Home arrow Rare kostgangers arrow Overleden paus opgegraven en berecht
Overleden paus opgegraven en berecht Afdrukken
woensdag 12 augustus 2009
In januari 897 liet paus Stefanus VI het lijk van zijn voorganger, paus Formosus, opgraven en berechten in een van de vreemdste rechtszaken ooit. Het skelet zat op een troon terwijl de aanklacht werd voorgelezen. Eén van de geestelijken antwoordde voor de dode, die schuldig werd bevonden aan een poging om zich de pauselijke titel toe te eigenen.

Roomse mores

Zijn gewaden werden hem afgenomen, drie vingers van zijn hand (die hij had gebruikt voor het zegenen) afgehakt en al zijn officiële daden ongeldig verklaard. Het lichaam werd opnieuw begraven, weer opgegraven en in de Tiber gegooid. Het volk keerde zich hierdoor tegen Stefanus VI en er deden geruchten de ronde dat het lijk van paus Formosus, dat was aangespoeld op de oever van de Tiber, wonderen verrichtte. Uiteindelijk werd Stefanus VI zelf terechtgesteld en gewurgd.

De dode Formosus moest 'terechtstaan'

In november 897 herriep paus Theodorus II de rechtszaak en liet Formosus in pauselijk ornaat opnieuw begraven, nu in de Pieterskerk. Maar na nog een machtswisseling bekrachtigde Sergius III de rechtszaak weer en liet op de grafsteen van Stefanus VI een lovende inscriptie aanbrengen.
Gelezen in het, verder ook zeer lezenswaardige, augustusnummer van 'Wetenschap in Beeld'.  Be first to comment this article

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
TPF     3    
 K  J  9 W  8XN
 I  UIH  NN9   
 8  4   C  4YD
 T      M   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement

NU VERKRIJGBAAR

Boek: Rare kostgangers (2012) 

Onze Lieve Heer heeft rare kostgangers, zegt de volksmond. Grootinquisiteur weet dat het andersom is. Het zijn de rare kostgangers die de Lieve Heer hebben: een vrijbrief om anderen hun wil op te leggen, hun gelijk te halen, en onbekommerd onzin uit te kramen. Allemaal uit naam van het Opperwezen, bij welke naam dat dan ook genoemd wordt. Voorjaar 2007 begon Grootinquisiteur zijn kruistocht tegen de uitwassen van religie op de gelijknamige website. En net als zijn historische naamgenoot kent hij geen genade. Pastoors, predikanten en profeten: hij legt ze op de pijnbank en foltert ze met bijtend sarcasme, geselende ironie en onontkoombare logica.

In dit boek zijn de beste, hardste, gemeenste, belangrijkste en leukste bijdragen van de eerste vijf jaar Grootinquisiteur (2007-2011) gebundeld.
Paperback, 228 pagina's, € 14,95 - Online bestellen

Bezoekers van de website reageerden:

“Compliment: scherpe pen maar leuk geformuleerd.”

“Zeer ongenuanceerd. Schandelijk eenzijdig.”

“Dank u voor het schrijven van dit zeer vermakelijke artikel.”

Direct naar Twitter

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval