Home
Gelderland dichterbij dan je denkt Afdrukken
maandag 19 mei 2008
Geachte heer Cornielje,

Onlangs stond de provincie Gelderland in het brandpunt van de belangstelling. Het is geen dagelijkse routine dat mijn gedachten naar Gelderland uitgaan, maar nu was er een concrete aanleiding. Helaas was die niet positief. Integendeel, mag ik wel zeggen. Het Statenlid Nelis Zondag, voorzitter van de SGP-fractie in Provinciale Staten van Gelderland, verklaarde tijdens de plenaire zitting van 23 april jl. dat wat hem betreft popmuziek wel verboden mag worden. Als het aan de SGP ligt zal dit ook gebeuren
.

Een vaste burcht is onze God

De heer Zondag werpt hier iets op dat zich niet laat vergelijken met een maatschappelijk debat over de inrichting van de ruimte of de organisatie van de zorg, zaken waarover je politiek van mening kunt verschillen, bij voorkeur op basis van argumenten. Bij het idee om popmuziek te verbieden, omdat deze muziek “de mens van God afdrijft”, is echter sprake van een verachtelijke manier van denken, die een zieke geest verraadt van iemand met irrationele en totalitaire opvattingen.
Het Statenlid Nelis Zondag - is het echt waar, zoals de verhalen gaan, dat Nelis de lagere school nooit heeft kunnen afmaken? - plaatst zichzelf door zijn stellingname in de traditie van de Taliban in Afghanistan, die (naast vele andere wandaden) muziek daadwerkelijk verbood. En in de traditie van het Derde Rijk, dat bepaalde muziek verbood omdat die 'entartet' zou zijn. Dat overkwam niet alleen de populaire muziek van vijand Amerika, vanwege de invloed van de 'zwarte muziek', maar ook het werk van Joodse componisten, dat niet meer mocht worden uitgevoerd. Ik vertel u hiermee niets nieuws, meneer Cornielje, dat realiseer ik mij wel.

Een vaste burcht is onze God

Als het aan Nelis Zondag ligt, wordt popmuziek verboden. Geen Beatles meer, geen Stones. Nooit meer een Dylansong of de striemende gitaar van Jimi Hendrix. R.E.M. en Coldplay voor eeuwig in de ban. Ik vraag me af: zou Nelis zich ooit een voorstelling hebben gemaakt van hoe je zoiets aanpakt, het verbieden van een bepaalde soort muziek? Want hoe ga je zo'n verbod 'in hemelsnaam' handhaven? Hij zal toch niet zó naief zijn te denken dat iedereen zich zomaar bij zijn verbod neerlegt?
Pop is, zoals de naam aangeeft, intrinsiek een populair muziekgenre. Als die vrucht dan ook nog eens wordt verboden, zal die alleen nog maar beter smaken. Het verzet tegen deze tirannie zal daarom wel heftig zijn. Omdat de SGP van Nederland een theocratie wil maken, is het reëel te veronderstellen dat er een speciale organisatie zal worden opgezet om álle religieuze verboden en geboden te handhaven. Álle verboden en geboden, meneer Cornielje, want u realiseert zich hoop ik wel dat het niet bij een verbod van popmuziek zal blijven. Vermoedelijk zal alles waaraan de mens plezier beleeft of dat voldoening geeft in de ban worden gedaan: u bent immers niet op aarde om gelukkig te worden!

Afghanistan onder de Taliban kende een religieuze politie, veelal milities bestaande uit jongeren met automatische wapens, die burgers dwongen om toe te kijken bij openbare afranselingen en terechtstellingen van wetsovertreders. De zaken des geloofs zijn te serieus om op een mensenleven meer of minder te kijken. Iran kent vandaag de dag een religieuze politieorganisatie die niet terugschrikt voor het inzetten van geweld. En in sommige delen van Israel ziet de Haredi toe op naleving van strikte orthodox-joodse geloofsregels: vrouwen mogen van hen alleen achter in de bus plaatsnemen.

Een Statenlid dat aangeeft dat wat hem betreft popmuziek verboden dient te worden, is uiteraard geen democraat, want zo destructief ga je in een democratische samenleving niet om met cultuur en met je culturele erfgoed. Er van uitgaande dat de heer Nelis Zondag het standpunt van zijn fractie verwoordde, bevinden zich in Provinciale Staten van Gelderland tenminste drie Statenleden die zich geen democraat kunnen noemen. De SGP heeft met het optreden op 23 april Gelderland op de kaart gezet; blijkens de vele zeer negatieve reacties in de media als een achtergebleven gebied, waar sommige volksvertegenwoordigers kennelijk serieus nadenken over het verbieden van muziek. Verbijsterend en ongelofelijk. Maar anno 2008 wel de realiteit, helaas.

Ik kan mij echter niet voorstellen dat het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland dit optreden, feitelijk een aanval op de democratie, onweersproken laat. Daarom vraag ik u, meneer Cornielje: wat gaat uw college ondernemen om dit optreden van deze Nelis Zondag, met aanzienlijke imagoschade voor uw provincie, te pareren? Welke concrete beleidsmaatregelen zet het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland in om zich tegenover het waanzinsdenken van Nelis Zondag c.s. te revancheren? Hoor ik nog van u?

Met vriendelijke groet,

Grootinquisiteur


Bovenstaande tekst is vandaag als open brief (per e-mail) verzonden aan de heer Clemens Cornielje, Commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland.

  Reacties (2)
1. Geschreven door Andries, op 22-05-2008 20:56
En, heeft Cornielje al gereageerd?
2. Geschreven door John, op 23-05-2008 10:18
Hij denkt nog na, denk ik.

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
6RS     H9T   
6   M   W  KXT
LY8  225  5EW   
5 7  P   T  657
8NI     DFC   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval