Hof veroordeelt verplichte crucifix Afdrukken
dinsdag 03 november 2009
De verplichte aanwezigheid van kruisbeelden in klaslokalen van Italiaanse openbare scholen is in strijd met de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van onderwijs. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vandaag bepaald. Italië heeft bij monde van de landsadvocaat laten weten tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Europa tegen verplichte afgodsbeelden

Het Hof in Straatsburg stelt in zijn arrest (Engelstalige samenvatting) dat de verplichte aanwezigheid van kruisbeelden ouders belemmert in hun vrijheid om kinderen naar eigen inzicht op te voeden. Het Hof vindt ook dat het recht van de kinderen op godsdienstvrijheid wordt aangetast.

De zaak was in 2006 bij het Europese Hof in gang gezet door de van oorsprong Finse Soile Lautsi, een moeder die haar kinderen een seculiere opvoeding wil geven. Zij beklaagde zich erover dat de crucifixen in strijd zijn met het recht op seculier onderwijs. In de openbare school van haar kinderen hangt in elk klaslokaal een crucifix.

De Italiaanse staat is tevens veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 5.000 euro aan Lautsi. De hoogste rechter in Italië stelde haar eerder in het ongelijk, omdat het kruis zou staan voor Italiaanse burgerlijke waarden. Het kruisbeeld in de klas werd in 1923 door de toenmalige fascistische regering van Italië verplicht gesteld. De Italiaanse minister van Onderwijs Mariastella Gelmini verklaarde dat de aanwezigheid van kruisbeelden in de scholen geen adhesiebetuiging aan het christendom zijn, "maar een symbool van onze traditie".



  Reacties (3)
1. Geschreven door Christian Bones, op 04-11-2009 18:10
De Italiaanse Staat gaat in hoger beroep? Hmm, dan dit: 
http://movies.yahoo.com/feature/movie-talk-roland-emmerich-fatwa.html
2. Geschreven door John, op 04-11-2009 18:35
Typisch geval van dhimmitude.
3. Geschreven door metalgrandpa, op 05-11-2009 18:56
Sinds 2005 zijn kruisvoorstellingen tijdens rockconcerten in het hevig katholieke Polen verboden. Na het plaatsen van dit soort heilige voorstellingen is in ieder geval deze band de toegang tot dat land ontzegd. 
http://www.youtube.com/watch?v=aFn26ntmSsg

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
3           NY3      
4 J    K    S A   1CR
I5W   M6T   AME      
  R    6      Q   KT1
  6         RPU      

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved