Verbod op godslastering gaat verdwijnen Afdrukken
maandag 24 september 2007

Een Kamermeerderheid wil af van het verbod op godslastering. PvdA, VVD, SP en D66 zijn voor het schrappen van dit wetsartikel. Dat moet op een rustig moment gebeuren. De coalitie is verdeeld, want CDA en ChristenUnie willen het verbod op smalende godslastering juist behouden.

Het verbod is onhoudbaar, vindt PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen. Er zijn genoeg mogelijkheden om iedereen, ook gelovigen, tegen beledigingen te beschermen. "In het recht gaat het om mensen, niet om God. Hoe beoordeelt een rechter of God zich beledigd voelt?"

Bijna drie jaar geleden haalde een motie van D66-Kamerlid Van der Laan om het artikel te schrappen geen meerderheid. De christelijke partijen en PvdA, GroenLinks en SP stemden tegen. De drie linkse partijen vonden het niet opportuun kort na de moord op Theo van Gogh over afschaffing van artikel 147 te stemmen. Zij wilden een grondige discussie over grondrechten en vrije meningsuiting.

CDA'er Sybrand van Haersma Buma en Arie Slob van de ChristenUnie willen artikel 147 juist behouden. Nu gelovigen in Nederland een minderheid zijn geworden, ziet Van Haersma Buma artikel 147 meer dan ooit in lijn met het verbod om te discrimineren: men mag de gevoelens van minderheden niet kwetsen. Hij vindt het zinvol dat de wettelijke grenzen van de vrijheid van meningsuiting, zoals in de bepalingen over haat zaaien en godslastering, overeind blijven. Wel vindt het Kamerlid dat het Openbaar Ministerie het artikel vaker moet laten toetsen, zodat de grenzen ervan duidelijker worden.



  Be first to comment this article

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
PTD         BW2      
  I    8      O   TQI
ATL   A71   LQF      
  6    J    Q     T9G
FKA         H74      

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved