Home arrow Literatuur arrow Atheistisch manifest
Atheistisch manifest Afdrukken
maandag 18 augustus 2008

Atheïstisch manifest Van oudsher hebben filosofen kritische vragen gesteld over godsdienst en ethiek. Is er in redelijkheid iets te zeggen over het bestaan van een god of behoort godsdienst eerder tot het domein van het irrationele? Kunnen morele normen gerechtvaardigd worden door een beroep op Gods wil? Wat is de bewijskracht van wonderen of van een openbaring? Is een religieuze overtuiging te verenigen met elementair intellectueel fatsoen? Op deze en dergelijke vragen geeft dit boek een beargumenteerd antwoord.

Bij het verschijnen in 1995 heeft het 'Atheïstisch manifest' commotie veroorzaakt door de uitdagende standpunten die erin verdedigd worden. Na 11 september 2001 heeft het thema van godsdienst en moraal een grote urgentie gekregen.
Deze uitgave bevat naast het 'Atheïstisch manifest' een nieuwe bundel van vier essays onder de titel 'De onredelijkheid van religie', waarin de verhouding van godsdienst en wetenschap het centrale thema is. De onverenigbaarheid van beide wordt beargumenteerd en verschillende wetenschappelijke verklaringen van het verschijnsel godsdienst passeren de revue. Als godsdienstige overtuigingen illusies zijn, hoe moeten we dan verklaren dat vrijwel alle volkeren er godsdiensten op na houden? (Omslagtekst)

Atheïstisch manifest, Herman Philipse, Uitgeverij Bert Bakker, 2007 (1995), ISBN 90-351-2654-8

Zie ook:
Gesprek met de schrijver in het radioprogramma De Avonden van 2 augustus 2004



  Be first to comment this article

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
9      M5E   
6 U  X   D  24U
6F9  E9T   D   
 F  A   L  MUT
 8      T   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval