Home arrow Rare kostgangers arrow Misplaatste excuses in Puttense woordzaak
Misplaatste excuses in Puttense woordzaak Afdrukken
donderdag 18 december 2008
In de Veluwse gemeente Putten kun je niet zomaar zeggen dat het eeuwig zonde is om lege flessen niet in de glasbak te gooien, want dan zijn de rapen gaar. Volgens de plaatselijke SGP-voorman Jan van den Brink (foto) heeft het begrip 'eeuwig zonde' voor christenen een diepere en zwaardere betekenis en kun je het niet gebruiken in een folder over afvalscheiding. Onzin natuurlijk. Veel woorden hebben meer dan één betekenis en uit de context valt vrijwel altijd op te maken welke betekenis is bedoeld

De gristenmens Jan van den Brink

Ter introductie van ondergrondse afvalcontainers verspreidde de gemeente Putten onlangs een folder. In de tekst stond onder meer: "Kleding en glas als afval verbranden is eeuwig zonde." SGP-fractievoorzitter Jan van den Brink, naar nu blijkt een man met weinig gevoel voor taal, verkoopt hierover regelrechte flauwekul in het Reformatorisch Dagblad: "Ik schrok van de geladen kop. Het woord zonde wordt al te veel gebruikt. Eeuwig zonde gaat nog een stap verder. Het is niet terecht om een stelling op deze manier extra kracht bij te zetten."
Mogelijk nog kwalijker is de laffe houding van wethouder Ard Kleijer (ChristenUnie) van de gemeente Putten, die in dezelfde krant ruggegraatloos door het stof kronkelt en anderen de schuld geeft: "Wij betreuren de woordkeus ten zeerste. Het college heeft daarom de excuses aangeboden aan de ontvangers van de brief. Verantwoordelijk zijn we overigens niet. Regio Noord-Veluwe heeft de folder gemaakt."

Wie kwaad wil kan achter ieder woordgebruik wel een dubbele bodem vermoeden. SGP'er Van den Brink suggereert dat de inwoners van Putten zo kwaadwillend zijn, wethouder Kleijer komt niet voor die burgers op.

Het woordenboek van Van Dale geeft meerdere voorbeelden van het gebruik van het woord 'zonde', waaronder "om spijt of ergernis uit te drukken wegens verspilling of het nodeloos verloren gaan van iets", en noemt ook "het is eeuwig zonde" met als betekenis "erg jammer". Het is gangbaar Nederlands, waar niks mis mee is, ook niet in een brief of folder bestemd voor de burgers van Putten.
Er is wel heel veel mis met de anti-democratische Staatkundig Gereformeerde Partij van zwartezeurkous Van den Brink, die van Nederland een theocratische staat wil maken, die vrouwen uit de politiek weert enkel en alleen omdat het vrouwen zijn en die alle popmuziek wil verbieden.

Grootinquisiteur

Zie ook:
Dorpspolitiek krijgt wereldse trekjes
  Reacties (11)
11. Geschreven door John (webmaster), op 03-01-2009 15:31
Geen excuses aangeboden 
 
Wethouder Ard Kleijer van de gemeente Putten heeft per e-mail laten weten: “Gezien de bevolkingssamenstelling van onze gemeente (een christelijke meerderheid) mag van het gemeentebestuur verwacht worden zorgvuldig om te gaan met formuleringen. Als gemeentebestuur hebben wij geen excuses aangeboden. Ik heb letterlijk tegen de journalist van het RD gezegd, dat ik moeilijk excuses kan aanbieden voor iets waarvoor het gemeentebestuur primair niet verantwoordelijk is. Dat het RD vervolgens een schrijven van de Stentor voor een deel letterlijk overneemt laat ik voor zijn rekening. 
Ik heb in de betreffende commissie gezegd dat de woordcombinatie Eeuwig Zonde niet de keuze van het Puttense college geweest zou zijn.”

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
3WT     ISH   
T   I   5  2TI
N7K  B4E  WFI   
 4  4  J   SF4
O66     SYL   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved 
< Vorige   Volgende >
Advertisement

NU VERKRIJGBAAR

Boek: Rare kostgangers (2012) 

Onze Lieve Heer heeft rare kostgangers, zegt de volksmond. Grootinquisiteur weet dat het andersom is. Het zijn de rare kostgangers die de Lieve Heer hebben: een vrijbrief om anderen hun wil op te leggen, hun gelijk te halen, en onbekommerd onzin uit te kramen. Allemaal uit naam van het Opperwezen, bij welke naam dat dan ook genoemd wordt. Voorjaar 2007 begon Grootinquisiteur zijn kruistocht tegen de uitwassen van religie op de gelijknamige website. En net als zijn historische naamgenoot kent hij geen genade. Pastoors, predikanten en profeten: hij legt ze op de pijnbank en foltert ze met bijtend sarcasme, geselende ironie en onontkoombare logica.

In dit boek zijn de beste, hardste, gemeenste, belangrijkste en leukste bijdragen van de eerste vijf jaar Grootinquisiteur (2007-2011) gebundeld.
Paperback, 228 pagina's, € 14,95 - Online bestellen

Bezoekers van de website reageerden:

“Compliment: scherpe pen maar leuk geformuleerd.”

“Zeer ongenuanceerd. Schandelijk eenzijdig.”

“Dank u voor het schrijven van dit zeer vermakelijke artikel.”

Direct naar Twitter

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval