Home
Kluuns karikatuur van het atheïsme Afdrukken
vrijdag 30 oktober 2009
Ter gelegenheid van 'De maand van de spiritualiteit' verscheen bij uitgeverij Ten Have het essay 'God is gek – De dictatuur van het atheïsme'. Het bevat aardige observaties uit het persoonlijke leven van de auteur Kluun en de vijftig pagina's lezen vlot weg. Maar het boekje is ook tamelijk oppervlakkig en weinig realistisch.

Maand van het overbodige boekje

"Slechts 14% van alle Nederlanders gelooft absoluut niet in een God of hogere macht en zegt overtuigd atheïst te zijn", schrijft Kluun in 'God is Gek'. Hij kreeg de indruk dat die allemaal bij de opiniërende media terechtgekomen waren. Om uit te vinden hoe het zit, confronteert hij opinieleiders (onder wie Jeroen Pauw en Paul Witteman), gelovigen (de onvermijdelijke Arie Boomsa, maar ook 'popprofessor' Leo Blokhuis), wetenschappers en filosofen met vragen als: Bestaat God? Is er leven na de dood? Weet u dat zeker?

Ook gaat hij bij zichzelf te rade en raadpleegt hij de nodige literatuur. Uiteraard Dawkins' 'God als misvatting' maar ook, godbetere het, De Celestijnse Belofte van James Redfield. Over laatstgenoemde boek laat Kluun zich overigens kritisch uit. Als Kluun zich afvraagt waarom sommige atheïsten zo gedreven zijn en hij de situatie in Nederland wil begrijpen, zoals hij in zijn boekje aangeeft, had natuurlijk 'De Schrift betwist' van Maarten 't Hart niet op zijn lijstje mogen ontbreken. En als hij toch bij de wetenschap te rade gaat, waarom dan niet universiteitshoogleraar Herman Philipse benaderd, of ten minste diens 'Atheistisch manifest' doorgenomen?

Essay 'God is gek' van KluunKluun haalt in zijn essay onder meer evolutiebioloog Stephen J. Gould aan, die namens alle wetenschappers "voor de tigmiljoenste keer" stelt dat wetenschap met gewettigde methoden eenvoudig niet kan oordelen over God en diens mogelijk sturende rol in de natuur. Letterlijk citaat van Gould: "Wij bevestigen nog ontkennen die [rol], wij wetenschapers kunnen daar gewoon geen uitspraken over doen." Vandaar dat de Nederlandse wetenschappers, door Kluun geconfronteerd met de vraag of zij zeker weten dat God wel of niet bestaat, naar de aard van de wetenschap volkomen correct antwoorden dat zulks niet te bewijzen is.
Kluun begrijpt dat niet (of hij is het gewoon vergeten) als hij, op pagina 48 aangekomen, argumenteert dat "geen enkele wetenschapper volmondig ja antwoordt op de vraag of hij zeker weet dat er geen God (of een hogere macht) bestaat" en dat het mede daarom maar raar is dat atheïsme de norm zou moeten zijn. Opzet of ongelukje, zoiets is ronduit slordig. Hij begrijpt ook niet waarom de bewijslast voor het bestaan van iets bovennatuurlijks bij gelovigen zou moeten liggen, terwijl dat simpelweg volgt uit de mondiaal geaccepteerde mores in de wetenschap: wie claimt moet bewijzen.

Vanaf pagina 48 gaat het vervolgens heel snel helemaal mis met Kluuns betoog. Als de overgrote meerderheid van Nederland ergens in gelooft (60%) of op zijn minst twijfelt (30%) kan atheïsme niet de norm zijn, is zijn redenatie. En omdat het stereotorentje dat hij van een overleden oom heeft geërfd op een nacht vier keer achter elkaar uit zichzelf begint te spelen, en hij daar geen goede verklaring voor heeft kunnen vinden, moet er wel 'iets' zijn. Kluun ontpopt zich vervolgens dan ook als een typische ietsist.

Raakt Kluun in zijn essay iets van de kern van de zaak? Absoluut niet. 'God is gek – De dictatuur van het atheïsme' is behalve oppervlakkig ook een tamelijk overbodig boekje. Er staat nauwelijks een woord in over zaken die voor atheïsten en een beschaafde democratische samenleving wél van wezenlijk belang zijn, zoals de scheiding van kerk en staat. Ook geen woord over het recht om niet te geloven of over het weren van private geloofsopvattingen uit het publieke domein. Waarom bijvoorbeeld, Kluun, staat er nog altijd 'God zij met ons' op de zijkant van de 2-euromunt? Waarom, Kluun, wordt de Troonrede nog ieder jaar afgesloten met een bede aan één van de duizenden door de mensheid verzonnen opperwezens? Luiden atheïsten wekelijks de klokken om hun rituele bijeenkomsten aan te kondigen? Verspreidden onverdraagzame atheïsten dit jaar 7 miljoen folders over even zovele Nederlandse huishoudens ter promotie van hun gedachtengoed? Erger je je soms aan al die atheïstische omroepen die avond aan avond het televisiescherm domineren, of aan die meerderheid van atheïstische scholen in den lande? Of ben je misschien nog altijd geschokt door die twee passagiersvliegtuigen die fanatieke godsloochenaars uit naam van de goddeloosheid in de Twin Towers lieten crashen?

De dominantie van atheïsme die Kluun suggereert bestaat uiteraard helemaal niet. De ondertitel 'De dictatuur van het atheïsme' verraadt dan ook dat Kluuns boekje met de maatschappelijke realiteit bitter weinig van doen heeft. 'Karikatuur van het atheïsme' dekt de lading al veel beter. De titel 'God is gek' is daarentegen wel weer raak gekozen. Maar veel gekker nog maken het zijn gelovigen, zoals we dag in dag uit beleven.

Grootinquisiteur  Reacties (2)
1. Geschreven door Henk Bakker, op 30-10-2009 19:35
Als sterotorentjes van overleden ooms 's nachts vier keer uit zichzelf gaan spelen, dan weet ik genoeg. 
Het werk van de duivel. God doet alles in drievoud. 
's Heeren wegen zijn weer eens wonderbaarlijk. 
Kluun, de Arie Boomsma van de "literatuur" 
Vooral heel veel met zichzelf bezig. 
Bedankt voor de recensie, ik weet genoeg.
2. Geschreven door Reborn Atheist., op 01-11-2009 09:30
Een atheist kan nooit zeggen "God is gek". Iets wat niet bestaat kan immers ook niet gek, slim, dik, dun, lelijk ect zijn. 
 
Is het de auteur niet opgevallen dat we in een dictatuur van a-elfjes leven? Namelijk dat de media elite het geloof in elfjes doodzwijgt.

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
T      5    
T H  E  8J  IN6
SAX  WBB  F    
 C  T   A  GPM
 J     O65   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval