Home
Anti-evolutiefolder een en al misleiding Afdrukken
zaterdag 21 februari 2009
De folder 'Evolutie of schepping? Wat geloof jij?', die dezer dagen huis-aan-huis wordt verspreid, blijkt al net zo onbetrouwbaar als de bijbel waarin de samenstellers en verspreiders van het drukwerkje heilig geloven.
De folder staat bol van de vooringenomenheid, geeft gekleurde informatie en bevat veel pertinente onjuistheden. De propaganda is slechts bedoeld om de argeloze lezer te misleiden en de christelijke God door diens strot te duwen, niet om inhoudelijk te informeren
.

Informatie uit christelijke hoek spreekwoordelijk onbetrouwbaar

Wie wil weten wat er feitelijk allemaal niet klopt en hoe er wordt gemanipuleerd, wordt prima bediend bij Stephen Poley. Zijn conclusie: "Deze brochure biedt geen enkel bewijs voor schepping, alleen een handvol oppervlakkige bezwaren tegen de evolutie. En deze bezwaren tonen duidelijk aan dat de schrijver evolutiebiologie niet begrijpt, en eigenlijk niet wil begrijpen." Behalve Poley kan Grootinquisiteur ook het blog Denk eens echt na van harte aanbevelen, evenals De folder van creationisten weerlegd.

Image

Ondertussen in het eigen nest

Ook in eigen kring is de folder omstreden. Biomoleculair wetenschapper en theologiestudent Marnix Medema schreef op 18 november in het Nederlands Dagblad "(...) hij bevat een veel te simplistische en in veel gevallen incorrecte voorstelling van de wetenschappelijke stand van zaken en probeert de lezer kunstmatig te dwingen tot een keuze tussen twee extremen zonder enige mogelijkheid tot nuance. Door (...) het werkelijke standpunt van hun tegenpartij te verzwijgen, argumenteren de auteurs op een manier die geenszins de eerlijkheid en zuiverheid heeft die we als christenen zouden moeten uitstralen."
Theologiestudent Lennart Aangeenbrug startte zelfs de website Sorry voor dit gebaar om lucht te geven aan zijn bezwaren tegen de folder: "De inhoud is niet altijd juist en de zaken worden soms te simpel voorgesteld. Wat mij nog meer stoort, is de massale manier van verspreiden. Ik ben het niet eens met een dergelijke, massale folderactie." Lennart noemt folderen niet de manier om dit debat te voeren. Debatteren kan op de site, waarbij het er fel aan toe kan gaan: "Geloof ik in de schepping in 6 dagen of in miljoenen jaren? Dat zeg ik bewust niet, omdat welk standpunt ik ook inneem, ik dan door mensen van de andere partij neergesabeld word. Want zo gaat dit debat vandaag de dag: hard en extreem. Om de hand in eigen boezem te steken: het zijn vooral christenen... Blijkbaar is er een groep christenen die precies gaat weten hoe God oordeelt en hoe Hij in elkaar zit. Mocht u voorgaande zin niet snappen, hij is cynisch bedoeld."
Dat hadden we wel begrepen hoor, Lennart, Grootinquisiteur loopt al wat langer mee.

Grootinquisiteur

Aanvulling
Stuur de folder terug naar de afzender
  Reacties (6)
1. Geschreven door ernie, op 04-03-2009 20:52
Wat een gezanik :) 
 
Wetenschap kan ons geen levenshouding verschaffen, evenmin geloof ons kan vertellen hoe je een stevig huis bouwt.  
Wetenschap is de kunst van shit weten/achterhalen. Geloof is de kunst van omgaan met shit die we nog niet weten. 
 
Ik weet niet of we van apen afstammen.  
Ik weet niet of God de wereld in 6 dagen heeft gebouwd.  
Ik weet niet of Jezus heeft bestaan en of hij terugkomt.  
Ik weet niet of ik doorleef na mijn dood. 
Ik weet niet of "zijn" naam er toe doet. 
Ik weet niet of ik zijn oordeel moet uitvoeren of dat "hij" dat zelf kan, 
Ik weet niet in hoeverre ik "hem" ken (of ben), 
Ik weet niet in hoeverre de bijbel, koran, thora, veda's of welk geschrift dan ook nuttige informatie, advies en/of noodzakelijke kennis bevat. 
Ik weet WEL dat hierover nadenken me af en toe angstig kan maken en uitnodigt tot zelfbedrog om die gevoelens weg te jagen. Ik twijfel ook of dat zelfbedrog goed is of niet. En ik vraag me geregeld af of het wel goed is om zoveel te twijfelen.  
 
Ik ben agnost. Dat houdt in dat ik de waarheid niet in pacht denk te hebben. 
 
Zouden meer mensen moeten proberen. 
 
Groetjes, 
Ernie
2. Geschreven door John, op 04-03-2009 22:05
Ernie, ik vind dat nadenken en twijfelen van jou juist een erg goed uitgangspunt. Maar je moet het ook niet overdrijven. Hoeveel zekerheid wil je anders wel niet hebben, als je zo ongeveer overal aan twijfelt? Moet het altijd meer zijn dan honderd procent, voordat je in een gedachte mee kunt gaan? 
Ondertussen weet je een aantal dingen natuurlijk wel heel zeker. Of twijfel je soms ook aan zoiets als de zwaartekracht of de lichtsnelheid? Ik denk van niet. 
Ander voorbeeld: de claim is dat mens en aap gezamenlijke voorouders hebben (dus niet dat de mens van de aap afstamt, dat is nadrukkelijk niet de stelling), en het bewijs ervoor is overweldigend, alleen al als je kijkt naar de overeenkomsten in dna. 
Met kennis vergaren en nuchter nadenken moet je volgens mij al een heel eind kunnen komen; lees in dit verband ook even het citaat van Jelle Reumer, rechtsonder op de homepage. Dat wetenschap ons geen levenshouding zou kunnen verschaffen, daarin kan ik het dan ook niet met je eens zijn. De mens is zich bewust van zijn sterfelijkheid en is in staat vooruit te denken en plannen, afwegingen en keuzes te maken. Kennis alleen is niet zaligmakend, gevoel speelt ook een rol, maar kennis helpt enorm om verkeerde keuzes te vermijden en te bepalen hoe we in het leven willen staan.
3. Geschreven door ernie, op 05-03-2009 00:45
Ik overdrijf een beetje om mijn punt duidelijk te maken.  
 
En mijn punt is dat het louter draait om angst en onzekerheid (om dierbare dingen/mensen etcetera te verliezen) en het omgaan daarmee, en niets anders.  
 
Verder impliceer je dat ik ongeveer overal aan twijfel; dat klopt niet. De dingen die ik noem waarvan ik zeg dat ik het niet weet is niet \"alles\". Het zijn De Grote Vragen.  
 
By the way, persoonlijk geloof ik geen reet van het scheppingsverhaal. Dat daar geen misverstand over is. Op dit moment houd ik het op een mix van Darwin, creationisme, de (super)snaartheorie, het spaghettimonster en de X-factor. Serieus trouwens.
4. Geschreven door Henk Bakker, op 05-03-2009 08:41
Eindelijk zekerheid hoe het in elkaar zit. (donderdag week 10) 
 
http://www.foksuk.nl/nl?cm=79&ctime=1236207600
5. Geschreven door ernie, op 06-03-2009 00:57
@Henk 
 
Hehheheheheheheh :)
6. Geschreven door Henk Bakker, op 06-03-2009 08:24
@Ernie, dan moet je ook nog even bij vrijdag week 10 kijken. 
 
http://www.foksuk.nl/nl?cm=79&ctime=1236294000&session=cigta3nk4muj9d2q5f7fdn0da3

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
55B     M4M   
F T  1  P H  BKK
FRC  TQF  3B3   
 W  E  7 S  Y4A
4E4     7A8   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval