Afgelopen zondag was premier Jan Peter Balkenende te gast in het programma Hour of Power, een wekelijkse kerkdienst op tv. Oud-premier Van Agt ging hem enkele jaren geleden al eens voor. J.P. werd op het Catshuis geïnterviewd over wat het geloof voor hem betekende. Balkenende formuleerde zijn antwoord heel stellig: "Zonder geloof kun je niet functioneren." Hij beschouwde zijn deelname aan de uitzending duidelijk als een onderonsje met de al dan niet gelovige doelgroep van het tv-programma, want hij liet er op volgen: "Dat hoef ik de kijkers van Hour of Power niet uit te leggen."
Daarmee erkende de premier in de uitzending zijn eigen zwakte. Zonder geloof voor Balkenende geen inspiratie, geen normerend kader, geen kracht om door te gaan.
Miljoenen mensen bewijzen dag in dag uit dat je ook zonder enig geloof heel geïnspireerd, energiek en integer door het leven kunt gaan. Bij tegenslag tonen deze niet-gelovigen de veerkracht om door te gaan. Gelovigen kunnen dat kennelijk niet op eigen kracht; of ze verkeren in de stellige overtuiging het niet op eigen kracht te kunnen. Het zijn twijfelaars. Mensen zonder eigen normbesef. Zondaars, zoals ze zelf zeggen.
Een sprekend voorbeeld is in dit verband de gastheer van afgelopen zondag, Robert Schuller van de Crystal Cathedral in Los Angeles, die de meeste tijd van Hour of Power vult. Op tv lijkt deze dominee de rust en kalmte zelve. Toch ging deze man Gods in 1998 een steward te lijf toen deze hem tijdens een binnenlandse vlucht geen kaas wenste te serveren. Of dit functioneren van Schuller door het geloof geïnspireerd was, dat vertelt het verhaal (zie 'Robert Schuller assaults a flight attendant') helaas niet.
Grootinquisiteur
Reacties (3)
1. Geschreven door Jaap , op 19-02-2008 11:59 Ook zag hij de Christelijke gedachte heel duidelijk terug bij al die vrijwilligers en mantelzorgwerkers. Namens het Humanitas personeel hartelijk dank, I'm sure.
2. Geschreven door Henk Bakker , op 19-02-2008 12:10 De zuivere christelijke gedachte is: Ik moet goed doen, dan word ik voor eeuwig beloond, want als ik niet goed doe, word ik voor eeuwig gestraft.
3. Geschreven door Peter, op 20-02-2008 08:37 Merkwaardig toch, dat christelijke plaatsvervangende denken: "wat ik goed voor mezelf vind, moeten anderen ook goed voor zichzelf gaan vinden."
Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Onze Lieve Heer heeft rare kostgangers, zegt de volksmond.
Grootinquisiteur weet dat het andersom is. Het zijn de rare kostgangers die de
Lieve Heer hebben: een vrijbrief om anderen hun wil op te leggen, hun gelijk te
halen, en onbekommerd onzin uit te kramen. Allemaal uit naam van het
Opperwezen, bij welke naam dat dan ook genoemd wordt.
Voorjaar 2007 begon Grootinquisiteur
zijn kruistocht tegen de uitwassen van religie op de gelijknamige website. En
net als zijn historische naamgenoot kent hij geen genade. Pastoors, predikanten
en profeten: hij legt ze op de pijnbank en foltert ze met bijtend sarcasme,
geselende ironie en onontkoombare logica.
In dit boek zijn de beste, hardste, gemeenste, belangrijkste en leukste bijdragen van de eerste vijf jaar Grootinquisiteur (2007-2011) gebundeld. Paperback, 228 pagina's, € 14,95 - Online bestellen
Bezoekers van de website reageerden:
“Compliment: scherpe pen maar leuk geformuleerd.”
“Zeer ongenuanceerd. Schandelijk eenzijdig.”
“Dank u voor het schrijven van dit zeer vermakelijke artikel.”