Ratio versus religie

Home
Vergissen is goddelijk Afdrukken
zondag 07 oktober 2007

Meesterlijke conference van Erik van Muiswinkel. God (een soort stemparodie op wijlen Willem Oltmans) voelt zich gepasseerd en door de mensheid buitengesloten. Mag hij weer meedoen? Alsjeblieft?

  Reacties (7)
1. Geschreven door Johan de Jong, op 03-11-2007 20:41
Ik vind dit van Van Muiswinkel walgelijk voor de christelijke samenleving. 
Je mag best God of religie ontkennen, 
maar als een ander daar wel in geloofd moet je niet op spottende wijze kwetsen.
2. Geschreven door John, op 04-11-2007 22:23
@Johan 
Je stelt wel maar geeft geen echte argumenten.  
De Grondwet staat alle ingezetenen vrijheid van godsdienst toe. Verder is er vrijheid van vergadering en vrijheid van meningsuiting. Van Muiswinkel mag dus in het theater als het ware voor eigen parochie preken. Zijn interpretatie van de Schrift telt net zo goed als die van jou en is feitelijk niet onjuist maar wel vele malen leuker. Ik kan er dan ook niets kwetsends in ontdekken. 
Verder zou ik niet weten waarom je iets dat van zichzelf al belachelijk is niet zou mogen relativeren door er grappen over te maken. Het radioprogramma Andermans Veren bracht vandaag twee uur lang cabaret over God en godsdienst; het kan dus niet anders of religie geeft zelf aanleiding tot grappenmakerij. Humor relativeert.  
Van de kansel komen overigens regelmatig teksten die wel kwetsend zijn: voor gelovigen, voor anders-gelovigen en voor niet-gelovigen. 
Het christendom is al kwetsend van zichzelf: wie niet meegaat in de onzin zal eeuwig branden. Wat een kwaadaardigheid spreekt er uit dit dwaze dreigement.
3. Geschreven door Johan de Jong, op 08-11-2007 06:46
Vrijheid van meningsuiting wil niet zeggen dat het dan kwetsend moet zijn. 
Tuurlijk het staat vrij je mening te uiten, maar er is een lijn die je niet over moet willen gaan.
4. Geschreven door John, op 11-11-2007 15:02
@Johan 
Je zegt aldoor dat het kwetsend is, zonder concreet aan te geven om welke passages het gaat en waarom die kwetsend zouden zijn. Als je bij de dokter komt met de klacht 'ik heb pijn' zonder aan te geven waar het pijn doet, maak je het onnodig ingewikkeld om een diagnose te stellen. Het lijkt er nu op dat het gekwetst zijn niet aan Van Muiswinkel kan worden verweten maar helemaal voor jouw eigen rekening komt.
5. Geschreven door Johan de Jong, op 12-11-2007 10:55
Ik vind het kwetsend als iemand God na doet, zeker als het humoristisch moet zijn. 
Ik ga ook niet iemand beledigen omdat ik het niet eens ben met iets dat hem of haar dierbaar is. 
Gewoon het feit dat Van Muiswinkel het doet is denk ik al verkeerd. 
Als het een Islamitische spot zou zijn, was Van Muiswinkel al met een fatwa gestraft. 
Wij doen dat niet, maar dat wil niet zeggen dat we er blij van worden.
6. Geschreven door John, op 12-11-2007 21:00
@Johan 
Als alleen het nadoen van God al als kwetsend wordt ervaren zijn de tenen wel overdreven lang zeg. Autoriteiten worden doorlopend belachelijk gemaakt. Dat houdt het systeem overeind. God is ook een autoriteit, en met een flink imagoprobleem. Van oudsher konden ook zaken des geloofs worden geridiculiseerd, in de carnavalstijd: een paar dagen vrijheid om ervoor te zorgen dat men de rest van het jaar weer in het gareel zou lopen. 
Waar ik erg moe van word bij christenen is die eeuwige concurrentiestrijd in het beledigd zijn met de islam. Dat is zo zielig dat het niet meer serieus is te nemen. De conference van Van Muiswinkel gaat natuurlijk over de christelijke God, en niet over de even verwerpelijke islamitische evenknie, omdat het Nederlandse publiek met het christendom vele, vele malen vertrouwder is, zodat men de grappen uberhaupt kan snappen, en omdat een groot deel van het publiek het christendom als belachelijke onzin beschouwt, wat het feitelijk ook is. Dat christenen niet een soort eigen fatwa uitspreken is omdat zij niet de overgrote meerderheid van de bevolking uitmaken en omdat de wet zich daartegen verzet: degene die de fatwa uitvaardigde zou meteen worden vervolgd, om maar te zwijgen van de schade die men in eigen gelederen aanricht. Uit reacties op internetfora blijkt dat veel christenen maar wat graag alle middelen zouden aangrijpen om andersdenkenden de mond te snoeren. Mooie blijde boodschap...
7. Geschreven door Luitzen, op 26-03-2011 02:48
Joehoeoe! Fatwa envy :P

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
QLL     6CI   
 M  T   D  1RX
MOU  T3S   S   
 1  2   6  CHL
AAP      B   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >

NU VERKRIJGBAAR

Boek: Rare kostgangers (2012) 

Onze Lieve Heer heeft rare kostgangers, zegt de volksmond. Grootinquisiteur weet dat het andersom is. Het zijn de rare kostgangers die de Lieve Heer hebben: een vrijbrief om anderen hun wil op te leggen, hun gelijk te halen, en onbekommerd onzin uit te kramen. Allemaal uit naam van het Opperwezen, bij welke naam dat dan ook genoemd wordt. Voorjaar 2007 begon Grootinquisiteur zijn kruistocht tegen de uitwassen van religie op de gelijknamige website. En net als zijn historische naamgenoot kent hij geen genade. Pastoors, predikanten en profeten: hij legt ze op de pijnbank en foltert ze met bijtend sarcasme, geselende ironie en onontkoombare logica.

In dit boek zijn de beste, hardste, gemeenste, belangrijkste en leukste bijdragen van de eerste vijf jaar Grootinquisiteur (2007-2011) gebundeld.
Paperback, 228 pagina's, € 14,95 - Online bestellen

Bezoekers van de website reageerden:

“Compliment: scherpe pen maar leuk geformuleerd.”

“Zeer ongenuanceerd. Schandelijk eenzijdig.”

“Dank u voor het schrijven van dit zeer vermakelijke artikel.”

Zoeken

Direct naar Twitter

Blijf geïnformeerd met RSS

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval