Home arrow Rare kostgangers arrow Jezus 'helpt' een handje
Jezus 'helpt' een handje Afdrukken
zondag 13 januari 2008

Een jongeman in Hayden (Idaho, VS), die er van overtuigd was dat hij het 'teken van het beest' droeg, zaagde met een cirkelzaag zijn hand af, verwarmde het in de magnetron en belde vervolgens de Amerikaanse 1-1-2.

Een losse hand

Tegen de tijd dat politie en ambulance arriveerden, was de hand al aan de kook. De jongeman had maatregelen getroffen om doodbloeden te voorkomen. Hij is opgenomen op de afdeling psychiatrie van het streekziekenhuis, aldus CNN. Het komt vaker voor dat mensen vanwege een tekst in de Bijbel tot zelfverminking over gaan.

Jezus in de bocht
Het bijbelboek Openbaring in het Nieuwe Testament bevat een passage die waarschuwt voor het teken van het beest, het getal 666. En in Matteüs 18:8-9 geeft Jezus één van zijn domste adviezen: "8. Indien uw hand of uw voet u tot zonde verleidt, houw hem af en werp hem weg. Het is beter voor u verminkt of kreupel ten leven in te gaan, dan met twee handen en twee voeten in het eeuwige vuur geworpen te worden. 9. En indien uw oog u tot zonde verleidt, ruk het uit en werp het van u. Het is beter voor u met één oog ten leven in te gaan, dan met twee ogen in het hellevuur geworpen te worden."

Eikel geeft advies
Website God is imaginary zet in het hoofdstuk Jezus is een eikel helder uiteen waarom Jezus hier een slecht advies geeft: "Deze uitspraak is volkomen belachelijk, om meerdere redenen. Allereerst: een hand kan niet 'tot zonde verleiden' - je hersenen veroorzaken een zogenaamde 'zonde'. Ieder intelligent mens weet dat. Een oog uitrukken of een hand afhakken is dan ook zinloos. Als je een probleem met 'zonde' hebt en je zou al een lichaamsdeel willen amputeren om dat op te lossen, dan zouden dat je hersenen moeten zijn, omdat zogenaamde 'zonden' daar vandaan komen.
Maar als je er wat langer over nadenkt, realiseer je je al snel dat Jezus de beste oplossing helemaal niet noemt. Als je een probleem hebt met verkeerd of ongewenst gedrag, zoek dan professionele hulp of ga in therapie. Met amputatie word het verkeerde medicijn voorgeschreven, dat snapt ieder weldenkend mens. Jezus is niet alleen een eikel, hij is gewoon achterlijk. Hij geeft volslagen onbruikbare adviezen die bovendien levensgevaarlijk zijn."  Reacties (6)
1. Geschreven door Johan de Jong, op 15-01-2008 06:15
Dat je de hand moet afhouwen, het oog moet uitrukken is bedoeld om te laten zien dat je beter verminkt naar de hemel kunt gaan dan met je zonde (en alle ledematen) naar de hel. 
Er wordt hier eigenlijk gezegt dat je een radicale omzwaai moet maken, je moet je wegdraaien , afkeren van het verkeerde. 
Dat het zondebesef vanuit de hersenen komen geeft aan hoe diep het geworteld zit in ons bestaan.
2. Geschreven door John, op 15-01-2008 10:30
@Johan 
De bijbeltekst is wel duidelijk, maar de kritiek is dat het advies niet deugt. Dat had moeten zijn: verander je gedrag. Niet meer en niet minder. Maar Jezus adviseert zelfverminking. Een slecht advies. En regelmatig zijn er lieden die daar gehoor aan geven omdat de Bijbel ze op dit dwaalspoor heeft gezet.
3. Geschreven door Johan de Jong, op 21-01-2008 13:25
John, 
 
Als ik schrijf, je moet je wegddraainen, afkeren van het verkeerde, bedoel ik daarmee verander je gedrag. 
Dat wordt ook bedoeld met wat in de bijbel staat.
4. Geschreven door John, op 21-01-2008 19:25
Nee, Johan, dat is gewoon maar wat ins blaue hinein interpretieren. Als gedragsverandering werkelijk bedoeld is, waarom staat er dan niet: doe dat niet meer? Of: verander je gedrag? Je wilt toch zeker niet beweren dat de woordenschat van God de Zoon tweeduizend jaar geleden zo beperkt was dat hij zelfs deze simpele woorden niet kon zeggen: doe dat niet meer!? Wat we hier lezen is een niet mis te verstane oproep tot zelfverminking. Het is een immoreel advies.
5. Geschreven door Johan de Jong, op 11-02-2008 07:17
Jezus zegt in zijn omwandeling op aarde tegen heel veel mensen, zondig niet meer, heel concreet. 
Hij vraagt dan niet om verminkingen, maar het gaat om wat je werkelijk wil. 
Wil je in de hemel komen, dan moet moet je volgens Zijn wet leven. 
Wil je dat niet, dan niet. 
Daarom staat er als een hand je tot zonde dwingt hou haar af. 
Dat wordt dus niet letterlijk bedoeld, maar het is beter om in de hemel te komen zonder die hand, dan er helemaal niet te komen omdat je niet duft te kiezen.
6. Geschreven door John, op 11-02-2008 17:56
Johan, we vallen in herhaling (zie bij 2. en 4.) Je spreekt jezelf wel tegen bij 5. waar je zegt "maar het is beter om in de hemel te komen zonder die hand...". Dus toch!!

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
84W     OM1   
I   F   R  9NG
WIJ  PRM   6   
 T  G   1  LUF
1S7      U   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement

NU VERKRIJGBAAR

Boek: Rare kostgangers (2012) 

Onze Lieve Heer heeft rare kostgangers, zegt de volksmond. Grootinquisiteur weet dat het andersom is. Het zijn de rare kostgangers die de Lieve Heer hebben: een vrijbrief om anderen hun wil op te leggen, hun gelijk te halen, en onbekommerd onzin uit te kramen. Allemaal uit naam van het Opperwezen, bij welke naam dat dan ook genoemd wordt. Voorjaar 2007 begon Grootinquisiteur zijn kruistocht tegen de uitwassen van religie op de gelijknamige website. En net als zijn historische naamgenoot kent hij geen genade. Pastoors, predikanten en profeten: hij legt ze op de pijnbank en foltert ze met bijtend sarcasme, geselende ironie en onontkoombare logica.

In dit boek zijn de beste, hardste, gemeenste, belangrijkste en leukste bijdragen van de eerste vijf jaar Grootinquisiteur (2007-2011) gebundeld.
Paperback, 228 pagina's, € 14,95 - Online bestellen

Bezoekers van de website reageerden:

“Compliment: scherpe pen maar leuk geformuleerd.”

“Zeer ongenuanceerd. Schandelijk eenzijdig.”

“Dank u voor het schrijven van dit zeer vermakelijke artikel.”

Direct naar Twitter

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval