Home
Bodar lult zich vast Afdrukken
vrijdag 02 januari 2009
Wat is er mooier, bij de start van het Darwinjaar, dan het gegeven van evolutie te koppelen aan de actualiteit? Antoine Bodar geeft daartoe alle aanleiding. In zijn haast om de paus bij te vallen bij diens oproep de mensheid te redden van homoseksualiteit slaat de priester de plank namelijk behoorlijk mis. Als mensen leren op te komen voor de natuur, zouden ze ook moeten proberen te leven naar de natuurlijke orde, zegt Bodar, en daarin is volgens hem geen plaats voor zoiets als het homohuwelijk. Maar een ordening zoals Bodar die suggereert, kent de natuur helemaal niet

Artikel in het kader van het Darwinjaar 2009

Op 28 december preekte Bodar in de Friezenkerk in Rome. Een bericht op de website van de RKK vertelt hoe Bodar de katholieke leer aanhaalt, die spreekt van de goddelijke ‘en daarmee door Hem bedoelde natuur’: "Man en vrouw schiep Hij hen, opdat zij samen zouden zijn en opdat hun vruchtbaarheid niet zou worden uitgesloten". Het zogenoemde homohuwelijk noemde Bodar "het afdwalen in breed aanvaarde politieke en maatschappelijke zin van de natuurlijke orde van het enige echte huwelijk, het huwelijk tussen man en vrouw (...) Waarom leren we nu wel – breed gedragen in de natuurlijke opinie – het opkomen voor de natuur; want die blijkt niet zo maar maakbaar. Maar waarom zouden we dan niet willen leren – wij zijn toch als mensen deel van die natuurlijke orde – dat ook wij zouden moeten pogen (we kunnen het werkelijk proberen) te leven naar de natuurlijke orde".

De natuurlijke ordening die Bodar suggereert, is echter gewoon een verzinsel van de RK Kerk zelf. Zoals die kerk ook eeuwenlang het universum ordende en daarbij de aarde in het centrum plaatste, waar omheen alle andere hemellichamen inclusief de zon zich bewogen. Van een dergelijke ordening in het universum of de natuur is helemaal geen sprake.

Wendell en Cass
Begin jaren zestig kon je vanaf menig spreekgestoelte en kansel in donderpreken nog te horen krijgen dat 'homofilie' zo ongeveer de ergste zonde was die de mens kon begaan. Zelfs de beesten des velds gaven zich niet over aan zulk tegennatuurlijk gedrag, aldus meneer pastoor en dominee. Nu was daar bij dieren nog nooit systematisch onderzoek naar verricht. Sinds biologen dat wel zijn gaan doen, is al bij meer dan 1500 diersoorten homoseksueel gedrag vastgesteld, waaronder grizzlyberen, chimpansees, gorilla's, flamingo's en uilen. Wereldwijde bekendheid kreeg het pinguïnhomostel Wendell en Cass, dat samenwoont in New York.

Gelijkgeslachtelijk pinguïnpaartje Wendell en Cass

Slap verhaal
In het RKK-bericht erkent Bodar dat de natuur helemaal niet aansluit bij 'zijn' ordening en slaat daarmee de bodem onder zijn eigen betoog vandaan, om zich er vervolgens op een slappe wijze vanaf te maken: "Hoe dan ook om te gaan met die ongeordendheid die zich tevens in de natuur voordoet?", vroeg Bodar zich af, kennelijk verwijzend naar homoseksualiteit. "Dit voorlopig vooral te weten als begin: geordendheid is de maat en de norm, ongeordendheid is niet de maat en niet de orde. Hier kan beslist niet gesproken worden over gelijkwaardigheid en al helemaal niet over gelijkheid", zei Bodar." Ook hier gaat het dus weer gewoon over de ordening die is verzonnen door de RK Kerk zelf, die een norm stelt waar zelfs de natuur zich niet naar wenst te schikken.

Evolutie zonder bedoeling
Dat zowel de mens als de rest van de natuur zich maar niet willen gedragen volgens de ordening van Bodar en diens kerk, is een direct gevolg van het onjuiste uitgangspunt van de laatsten. De RK Kerk suggereert immers dat aan de natuur een bedoeling van een schepper ten grondslag ligt: "Man en vrouw schiep Hij hen et cetera". Daarvoor bestaat echter niet het geringste bewijs. Wat we wel kunnen waarnemen is hoe het mechanisme van evolutie, van oorzaak en gevolg, ook hier doorwerkt. In zijn warm aanbevolen boek 'Kaas & De Evolutietheorie' legt filosoof Bas Haring dat op zo'n begrijpelijke manier uit, daar kan de in vage termen grossierende Bodar nog veel van leren:

"(...) mensen die beweren dat homoseksualiteit onnatuurlijk is bedoelen vermoedelijk dat homoseksualiteit tegen de bedoeling van de natuur indruist. Waarschijnlijk zeggen die mensen dat omdat een en ander beter lijkt te passen voor heteroseksuelen dan voor homoseksuelen: een piemel past in een vagina, terwijl een vagina niet in een vagina past en een piemel helemaal niet in een piemel. Om hier de conclusie aan te verbinden dat het een wel de bedoeling is en het andere niet, is weer een typisch voorbeeld van die neiging om met alle macht een ontwerp achter alles te zoeken. Maar mensen zijn niet ontworpen zoals auto's ontworpen zijn, en het is niet van tevoren bedacht dat piemels en vagina's netjes in elkaar moeten passen.
Het is niet de bedoeling dat het overgrote deel van de dieren en mensen heteroseksueel is; het is een gevolg. Het is een gevolg van het feit dat heteroseksuelen zich wel kunnen voortplanten en homoseksuelen niet - of in elk geval een stuk moeilijker.
Er worden zebra's geboren met vijftig strepen en met zestig strepen, er worden witte ijsberen geboren en lichtbruine, mensen met blauwe ogen en mensen met bruine ogen, en er worden hetero's geboren en homo's. Zonder enige bedoeling. Het enige is dat wanneer een eigenschap de kans op voortplanting vergroot, het dan bijna zeker zo zal zijn dat na verloop van tijd een groot deel van de soort die eigenschap zal overnemen. En vice versa - wanneer een eigenschap de kans op voortplanting verkleint, dan zal die eigenschap waarschijnlijk niet doordringen in de meerderheid van de soort. En hoe je het ook wendt of keert, homoseksualiteit vergroot de kans op voortplanting zeker niet. Maar dat is dan ook alles; homoseksualiteit is in geen enkel opzicht onnatuurlijk en druist tegen geen enkele bedoeling in. Zo'n bedoeling bestaat namelijk niet."
(Kaas & De Evolutietheorie, p. 97, Bas Haring).


Grootinquisiteur  Reacties (4)
1. Geschreven door Henk Bakker, op 04-01-2009 11:40
Voor zover ik weet is de mens de enige diersoort waarbij mannetjes zich als vrouwtjes verkleden en beloven dat ze niet aan seks zullen doen.
2. Geschreven door Reborn Atheist, op 04-01-2009 17:00
En nu moeten we van onze christenen de bijbel weer wel letterlijk nemen. Hun God heeft dus daadwerkelijk miljoenen mensen laten verzuipen (zondvloed verhaal) en steden inclusief kinderen laten verbranden (Sodom en Chamorra verhaal).
3. Geschreven door Henk Bakker, op 04-01-2009 18:45
Merkwaardig eigenlijk dat veel religies zo'n moeite hebben met seks.  
 
Vandaag zag ik toevallig het tv-programma Boeken van de VPRO. 
Daarin werd het boek "Het succes van slechte seks" besproken. Ik ga het zeker lezen. 
http://boeken.vpro.nl/afleveringen/40824131/
4. Geschreven door metalgrandpa, op 04-01-2009 20:24
Religies hebben moeite met sex? No way! Ze zijn geobsedeerd door sex! 
Niet voor niets is er een groot probleem met pedo-sexuele escapades van RK priesters in de VS. Was overigens al jarenlang bekend. VS is nog maar topje van de ijsberg. Wat te zeggen van RK priesters in Italië met hun gedetailleerde biechthoren met de rechter hand onder de soutane? Celibatair levende, niet gehuwde priesters? De huishoudster biedt uitkomst.

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
IOW     KGK   
N 8  E  M T  AW2
627  PY2  CXJ   
I O  Q  R 7  RUT
ATP     T9A   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval