Home
Oorlog op het altaar Afdrukken
vrijdag 12 december 2008
Toen de Martinuskerk drieënhalf jaar geleden een nieuwe, jonge kapelaan kreeg, werd opeens alles anders. Dat hun Italiaanse herder behoudend zou zijn, hadden ze in Medemblik wel verwacht. Giancarlo Rizzo kwam immers van een conservatieve priesteropleiding. Maar de opvattingen van Rizzo overtroffen hun stoutste verwachtingen.

De regels van Rome gaan voor de gelovigen

Verduin zat als aan de bank genageld toen hij de kapelaan tijdens de paasviering vanaf de kansel hoorde vertellen dat je na een echtscheiding geen nieuwe relatie mocht beginnen. Eerder al had de kapelaan een zondagsviering aangegrepen om te vertellen dat homo's niet in de kerk thuishoorden. "Ik was er die zondag niet. Maar ik hoorde achteraf dat iedereen verstijfde. Een aantal parochianen stond op, verliet de kerk en is nooit meer teruggekomen", zegt Verduin. "De weken daarna zag je steeds meer open plekken in de kerkbanken. Vertrouwde gezichten die je jaar in jaar uit op zondag tegenkwam, bleven opeens weg."
Fragment uit Oorlog op het altaar van Margreet Vermeulen in Volkskrant Magazine van 13 december 2008  Reacties (2)
1. Geschreven door Michel van de Sande, op 14-12-2008 10:48
Het is triest voor deze vrijwilligers, die ongetwijfeld met de beste bedoelingen hun tijd en energie aan hun kerkgemeenschap besteden. Maar de pastor heeft wel gelijk. Hij heeft duidelijke instructies gekregen om de orthodoxie in ere te herstellen. Want ondanks PR-initiatieven en vriendelijk lachende en wuivende pausen, is het Vaticaan er nog steeds van overtuigd dat het orthodoxe Rooms-Katholicisme het enige ware geloof is. En om dat te handhaven worden alle machtsmiddelen ingezet. Ik raad deze vrijwilligers aan zich en masse te laten uitschrijven en hun kennelijke behoefte aan spiritualiteit elders te bevredigen.
2. Geschreven door metalgrandpa, op 15-12-2008 19:20
Het probleem met deze vrijwilligers is dat zij bij voorbaat al door hun "geloofs"overtuiging misleid zijn. Ik denk dat de katholieke leer bedoeld is om mensen te onderwerpen. Als je je aldus hebt laten onderwerpen, en vervolgens merk je op dat je toch wel anders dan de RK clerus over bepaalde zaken denkt, kun je twee dingen doen: ofwel je legt je erbij neer en schuift al je bezwaren opzij, ofwel je kiest voor een totaal andere, verlichte weg, zonder relidwang, zonder morele chantage, zonder dat zogenaamd ware geloof. Echt: ik vind het helemaal niet triest voor die vrijwillige medewerkers. Laat ze nou maar eens echt kiezen.

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
7IK     ITU   
T J  S   R  XTT
ADS  S33  9LK   
 S  9   D  CS3
3CX     9SJ   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval