Home arrow Rare kostgangers arrow Priester draagt 'kruis'
Priester draagt 'kruis' Afdrukken
dinsdag 05 mei 2009
De 51-jarige Italiaanse priester Angelo Idi verwelkomde vorige week zijn parochianen bij de kerk met een swastika om zijn arm. Naar verluidt zouden enkele van de kerkgangers bij het zien van het hakenkruis rechtsomkeert hebben gemaakt.

Dat andere kruis

"Ik ben er trots op dat ik rechts ben. Mensen moeten me echter niet beoordelen op mijn politieke opvattingen maar of ik een goede priester ben of niet", aldus Idi. Extreem-rechtse priesters zijn in het noorden van Italië geen zeldzaamheid. Vorige maand bracht de katholieke priester Giulio Tam, lid van de Pius X-broederschap van de geëxcommuniceerde Britse bisschop Williams die de holocaust ontkent, in het openbaar de Hitlergroet tijdens een bijeenkomst van de neo-fascistische partij Forza Nuova (Wikipedia).

Priester Angelo Idi draagt zijn kruis
  Reacties (5)
1. Geschreven door sandeman, op 05-05-2009 21:14
Het toenmalige hoofd van de organisatie waarvoor deze priester werkt, heeft tijdens WOII gecollaboreerd met de nazi's. Dus zo vreemd is deze houding niet. Het gaat gewoon door.
2. Geschreven door Ger, op 06-05-2009 11:23
Priester en Nazi, een dubbele afwijking dus.
3. Geschreven door H. Numan, op 04-08-2009 06:41
"Ik ben er trots op dat ik rechts ben" 
 
Sorry, maar dat is niet correct. Het nationaaal socialisme was zo links als het maar kan zijn. Lees wat nationaal socialistische literatuur (beter van niet, maar voor studie geen slecht idee) en je leest nergens dat de nazi ideologie rechts was. Integendeel.
4. Geschreven door metalgrandpa, op 05-08-2009 08:34
Beste H. Numan, 
Ik ben het volstrekt met je oneens. 
 
Lees ook eens dit Wikipedia-item: 
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaalsocialisme 
 
Een katern hieruit heb ik hier gecopieerd. Lezen dus! 
 
Nationaalsocialisme als vorm van socialisme: 
De opvattingen over hoeverre het nationaalsocialisme een deels nationalistische en een deels socialistische stroming was, lopen ver uiteen. Verschillende schrijvers (o.a. economen uit de Oostenrijkse School) benadrukken dat de nazi’s antikapitalistisch waren, een keynesiaanse economische politiek en een grote verzorgingsstaat voorstonden, en derhalve op het economische vlak een socialistische politiek kenden. Hitler zelf stelde in een toespraak in 1922 dat het nationale en het socialistische bij elkaar hoorden. Volgens hem was het beginsel van de klassenstrijd toepasbaar op een rassenstrijd; in plaats van een strijd tussen onderworpen en heersende klassen, zou er volgens hem een nationale strijd gaande zijn tussen het onderworpen Duitse volk en het zogenaamd heersende Jodendom. Het zogeheten ‘wereldjodendom’ zou volgens de nazi’s de Duitsers willen overheersen via zowel het bolsjewisme (revolutionaire communisme) en het kapitalisme. 
 
Verscheidene andere schrijvers en hedendaagse socialisten ontkennen echter ten stelligste dat het nationaalsocialisme een deels socialistische stroming is, omdat volgens hen de rassenstrijd een totaal verkeerde uitleg is van het begrip klassenstrijd, en het doel van de nazi’s niet was om het kapitaal eerlijker te verdelen, maar om het Jodendom en andere niet-Duitse groepen uit te roeien of te onderwerpen en het Duitse volk van meer Lebensraum te voorzien. Volgens hen was het socialisme in het begrip 'nationaalsocialisme' louter populistisch om een brede aanhang te krijgen onder het Duitse volk, maar hadden de nazi's vooral een eigen agenda die weinig met het socialisme te maken had. De Duitse socialist Otto Strasser plaatste in Der Nationale Sozialist van 4 juli 1930 dan ook een oproep aan alle socialisten om de NSDAP te verlaten. [2] 
 
Binnen het nationaalsocialisme bestond inderdaad aanvankelijk een "linkse" vleugel, vertegenwoordigd door de leider van de SA Ernst Röhm, die een vorm van socialisme, maar dan wel beperkt tot het Duitse volk, voorstond. De achterban van deze vleugel werd gevormd door de arbeiders en veteranen die last hadden van de hoge werkloosheid, en de SA-mannen die vaak uit deze groep afkomstig waren. Tegen 1933 was de SA uitgegroeid tot een zeer machtige factie binnen de NSDAP. Hitler en Röhm hadden geregeld conflicten over de te volgen koers en tenslotte besloot Hitler, die beducht was dat Röhm wellicht zelfs hem van de macht zou proberen te beroven, hem uit de weg te ruimen. In de Nacht van de Lange Messen (1934) werd Röhm geëlimineerd en de SA vervolgens gekortwiekt. 
 
Het socialisme van de nazi's had uiteindelijk niets te maken met de ideeën van Karl Marx. Zoals dr. G. van den Burg reeds in 1940 optekende: "Socialisme heeft voor Hitler nimmer meer betekend dan opofferingsgezindheid en ondergeschiktheid ten bate van de gemeenschap: 'Gemeinnutz vor Eigennutz'"[3]
5. Geschreven door Dennis, op 13-08-2009 09:18
Uiteindelijk gaat het jullie om een waardeoordeel. Wat is het politiek moreel bekeken het kwaadaardigst, rechts of links. 
Nou vooruit: Het communisme van Stalin is links en het Ns van Hitler is rechts. Beide hebben erg hun best gedaan om het leven van anderen te verzieken. Eind discussie lijkt me! 
Of niet!?

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
Y1U     CJ6   
O U  9   9  DA7
N O  91T   J   
4 5  Y   J  MKN
2JB      5   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement

NU VERKRIJGBAAR

Boek: Rare kostgangers (2012) 

Onze Lieve Heer heeft rare kostgangers, zegt de volksmond. Grootinquisiteur weet dat het andersom is. Het zijn de rare kostgangers die de Lieve Heer hebben: een vrijbrief om anderen hun wil op te leggen, hun gelijk te halen, en onbekommerd onzin uit te kramen. Allemaal uit naam van het Opperwezen, bij welke naam dat dan ook genoemd wordt. Voorjaar 2007 begon Grootinquisiteur zijn kruistocht tegen de uitwassen van religie op de gelijknamige website. En net als zijn historische naamgenoot kent hij geen genade. Pastoors, predikanten en profeten: hij legt ze op de pijnbank en foltert ze met bijtend sarcasme, geselende ironie en onontkoombare logica.

In dit boek zijn de beste, hardste, gemeenste, belangrijkste en leukste bijdragen van de eerste vijf jaar Grootinquisiteur (2007-2011) gebundeld.
Paperback, 228 pagina's, € 14,95 - Online bestellen

Bezoekers van de website reageerden:

“Compliment: scherpe pen maar leuk geformuleerd.”

“Zeer ongenuanceerd. Schandelijk eenzijdig.”

“Dank u voor het schrijven van dit zeer vermakelijke artikel.”

Direct naar Twitter

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval