Home arrow Rare kostgangers arrow De laffe journalistiek van Schoonen
De laffe journalistiek van Schoonen Afdrukken
zaterdag 07 februari 2009
Willem Schoonen, hoofdredacteur van dagblad Trouw, vindt dat door sommige media maar "stompzinnig" wordt gereageerd op het publiekelijk afstand nemen van de letterlijke interpretatie van het scheppingsverhaal in Genesis door Andries Knevel. "Die gaan dan aan EO-directeur Lock de vraag voorleggen of hij zelf het scheppingsverhaal letterlijk neemt", sneert Schoonen in het hoofdredactioneel commentaar van zaterdag, over onder meer de Volkskrant, De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman.

Schepperdeschep

Een ongebruikelijke stellingname voor een journalist, die Schoonen nog eens laat volgen door de anekdote: "Dat gaat je geen donder aan, placht A.J. Klei te zeggen als hem naar zijn geloof werd gevraagd. Klei was lange tijd chef van de kerkredactie van Trouw, en over de identiteit van deze krant was hij glashelder. Maar met zijn persoonlijke overtuigingen had niemand wat te maken." Alsof Lock naar de pincode van zijn bankpasje was gevraagd.

Het zou natuurlijk pas echt stompzinnig zijn, en van gebrek aan journalistieke kwaliteit getuigen, als de vraag naar diens persoonlijke opvatting niet aan Lock was gesteld. Hij is immers directeur van de omroep waarvoor Knevel al jaren werkt. De omroep die bovendien decennialang uitsluitend de letterlijke interpretatie van Genesis heeft uitgedragen, niet de Kneveliaanse. Het is vervolgens aan de geïnterviewde of die op zo'n vraag wil antwoorden of niet.
Na zo'n commentaar als van Schoonen ga je Trouw opeens toch heel anders lezen.

Grootinquisiteur  Reacties (4)
1. Geschreven door Anton, op 08-02-2009 22:08
Knevel heeft met deze stap een flinke schok veroorzaakt die een heleboel mensen in verwarring heeft gebracht.  
Hij moet geweten hebben wat zijn stap zou veroorzaken en hij heeft dus bewust een flinke verantwoordelijkheid op zich genomen, laten we daar niet te laconiek over doen. De media zullen hier nog flink mee aan de gang gaan, en je weet niet hoe kwetsbare mensen hier op zullen reageren.
2. Geschreven door Henk Bakker, op 09-02-2009 09:47
Misschien ben ik wel te rechtlijnig, maar er zijn 2 mogelijkheden: 
 
1. Je gelooft dat de bijbel van kaft tot kaft god's woord is. Je houdt je dus ook aan alle wetten. Dan is de bijbel een verschrikkelijk boek, net als de koran overigens. 
 
2. De bijbel is een eeuwenoud boek waarin verhalen staan die uit allerlei volksculturen en overleveringen zijn overgenomen. Er zit waarschijnlijk een kleine kern van waarheid in. Net als in veel andere mythologiën. Voor onze maatschappij heeft de bijbel dus niet zo veel waarde meer, want bijna alles wat er in staat kun je op meerdere manieren uitleggen.  
 
Die Knevel wil in beide categorieën opereren. Dat leidt alleen maar tot verwarring. Het geloof loopt iedere keer achter de feiten aan. Nu het scheppingsverhaal wetenschappelijk niet meer haalbaar blijkt te zijn voor weldenkende mensen, wordt er weer iets nieuws bedacht: intelligent design. 
Maar wie is dan de designer van de designer? Ad infinitum.
3. Geschreven door rene h, op 06-03-2009 07:41
Zijn we niet getuige van het begin van het einde voor de gelovige mens Knevel?? 
Is het concept van een alwetende God die iedereen ten allertijde in de gaten houd, speurend naar momenten dat "wij" ons niet aan zijn tien geboden houden en ons ,bij mankeren ,hellewaards zend niet net zo onhoudbaar als het scheppingsverhaal?? 
Hoe kan iemand in godsnaam(..)anno 2009 met droge ogen een religieuze overtuiging volhouden??
4. Geschreven door Henk Bakker, op 06-03-2009 08:34
Alles heeft 2 kanten. 
De waarheid is niet zo gemakkelijk te achterhalen. 
Een TomTom kun je ook op 2 manieren bekijken: 
1. Na heel veel nadenken door heel knappe mensen werden zaken als elektriciteit, raketten, computers, satellieten enz. mogelijk, vanuit de hemel wordt dus dat kastje in je auto bestuurd. Dat hebben we te danken aan de wetenschap. 
2. Een TomTom is gewoon een leeg doosje dat door een alwetende en alziende god vanuit de hemel wordt bestuurd. Eigenlijk hoef je de bestemming helemaal niet in te toetsen, want hij weet al 24 uur per dag waar je bent en hij kan ook je gedachten lezen dus hij weet waar je heen wilt.

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
B9O     M    
N   K  I N  5N3
MCS  LLB  7NS   
 W  8   C  UHY
DTT      5   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement

NU VERKRIJGBAAR

Boek: Rare kostgangers (2012) 

Onze Lieve Heer heeft rare kostgangers, zegt de volksmond. Grootinquisiteur weet dat het andersom is. Het zijn de rare kostgangers die de Lieve Heer hebben: een vrijbrief om anderen hun wil op te leggen, hun gelijk te halen, en onbekommerd onzin uit te kramen. Allemaal uit naam van het Opperwezen, bij welke naam dat dan ook genoemd wordt. Voorjaar 2007 begon Grootinquisiteur zijn kruistocht tegen de uitwassen van religie op de gelijknamige website. En net als zijn historische naamgenoot kent hij geen genade. Pastoors, predikanten en profeten: hij legt ze op de pijnbank en foltert ze met bijtend sarcasme, geselende ironie en onontkoombare logica.

In dit boek zijn de beste, hardste, gemeenste, belangrijkste en leukste bijdragen van de eerste vijf jaar Grootinquisiteur (2007-2011) gebundeld.
Paperback, 228 pagina's, € 14,95 - Online bestellen

Bezoekers van de website reageerden:

“Compliment: scherpe pen maar leuk geformuleerd.”

“Zeer ongenuanceerd. Schandelijk eenzijdig.”

“Dank u voor het schrijven van dit zeer vermakelijke artikel.”

Direct naar Twitter

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval