Home
SGP tast democratische rechtsstaat aan Afdrukken
donderdag 20 december 2007

De Staat moet optreden tegen vrouwendiscriminatie door de Staatkundig Gereformeerde Partij. Dat heeft het Hof in Den Haag vandaag bepaald in een zaak die het Clara Wichmann Fonds had aangespannen. Volgens het Hof maakt de SGP onderscheid tussen mannen en vrouwen op een manier die verboden is door het Vrouwenverdrag. Volgens het hof kunnen vrouwen hierdoor "de meest fundamentele politieke rechten" die burgers in Nederland hebben niet uitoefenen. "De democratische rechtsstaat wordt op fundamentele wijze aangetast", stelt het hof, ook al komt maar een deel van het parlement tot stand op een manier waarbij een essentieel grondrecht wordt geschonden.

Conflicterende grondrechten
Het verbod op discriminatie weegt in dit geval voor het hof zwaarder dan het recht op godsdiensvrijheid en dat van de vrijheid van vereniging. De vrijheid van meningsuiting is niet in het geding, vindt de rechter; de SGP mag het vrouwenstandpunt gewoon uitdragen. De SGP’ers worden niet belemmerd in het belijden van hun geloof als zij worden gedwongen vrouwen niet uit te sluiten. De kern van het recht op godsdienstvrijheid wordt daarmee niet aangetast.
Wanneer vrouwen moeten worden toegelaten op de kieslijsten, wordt de partij wel aangetast in haar recht op vrijheid van vereniging. Maar het gaat hierbij slechts om één aspect van de ideologische grondslag. "De SGP wordt belet op voorhand vrouwelijke leden van passief kiesrecht uit te sluiten." Maar de partij kan zelf bepalen hoe ze de kandidatenlijst willen samenstellen en welke politieke standpunten ze uitdraagt.
De SGP gaat tegen de uitspraak in cassatie. De partij vindt de uitspraak "teleurstellend en aanvechtbaar". Ze vindt dat er "een minimalistische uitleg" wordt gegeven aan de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van vereniging".

Subsidiestop
Twee weken geleden bepaalde de Raad van State dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken de SGP alsnog subsidie moet geven. Die erkende dat de partij vrouwen anders behandelt dan mannen, maar er zouden voor vrouwen in Nederland genoeg mogelijkheden over zijn om een politieke functie uit te oefenen. Het gerechtshof vindt zichzelf niet bevoegd om over de subsidie te oordelen, daar gaat de bestuursrechter over. Bovendien is een subsidiestop niet effectief, stelt het hof. De maatregel leidt er niet toe dat de SGP vrouwen toestaat zich kandidaat te stellen.  Be first to comment this article

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
K3D     T3R   
O   S   C  7KA
EDT  1KL   9   
R 7  I   8  BBY
OK8      I   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval