Home
Dwaze dominee is schaamte voorbij Afdrukken
zondag 13 januari 2008

Dominee Erjan van der Linde is gekrenkt. Het kan niet anders. De dominee onderhoudt een opmerkelijke website met, zoals hij zelf stelt, “errug veel over God en geloof”. Daaronder ook de nodige pagina's gewijd aan de vraag 'Schepping of evolutie?' Dominee Van der Linde moet op die webpagina's niets hebben van de evolutieleer. Peter Jansen heeft er eens rondgekeken en vraagt dominee in een reactie op de man af: "Waarom vertelt u de mensen al die onzin nog?" En alsof dat nog niet genoeg is, besluit hij met: "U moet u diep schamen!" Dat is niet erg aardig van Peter Jansen.

Darwinvis op pootjes

Jansen gebruikt voor zijn reactie zo'n 350 woorden om de website van de dominee af te serveren. Hij doet dat voorbeeldig en op basis van argumenten. Op zijn kritiek valt werkelijk niets af te dingen. Jansen doorziet met het grootse gemak het goedkope trucje van dominee Van der Linde, die op zijn website bijna terloops een nieuw 'geloof' introduceert, het 'evolutiegeloof'. Zo'n geloof bestaat helemaal niet. Elke feitelijke onderbouwing dat het bij de evolutieleer om geloven zou gaan ontbreekt uiteraard dan ook. De reactie waarmee dominee Van der Linde de kritiek van Peter Jansen denkt te pareren is echt te triest voor woorden.  

Om hem moverende redenen hecht Van der Linde geen belang aan de 'slechts' 150 jaar oude wetenschap van de evolutie. Nee, zegt de dominee - en hou je vast want dit is echt schokkend - "dan heb ik meer vertrouwen in de geschreven documenten van mensen die er zelf bij waren." Alsof we in Genesis een soort direct langs-de-lijn-verslag krijgen op het moment dat de gebeurtenissen zich voltrekken. Met alle tegenstrijdigheden die ook voor dit bijbelboek zo kenmerkend zijn, is dat dan wel een hele bedenkelijke reportage. Dat zou weer 'verklaard' kunnen worden door het feit dat de mens pas op het toneel verschijnt als de scheppingsarbeid er al grotendeels op zit (Genesis 1:26). Maar dominee Van der Linde zweert bij de Bijbel, want hij heeft "meer vertrouwen in de geschreven documenten van mensen die er zelf bij waren." Elke eerstejaars theologie weet bijvoorbeeld dat de vier evangeliën over de Jezus-figuur uit het Nieuwe Testament pas generaties na diens heengaan zijn opgeschreven (nog in het midden gelaten of Jezus als historische figuur werkelijk heeft bestaan); alleen bij Matteüs wordt algemeen aangenomen dat het om de apostel gaat, van de evangelist Johannes is onzeker of het om de gelijknamige apostel gaat en bij Marcus en Lucas gaat het zeker niet om één van de apostelen. Over de auteurs van veel van de andere bijbelboeken is vrijwel niets met zekerheid bekend.

Hierna schakelt dominee Van der Linde in een hogere versnelling. Over schepping of evolutie gaat het na de eerste twee alinea's allang niet meer. Van wetenschap deugt maar weinig en die arme Peter Jansen krijgt ook nog op zijn brood dat hij bij al het leed in de wereld apathisch toekijkt. Van der Linde op zijn website:

"Wij barsten in onze tijd van de hoogmoed. Is de wereld er anno 2007 beter op geworden dan 1007 voor Christus of 1007 na Christus? Helemaal niet! Verdelen we de rijkdommen der aarde beter? Helemaal niet. Leven we gezonder? Nee! Vormen we nu hechtere - voor elkaar zorgende gemeenschappen? Ook al niet. We leven echt in een individualistische en egoïstische tijd waar we de helft van de wereld laten verrekken van de honger, de aids en het onrecht van onderbetaling (kinderarbeid) en van roof van grondstoffen (door onze Multinationals). En wat doe jij aan dit onrecht?"

Van der Linde moet zich niet alleen schamen, hij verdient niet minder dan de rode kaart voor het ter sprake brengen van zaken die voor een inhoudelijk gesprek over schepping en evolutie van geen enkele betekenis zijn. Van der Linde verdient bovendien een langdurige schorsing voor het volkomen misplaatste zinnetje: "En wat doe jij aan dit onrecht?" Wie denkt de dominee wel dat hij is? Wij herinneren ons niet dat hij onlangs is voorgedragen voor de Nobelprijs voor de vrede, is het wel?!

En voor wie denkt dat het niet nog erger kan... De dominee heeft nog een troef in zijn mouw waarmee hij denkt Peter Jansen, die hem zo diep heeft geraakt, definitief uit te schakelen. Zijn afmaker luidt:

"In deze wereld zijn er veel meer mensen die geloven in God dan die er niet in geloven (al is dat in Nederland helaas omgekeerd). En het geloof wordt voor velen ook steeds relevanter, dan pakweg 30 jaar geleden. Dus, get ready for the future! Zelfs de hedendaagse theologische opleidingen gaan meer rekening houden met de relevantie van de hele Bijbel (pregnant voorbeeld hiervan is de VU in Amsterdam met hoogleraren als Bram van de Beek. Dat 'gammele kletsverhaal van Genesis' heeft het inmiddels al wel 3500 jaar uitgehouden. De 'origins of species' van Charles Darwin ruim 100 jaar. Maakt u zich geen illusies. Eens kom je God tegen. Ik hoop dat je Hem dan onder ogen kunt komen zonder dat je je diep moet schamen!"

Ooit, nog niet eens zo heel erg lang geleden, was vrijwel de gehele mensheid er van overtuigd dat de Aarde plat was en op pilaren stond. Zo viel immers op te maken uit heilige boeken waaraan ook dominee Van der Linde zijn rotsvaste overtuiging ontleent. Dat de dominee het argument van het aantal gelovigen inbrengt, alsof de macht van het getal zijn gelijk zou bevestigen, is dan ook een zwaktebod. Het illustreert zijn kinderlijke naïviteit en onmacht om een discussie op basis van reële en inhoudelijke argumenten te voeren. Mocht Peter Jansen God ooit tegenkomen, zoals de dominee dreigt, dan hoeft hij (Jansen) zich voor zijn inbreng in deze 'discussie' absoluut niet te schamen. Integendeel. Voor dominee Van der Linde daarentegen, die zich in zijn retoriek als bijzonder kleinzielig laat kennen, vrees ik bij zo'n ontmoeting met de Heere met groten vreze.

Grootinquisiteur
  Reacties (14)
11. Geschreven door Johan de Jong, op 26-03-2008 11:10
Ridder, 
 
Als 'God' had gewild dat wij in domheid blijven leven, dan had hij ons toch zeker niet gezegend met zo'n goed stel hersens? 
 
Gelovig zijn betekend nog niet dat we maar domme mensen zijn of zouden moeten blijven. 
Je hebt, je zegt het terrecht, hersenen gekregen om te gebruiken, onderzoekt alle dingen maar behoudt het goede. 
 
Daarmee wil ik maar zeggen dat er op een heleboel terreinen dingen te ontdekken zijn. 
 
Als je kijkt naar de dingen die we wetenschappelijk allemaal kunnen verklaren besef je ineens hoe groot God wel moet zijn!
12. Geschreven door Henk Bakker, op 26-03-2008 11:38
God is dus heel erg groot. De godgod die god heeft geschapen is dan nog groter. Die godgod is de mens, want de mens schiep god naar zijn evenbeeld: een oude blanke man met een lange witte baard.
13. Geschreven door Ridder, op 26-03-2008 13:43
Buitengewoon scherpe analyse Henk ;)
14. Geschreven door John, op 26-03-2008 20:18
Johan haalt het cliché aan: onderzoek alles en behoud het goede. Op basis van veel van zijn reacties is mijn conclusie: Johan onderzoekt weinig en zal van niets afstand doen.

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
343     1O1   
M   D   T  BAM
SNU  8IN  XSR   
W P  J   B  U8B
C87     NJ9   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved 
< Vorige   Volgende >
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval