Home arrow Rare kostgangers arrow Christenjongeren toch niet zo blij
Christenjongeren toch niet zo blij Afdrukken
vrijdag 19 juni 2009
Ter gelegenheid van de 35ste EO Jongerendag, afgelopen zaterdag 13 juni in het Gelredome, schreef Jessica van Geel vier lezenswaardige portretjes van christelijke jongeren in nrc-next van vorige week. Daarin blijft maar weinig over van het beeld van de blije christenmens zoals dat maar al te graag wordt geëtaleerd. Het ene verhaal stemt nog treuriger dan het andere. Natuurlijk, de geïnterviewden zijn nog jong en hebben alle recht om fouten te maken en door schade en schande wijzer te worden, net als de generaties voor hen. Maar dat religie met al zijn misvattingen deze jonge mensen op hun weg naar evenwichtige volwassenheid eerder belemmert dan helpt, lijkt de verbindende rode draad tussen de levens van deze vier (voormalige) bezoekers van de EO Jongerendag.

EO Jongerendag 2009

Het meest trieste van de vier is toch wel het verhaal van Leonie (25) uit Hilversum, die de lezer leert kennen als een labiele jonge vrouw die niet goed weet wat ze met haar leven moet aanvangen zolang anderen haar dat niet influisteren. Door haar werk komt ze in contact met de gelovige receptioniste Martine, die haar op sleeptouw neemt naar de Volle Evangelie Gemeente in Kockengen, waar je Leonie nu elke zondag kunt aantreffen. Als het toeval haar echter had gekoppeld aan een wicca-priesteres zou Leonie zich tegenwoordig per bezemsteel verplaatsen. Het werd dus de christelijke Martine, die zich binnenkort ook nog eens Leonies schoonmoeder mag moemen. De hersenspoeling die ze heeft ondergaan – Leonie staat niet alleen onder religieus toezicht van de aanstaande schoonmoeder en echtgenoot maar ze volgde ook een 'basiscursus' – blijkt succesvol. "Als iedereen naar de bijbel zou leven, zou de wereld er goed uitzien", kakelt het domme gansje, dat kennelijk over een andere bijbel beschikt dan de rest van de wereld.

Alle geportretteerden zijn ongelooflijk naïef maar Desiree uit Beuningen spant toch wel de kroon. Zij is met 17 jaar dan ook de jongste van het viertal en valt door haar onbevangenheid in dit gezelschap een beetje uit de toon. Toch gunde het leven ook haar geen eerlijke kans: als kind reeds werd zij door haar ouders op zondag meegenomen naar de kerk. Zij bezocht de EO Jongerendag al vier keer. Desiree twijfelt zelden, zegt ze zelf, maar kent wel degelijk schaamte voor haar geloof, want alleen als er niet te veel mensen in de buurt zijn noemt ze haar onzichtbare vriend hardop 'papa' of 'God'. Dan vraagt ze Hem bijvoorbeeld meer zaterdagen vrij van haar bijbaantje, die ze dan fijn bij de christelijke jongerenorganisatie King's Kids kan doorbrengen. Als haar baas de volgende dag met haar verzoek instemt, denkt Desiree werkelijk dat dit het gevolg is van Goddelijke interventie: "Dan merk je toch dat God het goed met me voor heeft." Natuurlijk, Desiree, wie zou daaraan durven twijfelen.
Vanzelfsprekend wil Desiree al dit geluk niet voor zichzelf houden. Het siert haar dan ook dat ze deze zomer met King's Kids drie weken evangeliserend door Rwanda trekt. Daar geven ze dan voorstellingen waarin bijbelverhalen worden uitgebeeld. Desiree: "Volgens mij hebben de mensen daar veel aandacht en liefde nodig – en die kunnen wij ze geven." Desiree, met alle levenservaring van een 17-jarige, gaat de arme negerkindertjes vertellen over haar geloof en wat Jezus en God allemaal voor haar hebben gedaan. Dat is natuurlijk wel zo handig, met het oog op de bijbaantjes van al die Rwandese kindertjes.

In zijn geschreven portretje wil ook Wouter (22) uit Heerde, derdejaars student aan de Christelijke Hogeschool Ede, maar niet echt sympathiek worden. Vertelt hij sterke verhalen om zijn studiematen te imponeren of was de christelijk opgevoede Wouter op z'n 18de al werkelijk zo losgeslagen dat hij zijn leven voornamelijk vulde met drank, drugs, feesten, vrouwen, roken, blowen, cocaïne en pillen?
Op een avond naar huis fietsend, hoort Wouter een stem die hem opdraagt met dat leven te stoppen en alles aan zijn ouders te vertellen. Er was niemand te zien, en volgens christelijke logica is het dan de stem van Jezus die spreekt. Dat het gewoon zijn eigen gedachten waren, dat idee komt bij onze Wouter niet op. "Ik had bij die vriend toen wel een blowtje gerookt, maar de stem die ik hoorde was echt." Ja hoor, Wouter, je herkende natuurlijk meteen Zijn markante stemgeluid?
"Iedereen heeft een gat in zijn hart dat alleen God kan vullen", filosofeert de student Management, Economie en Recht, die misschien toch maar beter Medicijnen had kunnen gaan studeren. Gelukkig voor de vrouwen in Ede woont God nu ook in Wouter: "Ik ga tegenwoordig anders om met vrouwen. De meeste meisjes die ik nu leer kennen, zijn nog maagd. Daar moet je voorzichtig mee zijn. Maar eerlijk gezegd maakt dat het alleen maar spannender. Seks zie ik nu als een mooie bezegeling van het huwelijk." Nou, we zijn gerustgesteld hoor.

Gert (24) uit Amersfoort, die elke zondag tweemaal naar de kerk gaat, krijgt maar geen genoeg van de EO Jongerendag. Dit jaar is hij al voor de zesde keer van de partij. Naast zijn studie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, vult hij zijn dagen met het op de computer vastleggen van alle tekenen die God hem geeft: "Elke dag weer. Bijvoorbeeld als ik heb gebeden om iemand te zien en dat ik die persoon dan ook echt tegenkom. Of dat ik weer eens te laat ben voor de kerk, maar dat ik toch stilletjes kan binnensluipen omdat alle mensen net aan het zingen zijn." God heeft het er maar druk mee.
Het gaat niet echt goed met Gert. Zo worstelt hij met zijn homoseksuele gevoelens: "Ik koester mijn verliefdheden en vind homo zijn niet slecht, maar ik wil er niets mee doen. Ja, ik heb één keer seks gehad, maar dat was per ongeluk. (...) Op grond van de bijbel zie je toch dat het niet de bedoeling is." Het is altijd weer treurig om te zien hoe al die religieuze onzin kan leiden tot potentieel gevaarlijke zelfhaat. Dan heeft zijn jongste, ook al homoseksuele, broertje een veel betere kans om uit handen van de psychiatrie te blijven "want die denkt daar vrijer over". Gert zelf, daarentegen, ziet alles nogal zwart-wit: "Ik wil leven met God. Ik denk ook niet dat je er gelukkig van wordt om met jan en alleman naar bed te gaan." Alsof je alleen maar zou kunnen kiezen tussen deze twee uitersten. Bewijs jezelf een dienst, Gert, gebruik je hersens en neem een voorbeeld aan je broer.

De EO Jongerendag trok dit jaar weer zo'n 35.000 bezoekers, vooral jongeren tussen de 14 en 24 jaar. De oorspronkelijke portretten die Jessica van Geel van vier van hen maakte, verschenen in nrc-next van donderdag 11 juni 2009, onder de titel 'Nu ik God ken, is het goed - Vier jongeren over de rol van het geloof in hun dagelijkse leven'.

Grootinquisiteur


Zie ook
Leonie haalt de krant
Dee's Place
(het blog van Desiree)
Jezus maakt je hartje blij (videoclip) 
  Reacties (10)
1. Geschreven door Peter, op 21-06-2009 11:14
Hoe kun je nu 'Per ongeluk' sex hebben?!!!
2. Geschreven door John, op 21-06-2009 14:02
Gert denkt waarschijnlijk dat God het hem dan wel zal vergeven.
3. Geschreven door Henk Bakker, op 21-06-2009 21:33
@Peter. 
Dat is heel goed mogelijk. In de BBC-serie "Little Britain" komt geregeld een politicus voorbij die dat haarfijn kan uitleggen. 
http://www.youtube.com/watch?v=JF6eRIAA6mE
4. Geschreven door Henk Bakker, op 21-06-2009 21:38
Even googelen met "sir norman fry" en het wordt toch nog een leuke avond.
5. Geschreven door Ger, op 22-06-2009 09:51
Lijkt mij wel spannend "per ongeluk sex hebben". Ik zal er eens voor bidden.
6. Geschreven door Anton, op 22-06-2009 11:15
@Henk Bakker 
Er was nog een deel 2 van dat stukje. Er is "per ongeluk" een heleboel mogelijk: 
http://www.youtube.com/watch?v=72ZO6w0rl6Y&feature=related
7. Geschreven door Merith, op 23-01-2011 18:28
Volgens mij is de schrijver lichtelijk gefrusutreerd. Ach, het valt ook niet mee om te zien dat jongere mensen meer zin in hun leven vinden dan jezelf.
8. Geschreven door John (webmaster), op 23-01-2011 18:34
Beste Merith, probeer eens inhoudelijk in te gaan op dit inhoudelijke verhaal. Jij kunt immers niet weten hoe zinvol het leven van de auteur is.
9. Geschreven door Merith, op 24-01-2011 15:41
Dat is waar. Maar uit dit artikel komt wel deels naar voren hoe zinvol zijn leven is. Want waarom windt de schrijver zich hierover op? Hij kon beter zijn energie in iets anders steken. Een betere vraag: Wat is de zin van dit artikel? Wat is de zin van deze website? Je steekt energie in het afkeuren van levenstijlen van anderen, terwijl je beter je tijd kan besteden aan iets waar je juist helemaal voor gaat. Inspireer en voeg iets toe.
10. Geschreven door John (webmaster), op 25-01-2011 19:43
Beste Merith, nog altijd geen inhoudelijke reactie op dit artikel. Je komt niet verder dan vooringenomenheid en ongefundeerde gemeenplaatsen. Wat je stelt raakt werkelijk kant noch wal, terwijl het toch zo duidelijk is: waar veel andere bezoekers Grootinquisiteur wél op waarde weten te schatten en waarderen, is deze website kennelijk niet voor jou bedoeld. Nou en, get over it.

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
P7H     BAI   
 B  3  6 U  L3T
8W8  AYL  KE2   
K   T  I I  U17
LHN     C7S   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement

NU VERKRIJGBAAR

Boek: Rare kostgangers (2012) 

Onze Lieve Heer heeft rare kostgangers, zegt de volksmond. Grootinquisiteur weet dat het andersom is. Het zijn de rare kostgangers die de Lieve Heer hebben: een vrijbrief om anderen hun wil op te leggen, hun gelijk te halen, en onbekommerd onzin uit te kramen. Allemaal uit naam van het Opperwezen, bij welke naam dat dan ook genoemd wordt. Voorjaar 2007 begon Grootinquisiteur zijn kruistocht tegen de uitwassen van religie op de gelijknamige website. En net als zijn historische naamgenoot kent hij geen genade. Pastoors, predikanten en profeten: hij legt ze op de pijnbank en foltert ze met bijtend sarcasme, geselende ironie en onontkoombare logica.

In dit boek zijn de beste, hardste, gemeenste, belangrijkste en leukste bijdragen van de eerste vijf jaar Grootinquisiteur (2007-2011) gebundeld.
Paperback, 228 pagina's, € 14,95 - Online bestellen

Bezoekers van de website reageerden:

“Compliment: scherpe pen maar leuk geformuleerd.”

“Zeer ongenuanceerd. Schandelijk eenzijdig.”

“Dank u voor het schrijven van dit zeer vermakelijke artikel.”

Direct naar Twitter

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval