Home
Christenen trappen eigen cartoonrel Afdrukken
maandag 17 december 2007

Het is ook niet goed of het deugt niet. Ligt er eens een kerstfolder in de brievenbus waarin niet de boom en de ballen, het kerstdiner, laat staan de kerstman, overvloedig figureren, maar scènes uit het evangelie naar Lucas, zeg maar 'het kerstverhaal', loopt heel behoudend christelijk Nederland te hoop. De zes cartoons in de Dixons reclamefolder, waarop onder meer de drie wijzen, het Christuskind en een schaapsherder staan afgebeeld, zijn nogal eigentijds, dat is waar. De bijbelse figuren gaan vergezeld van een mp3-speler, fotocamera of spelcomputer. Die onverwachte combinatie is de essentie van de cartoon, de grap. Dat geeft ook aan dat we deze verbeelding van Lucas niet al te serieus moeten nemen. Het is echter tegen het zere been van de zwartekousenbrigade die - zoals bekend - geen gevoel voor humor heeft.

Herdertje dat niet bij nachte ligt

De vereniging Bijbel en Onderwijs en de stichting Schreeuw om Leven hebben een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. Voorzitter van Bijbel en Onderwijs, K. van Helden uit Urk, verwoordt zijn onvrede met de elektronicafolder als volgt in het Reformatorisch Dagblad van vandaag: "We mogen laten zien waar we voor staan als christenen. Dit raakt de kern van wat wij geloven. Een herder die in het veld zit te gamen en een engel die daar boos over is; dit trekt het hele heilsfeit in het belachelijke. (...) Ik denk niet dat Dixons dit soort plaatjes had gemaakt als het over de islam ging."
De vereniging Bijbel en Onderwijs, dat is de club die kinderen het lezen van Harry Potter ten zeerste ontraadt, omdat die duivelse boeken bol staan van de magie en het occulte, hetgeen volgens de vereniging haaks staat op de Bijbel. (In Groot-Brittannië overweegt men de Potterverhalen massaal in te zetten om de jeugd voor de kerk te interesseren... Het kan verkeren.)
Voorzitter Bert Dorenbos van de stichting Schreeuw om Leven zegt vandaag in Trouw dat de prenten kwetsend zijn. Trouw: "Volgens Dorenbos is het 'gevaarlijk' als alles dat te maken heeft met de bijbel 'blasfemisch' wordt gebruikt. "Vooral in de kersttijd ligt dat gevoelig. Er zijn grenzen." De stichting Schreeuw om Leven, dat is de club die ongewenst zwangere vrouwen lastig valt en de stuipen op het lijf jaagt als ze hulp zoeken bij een abortuskliniek.

Vals getuigenis
Je kunt een kanttekening maken bij het gegeven dat 'alles' tegenwoordig maar commercieel wordt benut. Commercie haakt graag in op de actualiteit, net als dominee 's zondags in zijn preek trouwens, en kennelijk is er niets meer 'heilig'. Het kerstverhaal van Lucas bevindt zich echter in het publieke domein. Het is in de loop der tijd op de meest uiteenlopende manieren geïnterpreteerd en verteld. Niet zozeer de cartooneske verbeelding in de reclamefolder is daarom ergerlijk, wel de opvatting van de klagers dat hun interpretatie de enig juiste zou zijn. Wie er andere opvattingen op na houdt is in hun ogen bij voorbaat suspect, "blasfemisch" zelfs, om met Dorenbos te spreken. Van Helden en Dorenbos eisen aldus voor zichzelf een rol op als verdediger van religieus-cultureel erfgoed die hen helemaal niet toekomt. Niet de elektronicaketen hoort in het beklaagdenbankje maar Van Helden en Dorenbos, vanwege hun valse claim.

Grootinquisiteur  Reacties (1)
1. Geschreven door Jaap, op 18-12-2007 18:44
Leuke analyse. Over "heilsfeiten in het belachelijke trekken" gesproken. Ik denk dat menig weldenkend Christen van Helden en Doorenbos met gekromde tenen aanhoort.

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
K49     TRP   
 2  Q   6  D3A
 L  QDL   U   
 K  R   L  IF4
 U      A   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval