Home
WRR-onderzoekster glijdt uit over Ramadan Afdrukken
zaterdag 04 april 2009
Als het aan Markha Valenta van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid ligt, mag je van moslims niet verlangen dat ze nazeggen dat homoseksualiteit goed en natuurlijk is als ze daar zelf anders over denken. Dat lijkt misschien logisch, maar ligt veel genuanceerder.

Tariq Ramadan, de man met twee tongen

NRC Handelsblad haalt de Amerikaanse onderzoekster van de WRR aan vanwege de discussie die is ontstaan over Tariq Ramadan, bijzonder hoogleraar Burgerschap en Identiteit aan de Erasmus Universiteit en adviseur van de gemeente Rotterdam, omdat hij met twee tongen spreekt. Het lijkt erop dat Ramadan twee boodschappen heeft: één voor zijn islamitische achterban en één (aangepaste) voor zijn westerse bewonderaars.

NRC Handelsblad van zaterdag 4 april: "In maart publiceerde de Gay Krant een samenvatting van eerder over Ramadan gepubliceerde artikelen. 'Die wijzen steeds op vele bedenkelijke uitspraken van Ramadan over vrouwen, joden en homoseksuelen', aldus hoofdredacteur Henk Krol vandaag in NRC Handelsblad. Zolang Ramadan niet duidelijk zegt wat hij met deze uitspraken bedoelt, 'is het een goede zaak dat politici nog eens kijken of de heer Ramadan, met een uurloon van 290 euro en als adviseur betaald met gemeenschapsgelden, wel de goede man op de juiste plek is', meent Krol."

WRR-onderzoekster Valenta wordt door NRC geciteerd in een discussiestuk over de affaire. Het gaat er om dat moslims zich houden aan de regels van de publieke ruimte en de democratische rechtsstaat, vindt Valenta, "dat heeft Tariq Ramadan altijd gedaan, daarvoor pleit hij en daarin is hij consequent. Wat een moslim daarnaast persoonlijk vindt, gaat ons in feite niets aan."

Onzin, mevrouw Valenta. De omstreden uitspraken zijn te vinden in preken die actief en op grote schaal en veelal gratis worden verspreid op cassettebandjes en als mp3-bestanden via internet. Op cassette QA37 zegt Tariq Ramadan onder meer: "Op straat, zo is de wet, moeten de vrouwen hun ogen strak richten op het beton.” Op cassette QA5: “Er is een belangrijke regel voor Allah. Als je probeert aandacht te trekken door je manier van doen, of door het gebruik van parfum, door je verschijning of door je gebaren, dan bewandel je niet de goede geestelijke weg."
Op cassette WA38 is de stem van Ramadan te horen als hij zegt: "Een man is bedoeld voor een vrouw, en een vrouw voor een man. (...) De boodschap van de islam is op dit punt heel helder: homoseksualiteit is niet toegestaan, is niet iets wat valt binnen de algemene opvatting over de mens. Homoseksualiteit is niet iets wat men in de islam kan toestaan. (...) Dit probleem blijkt een storing, een verkeerd functioneren en een onevenwichtigheid."

Al deze uitspraken hebben niet het privé-karakter dat Valenta suggereert. Ze zijn gedaan tijdens preken en worden vervolgens bewust en op grote schaal in het publieke domein verspreid. Als daarbij wordt aangetoond dat Ramadan tegenover zijn islamitische gehoor in de moskee een tegengesteld verhaal afsteekt in vergelijking met zijn praatjes tegenover de niet-moslims, die zijn aanstelling bij de universiteit en de gemeente met gemeenschapsgeld financieren, mag hij daarmee worden geconfronteerd. Daar is niets paternalistisch of dogmatisch aan.

Grootinquisiteur  Be first to comment this article

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
NO1     NEX   
8   D  B G  LYA
3PF  4T7  M O   
 D  5  9 T  BI4
8D8     T2H   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval