Home arrow Rare kostgangers arrow Dominee Arend Beens ziet spoken
Dominee Arend Beens ziet spoken Afdrukken
dinsdag 27 oktober 2009
Een christen met een beetje ruggengraat mijdt voortaan vestigingen van Xenos. Daar verkopen ze deze maand namelijk allerhande prullaria in verband met de komende Halloween. Dominee Arend Beens uit Barneveld heeft het om die reden helemaal gehad met de winkelketen: "Ik zou de drempel daar niet meer over willen. Doe je het toch, dan ga je vreemd."

Liegen mag van God

In de folder had Xenos flink wat plek ingeruimd voor deze handel, zag dominee Beens. "Op de achterkant van de folder ligt een aantal doodshoofden her en der verspreid en worden grafstenen aangeboden met het opschrift Rest in Peace (Rust in Vrede) à raison van € 3,50. Soms is de duivel zelfs goedkoop."

De duivel? Halloween gaat weliswaar over griezelen, en inmiddels heeft de commercie zich er al behoorlijk meester van gemaakt, maar het gebruik heeft een oorsprong die wel degelijk in een positief bedoelde christelijke traditie is geworteld. Hier neemt de ketterse dominee dus een flink loopje met de historische feiten. Maar hij maakt het echt bont als hij vervolgt met: "Hoe ziek moet de geest van de uitdenkers van deze zooi zijn. Hoe morbide moet het denken zijn als je met zulke artikelen je slaatje probeert te slaan. Ik meen dat zoiets een teken des tijds is. We gaan achteruit, alle vooruitgangsgeloof ten spijt. Wat moeten evolutionisten nou toch met zoiets?"

Is dominee Arend Beens echt zo dom als hij zich hier voordoet, door als bij donderslag evolutie ter sprake te brengen; het ging toch over Halloween? Ik geloof er niets van. Vanzelfsprekend is er in alle objectiviteit veel af te dingen op 's mans bijgeloof en blijkt uit alles dat de dominee het zwarte garen bepaald niet heeft uitgevonden.
De citaten zijn echter afkomstig uit zijn stukje voor Yord, de jongerenrubriek van het Reformatorisch Dagblad, en creationisten is werkelijk niets te dol om evolutie verdacht te maken. De bijna terloopse koppeling van evolutie aan het 'duivelse' Halloween, willens en wetens en zonder dat er sprake is van enige connectie, is uiteraard bedoeld om de Yord-lezertjes te indoctrineren. Tegenover kinderen kun je glashard liegen, lijkt dominee Arend Beens te denken. Het doel heiligt de middelen en ze gaan er zeker niet dood van. Lieg er dus maar op los, in het belang van het hogere.

Uit de reacties op het onzinnige betoog van deze onethische dominee blijkt overigens dat nogal wat lezers niet meegaan in zijn oproep om de winkelketen Xenos voortaan te mijden. Je kunt dan immers wel aan de gang blijven.

Grootinquisiteur


Zie ook
Geen Halloween op Urk dit jaar
Christenen trappen eigen cartoonrel
  Reacties (1)
1. Geschreven door Jacob, op 20-02-2013 12:31
Wat een zieke site. Probeer eens aardig te zijn voor tegen de stroom in roeiers.

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
Y      GCT   
S 1  K   O  D8P
37F  38O  AAE   
 2  5   B  9SR
 E     U1M   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement

NU VERKRIJGBAAR

Boek: Rare kostgangers (2012) 

Onze Lieve Heer heeft rare kostgangers, zegt de volksmond. Grootinquisiteur weet dat het andersom is. Het zijn de rare kostgangers die de Lieve Heer hebben: een vrijbrief om anderen hun wil op te leggen, hun gelijk te halen, en onbekommerd onzin uit te kramen. Allemaal uit naam van het Opperwezen, bij welke naam dat dan ook genoemd wordt. Voorjaar 2007 begon Grootinquisiteur zijn kruistocht tegen de uitwassen van religie op de gelijknamige website. En net als zijn historische naamgenoot kent hij geen genade. Pastoors, predikanten en profeten: hij legt ze op de pijnbank en foltert ze met bijtend sarcasme, geselende ironie en onontkoombare logica.

In dit boek zijn de beste, hardste, gemeenste, belangrijkste en leukste bijdragen van de eerste vijf jaar Grootinquisiteur (2007-2011) gebundeld.
Paperback, 228 pagina's, € 14,95 - Online bestellen

Bezoekers van de website reageerden:

“Compliment: scherpe pen maar leuk geformuleerd.”

“Zeer ongenuanceerd. Schandelijk eenzijdig.”

“Dank u voor het schrijven van dit zeer vermakelijke artikel.”

Direct naar Twitter

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval