Home arrow Literatuur arrow God is niet groot
God is niet groot Afdrukken
maandag 04 februari 2008

God is niet grootIn de traditie van Bertrand Russell en zijn klassieker 'Waarom ik geen christen ben' en andere denkers die met religie willen afrekenen, trekt Christopher Hitchens in 'God is niet groot - Hoe religie alles vergiftigt' fel van leer tegen de godsdienst.

Door nauwkeurige studie van belangrijke religieuze teksten laat hij zien dat godsdienst niet meer is dan een wens van de mensheid. Religie is het gif dat de maatschappij verziekt, ze is een oorzaak van gevaarlijke seksuele repressie en zorgt voor een miskenning van de bakermat van onze beschaving. Helder legt hij uit waarom het beter is het leven te baseren op de seculiere wetenschap en de redelijkheid. 'God is niet groot' is stilistisch briljant, geestig, boos, onredelijk, overtuigend, erudiet, scherpzinnig. Een boek om in één adem uit te lezen. (Omslagtekst)
God is niet groot, Christopher Hitchens, Meulenhoff, 2007, ISBN 978 90 290 8040 8.

Lees ook de recensie: Religie vergiftigt alles  Reacties (8)
1. Geschreven door Johan de Jong, op 05-02-2008 06:21
De bakenmat van onze beschaving is het Christendom, is er een andere beschaving dan?
2. Geschreven door John, op 05-02-2008 06:59
Onze ratio en filosofie vinden hun oorsprong bij de antieke Griekse beschaving. De basis van ons juridisch systeem is afkomstig van de Romeinen. Om maar even twee belangrijke voorbeelden te noemen, waar we tot op de dag van vandaag mee te maken hebben.
3. Geschreven door Peter, op 05-02-2008 18:58
Beste Johan, 
Meen je dit nu serieus? "de bakeRmat van onze beschaving is het christendom"? Misschien moet ik je even helpen herinneren aan hoe de Chileense president allende terzijde is geschoven, vermoord eigenlijk. En hoe Pinochet beweerde, volgens eigen zeggen, de zogenaamde christelijke waarden te herstellen. Vraag maar eens aan Chileense vluchtelingen uit die tijd, hoe men in opdracht van deze overtuigd rooms katholieke dictator, die evenzo overtuigd was van de christelijke noodzaak van zijn handelen, opposanten folterden. Eigenlijk was ik van plan je de gruwelijke details te besparen maar ik voel me toch genoodzaakt: van vrouwelijke slachtoffers van zijn martelpraktijken zijn verklaringen bekend van voorvallen waarbij men ratten door middel van stroomstootjes dwong zich bij deze slachtoffers een weg naar binnen te vreten! Ik hoef je toch niet uit te leggen langs welke weg.Hoezo nou: beschaving?
4. Geschreven door Johan de Jong, op 07-02-2008 07:27
Peter, je hebt gelik, in de naam van God zijn gruwelijke dingen ondernomen. 
Het geeft blijkbaar een vrijbrief om in de naam van God dingen te doen die voor een gewoon mens (weldenkend)verboden zijn om te doen. 
Wat dat aan gaat heb je helemaal gelijk. 
Maar vergeet niet deze dingen hebben niets met God of godsdienst te maken. 
Het is de mens die denkt het zich te kunnen permiteren om uit naam van God gruwelijke dingen te doen. 
Om het dan maar gelijk op godsdienst af te schuiven. 
Het gedachtengoed van het christendom en de intentie is op zich genomen gewoon goed, net als de Griekse beschaving en dat van de Romeinen. 
Als we de oorsprong maar in de gaten houden en niet aan de haal gaan om het voor eigen gebruik te vervormen.
5. Geschreven door Erik, op 08-02-2008 16:54
Niet om te spammen, maar Hitchens spreekt over dit boek in Amsterdam. Aanstaande Woensdag :-) 
 
http://www.godvoordommen.nl/2008/02/06/13-febhitchens-in-amsterdam/
6. Geschreven door Johan de Jong, op 13-02-2008 07:39
Erik, 
Ik heb geen behoefte om zo'n bijeenkomst bij te wonen. 
Als men vind dat religie niet kan of niet nodig is of zelfs niet gewenst is, waarom dan zoveel woorden eraan vuil maken om het tegendeel te bewijzen? 
Ik zou zeggen gebruik je kennis voor nuttige dingen.
7. Geschreven door Henk Bakker website, op 13-02-2008 10:14
"Als men vind dat religie niet kan of niet nodig is of zelfs niet gewenst is, waarom dan zoveel woorden eraan vuil maken om het tegendeel te bewijzen?" 
 
Kijk Johan dat is nu precies wat gelovigen doen. 
Ik neem aan dat je niet bedoelt wat je hier zegt, maar precies het tegenovergestelde ;-)
8. Geschreven door Pieter v.d. Kamer, op 31-03-2008 20:28
Hitchens schrijft o.a. dat gelovigen de niet-gelovigen niet met rust laten. Sterker, religie vergiftigt alles, aldus C.H. Vervolgens gebruikt hij zijn boek om dit laatste aan te tonen. Jammer is dat hij niet de kanten van het geloof laat zien, waar religie maatschappij opbouwend is geweest. Dat is juist vaak het dilemma of van mijn part de paradox. Enerzijds bestrijdt het geloof de anarchie en bouwt religie een maatschappij op, anderzijds is het intolerant en verstikt het vervolgens die maatschappij die dan piepend en knarsend tot stilstand komt. Overigens heb ik het boek met voldoening gelezen.

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
IGE     TYK   
G N  T   B  G9C
F8E  E59  DYR   
 P  W  O   45H
8IR     P7F   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval