijven andere winkeliers zelfs een slechte dag bezorgen."

Vijftien van de ondernemers willen het besluit door middel van een kort geding door de rechter terug laten draaien, met als argument dat het winkelcentrum niet kan worden beschouwd als toeristisch gebied. Zij worden bijgestaan door advocaat Thomas van Vugt, die er in december nog in slaagde de voorgenomen kerstkoopzondag in de gemeente Lisse tegen te houden.  Reacties (2)
1. Geschreven door DenBolle, op 09-01-2010 21:03
Tja, klop ik net een heel verhaal op mijn blog over het opdringen van een mening door religeuzen lees ik dit stuk.  
Het blijft ook gewoon doorgaan.
2. Geschreven door kees, op 10-02-2010 21:41
terecht waarom mag een ongelovige wel een gelovige opdringen open te gaan en waarom mag een gelovige een ongelovige niet opdringen om dicht te gaan? beetje raar denBolle! of kan je soms uitleggen aan mij waarom een gelovige niet mag kiezen om dicht te blijven, terwijl een ongelovige wel mag beslissen dat een gelovige open moet gaan?

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
KBL     C2H   
 L  A   K  66L
UMF  TRP  SBC   
P   4  E   C4L
IS3     TF4   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval