Home arrow Rare kostgangers arrow Multiculti-school weert kerstboom
Multiculti-school weert kerstboom Afdrukken
maandag 07 december 2009
Een ernstig geval van cultuurrelativisme teistert de Haagse Hogeschool. Daar heeft een stelletje landverraaiers dat zich directie noemt abrupt gebroken met de jaarlijkse traditie van een metershoge zilverspar met kerstversiering in de centrale hal. Boom, ballen en engelenhaar laten zich in hun ogen niet langer combineren met het internationale karakter van de school.

Zet eens een boom op

"In plaats van een boom heeft de school nu gekozen voor het thema 'licht en warmte', dat door iedereen op zijn eigen manier ingevuld kan worden", laat de uebercorrecte directie de studenten weten. Het breken met de goed-vaderlandse kerstboomgewoonte is veel studenten in het verkeerde keelgat geschoten. Aan woordvoerder Colette van Heck van de school de ondankbare taak om de gemoederen over het domme directiebesluit weer tot bedaren te brengen. En dan blijkt hoezeer de schoolleiding in verwarring is, want er doen nogal wat tegenstrijdige uitspraken de ronde.

Het Nederlands Dagblad tekent uit de mond van Van Heck op dat de beslissing een religieuze achtergrond heeft. Dertig procent van de studenten en ongeveer twaalf procent van de docenten is van niet-westerse komaf. "Omdat een kerstboom redelijk gerelateerd is aan een christelijk feest, hebben we gekozen voor het thema licht. Dat past beter bij een internationale, multiculturele school."
'Heeft de generatie studenten die voortkomt uit de Marokkaanse of Turkse gemeenschap in Nederland misschien een protestbrief geschreven?', informeert de dagbladverslaggever nog. Maar volgens de woordvoerder is er nooit een klacht vanuit die hoek gekomen: "Dit is gewoon een eigen, zelfstandige beslissing geweest."

In dagblad De Stentor komt de directie met een op wezenlijke punten afwijkende lezing: "Volgens de Haagse Hogeschool is het ontbreken van de kerstboom evenwel geen principiële maar een pragmatische keuze. Op veel andere plaatsen in het gebouw staan wél gewoon kerstbomen, zo liet de school in een verklaring weten." Grootinquisiteur vermoedt dat het daarbij echter gaat om bomen die medewerkers op persoonlijke titel in hun directe werkomgeving hebben neergezet, zoals ieder jaar door het hele land is waar te nemen. Achter die persoonlijke bomen mag de schooldirectie zich uiteraard niet verschuilen.

Bij RTV West dist (één van?) de woordvoerder(s) van de school nog weer een heel ander en veel concreter verhaal op: "Volgens een woordvoerder van de school is de oude boom gewoon aan vervanging toe en hangen er daarom alleen lichtjes in de hal."

Wil de ware woordvoerder met het consistente verhaal nú opstaan, alsjeblieft? En laat dat verhaal dan de wending nemen dat de directie van de Haagse Hogeschool alsnog besluit om, net als in voorgaande jaren, een zilverspar in kersttooi in de aula te plaatsen. Het betreft hier immers een traditie die minimaal teruggaat op oudgermaanse, zeg maar heidense, tijden. Een kerstboom is in de beleving van de Nederlander al net zo christelijk als sinterklaas: niet dus. Dat een Nederlandse school in Nederland goed-Nederlandse gewoonten en tradities in ere houdt, daar is niets mis mee, schooldirectie! Zet dus neer die boom en schrijf 250 keer 'Ook ontbrekende Hogeschoolbomen vangen veel wind' (vrijdag inleveren graag), dan lullen we nergens meer over.

Grootinquisiteur
  Be first to comment this article

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
P      YG3   
2 S  2  C L  2WJ
IN4  B2O  4 R   
 Y  S  Q M  URN
 8     UX3   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement

NU VERKRIJGBAAR

Boek: Rare kostgangers (2012) 

Onze Lieve Heer heeft rare kostgangers, zegt de volksmond. Grootinquisiteur weet dat het andersom is. Het zijn de rare kostgangers die de Lieve Heer hebben: een vrijbrief om anderen hun wil op te leggen, hun gelijk te halen, en onbekommerd onzin uit te kramen. Allemaal uit naam van het Opperwezen, bij welke naam dat dan ook genoemd wordt. Voorjaar 2007 begon Grootinquisiteur zijn kruistocht tegen de uitwassen van religie op de gelijknamige website. En net als zijn historische naamgenoot kent hij geen genade. Pastoors, predikanten en profeten: hij legt ze op de pijnbank en foltert ze met bijtend sarcasme, geselende ironie en onontkoombare logica.

In dit boek zijn de beste, hardste, gemeenste, belangrijkste en leukste bijdragen van de eerste vijf jaar Grootinquisiteur (2007-2011) gebundeld.
Paperback, 228 pagina's, € 14,95 - Online bestellen

Bezoekers van de website reageerden:

“Compliment: scherpe pen maar leuk geformuleerd.”

“Zeer ongenuanceerd. Schandelijk eenzijdig.”

“Dank u voor het schrijven van dit zeer vermakelijke artikel.”

Direct naar Twitter

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval