Zwak verweer van wereldvreemde Eijk Afdrukken
dinsdag 31 maart 2009
Aartsbisschop van Utrecht Wim Eijk reageert vandaag in de Volkskrant op de felle kritiek die paus Benedictus XVI ten deel viel door het gebruik van condooms verantwoordelijk te houden voor de verspreiding van hiv en aids. Eijks verweer is het relaas van een man die ver van de reële wereld staat, zonder ook maar de geringste twijfel over eigen feilen.

Ratzinger steeds meer bekritiseerd

Het begint er natuurlijk mee, althans volgens Eijk in de Volkskrant, dat de paus niet correct is geciteerd. Zijn woorden zouden uit hun context zijn geciteerd, waardoor wat hij wilde zeggen verkeerd overkomt. Eijk spreekt van een onrecht. In het vliegtuig op weg naar Afrika, waar de paus zijn gewraakte uitspraak deed, bevonden zich meerdere journalisten. Volgens het scenario van Eijk zouden die dan (vrijwel) allemaal het onvolledige verhaal hebben gepubliceerd. Uiterst dubieus, deze gemakkelijke uitvlucht.

Wereldvreemd
Wat was dan die door Eijk aangehaalde context? Eijk: "Hij sprak over huwelijk en seksualiteit vanuit het perspectief van Gods scheppingsordening. Daarbinnen dient seksuele gemeenschap alleen plaats te vinden binnen het huwelijk. De gave van man en vrouw aan elkaar is niet totaal, wanneer de gave van het ouderschap via de seksuele gemeenschap door het gebruik van voorbehoedsmiddelen wordt geblokkeerd."

Natuurlijk mag Benedictus ook anno 2009 dergelijke onzin uitkramen, het is immers het formele standpunt van zijn kerk. Maar met de werkelijkheid heeft zo'n uitspraak niets te maken. Er bestaat dan ook helemaal geen Goddelijke scheppingsordening. Het huwelijk is cultureel bepaald. Het huwelijk is bovendien geen dwingende voorwaarde voor seks; mensen kunnen hierin voor zichzelf een keuze maken waarbij zij alleen verantwoording schuldig zijn tegenover zichzelf en de partner. Deze maatschappelijke werkelijkheid is ook de reden dat zeer veel katholieken zich niet houden aan het Roomse verbod op het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Dat maken zij namelijk zelf wel uit, Eijk!

Debaterstrucje
In het tweede deel van zijn reactie geeft de aartsbisschop een fraai staaltje woorden verdraaien weg. Niemand met kennis van zaken, zoals de commentator van The Lancet, zal beweren dat condooms honderd procent betrouwbaar zijn. Maar een statistische betrouwbaarheid van zeg 90 tot 94 procent is uiteraard verre te verkiezen boven het totaal achterwege laten van condooms, zoals de kerk van Benedictus voorstaat en uitdraagt. Goede voorlichting zal ook altijd benadrukken dat de beste bescherming tegen een ongewenste zwangerschap wordt geboden door een combinatie van middelen.
Wat schrijft Eijk? "We moeten eerlijk zijn: het condoom biedt geen absolute, maar slechts relatieve bescherming. Daarom zijn de emotionele reacties van politici en van een commentator in The Lancet op de woorden van de paus beneden peil." Een doorzichtig trucje van Eijk waar niemand in zal trappen: geen van de critici heeft beweerd dat condooms honderd procent garantie geven. Daarom raakt zijn verwijt kant nog wal.

Het treurigste aan het betoog van Eijk is evenwel het totale gebrek aan twijfel over eigen feilen van de Rooms-Katholieke Kerk en het optreden van Benedictus, die blunder op blunder begaat. Bij de rehabilitatie van holocaustontkenner Williamson. Door niet snel in te grijpen bij de excommunicaties in Brazilië, die de kille onmenselijke kant van Benedictus en zijn kerk laten zien. En door zijn domme betoog in het vliegtuig op weg naar Afrika, dat weer eens aantoont hoe wereldvreemd het Vaticaan is.

Grootinquisiteur



  Reacties (1)
1. Geschreven door Geus website, op 02-04-2009 09:34
Was het maar waar. 
 
Het Vatikaan is aanmerkelijk minder wereldvreemd als het volk in West Azië (Europa) dat na 400 jaar Contra Reformatie weer grotendeels Roomsch is. 
 
Het huwelijk zoals wij dat kennen is niet door "cultuur" bepaald, maar door de Rooms Katholieke Heilige Inquisitie. Dat kom hier op neer: Als je in Nederland op de Sabbath een vrije dag neemt, dan kan je niet naar de markt en wordt je gearresteerd als je op de papistische zondag, de eerste werkdag van de week, gaat werken. Neen, op zondag naar de papenmis, Sabbath houders worden er van beschuldigt Black Metal Satanisten te zijn. 
 
Ter uwer referentie Exodus 20: 8~11 
Gedenckt des Sabbath-daegs, dat ghy dien heyliget, 
Ses dagen sult ghy arbeyden ende al u werck doen. 
Maer de sevende dach is de Sabbath des HEEREN uwes Godts: [dan] en sult ghy geen werck doen, ghy, noch uw’ sone, noch uwe dochter, [noch] uw’ dienst-knecht, noch uwe dienst-maegt, noch u vee, noch uwe vreemdelinck, die in uwe poorten is. Want in ses dagen heeft de HEERE den hemel, ende de aerde gemaeckt, de Zee, ende alles wat daer in is, ende hy rustte ten sevenden dage: daerom segende de HEERE den Sabbath-dach, ende heyligde den selven.  
 
Ik vraag me serieus af waar het Vatikaan het lef vandaan haalt zich zo arrogant op te stellen in Europa.

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
L1U         C6N      
1 D    E      Q   DQ7
PNF   3AP   G9E      
A 6    W    F     SNY
PP4         LB4      

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved