Home
BBC doet idioot met eigen programma's Afdrukken
woensdag 19 september 2007

Honderden Nederlandse en Vlaamse wetenschappers hebben de petitie ondertekend waarin de BBC wordt verzocht te voorkomen dat Nederlandse omroepen in natuurprogramma's van de Britse omroep schrappen. De actie is woensdag afgesloten en heeft 379 steunbetuigingen opgeleverd. Onder de ondertekenaars uit Nederland en België zijn 57 hoogleraren.

Ook deze schaar is het product van een evolutie

Aanleiding voor de petitie was de ontdekking van evolutiebioloog Gerdien de Jong dat de Evangelische Omroep uit een natuurserie van de BBC fragmenten had aangepast of verwijderd waarin de evolutietheorie aan de orde kwam. Het laatste deel van de tiendelige serie The Life of Mammals (Het leven van zoogdieren), dat gaat over mensapen en de mens, zond de Nederlandse omroep zelfs helemaal niet uit.
De Jong noemde het ‘heel idioot’ dat de BBC het snijden in programma's toelaat. "Zij staan kleine wijzigingen toe in hun documentaires, maar kennelijk letten zij niet op de aard daarvan", aldus De Jong, zelf lid van de Protestantse Kerk in Nederland. Zij stelde de tekst van de petitie met Hans Roskam van het Instituut Biologie in Leiden op.
Volgens de EO wist de Britse omroep dat in de uitzendingen verwijzingen naar de evolutietheorie werden geschrapt en dat deel tien niet werd uitgezonden. Directeur Henk Hagoort zei de kritiek van De Jong dan ook niet te begrijpen. Of de EO nu zelf programma's maakt of ze aankoopt, de omroep voert altijd de eindredactie en gaat daarbij, zoals elke omroep, uit van zijn eigen identiteit.

Naar de petitie en de reacties op evolutie.blog.com  Reacties (4)
1. Geschreven door Johan de Jong, op 24-09-2007 06:15
Weer een staaltje van bemoeizucht. 
Gerdien de Jong moet als lid van de Protestanse Kerk in Nederland toch weten dat in de kerk niet de evolutietheorie wordt beleden
2. Geschreven door John, op 07-10-2007 19:41
@Johan 
Als we jouw redenering volgen (dogma gaat boven verworven kennis en inzicht) was de aarde nog plat, stond die in het midden van het universum en draaide de zon om de aarde in plaats van andersom. Ik ken mevrouw De Jong niet persoonlijk maar ik sla haar wetenschappelijk inzicht en haar integriteit hoger aan dan die van dat stelletje moordzuchtige nomaden met hun bespottelijke verzinsels van zesduizend jaar geleden die jij en - kennelijk ook - de PKN als uitgangspunt nemen. En wat kortzichtig van jullie om nieuwe generaties nieuw verworven kennis te willen onthouden. Vertel eens, wil je in het ziekenhuis niet liever worden behandeld volgens de nieuwste, beproefde inzichten? Als je een beetje consequent bent, moet jij kiezen voor behandelmethoden uit de tijd van Genesis! Voor jou staat de tijd immers al zesduizend jaar stil.
3. Geschreven door Johan de Jong, op 08-10-2007 08:59
Dat niet de evolutietheorie wordt beleden wil niet zeggen dat de kerk in het algemeen stil is blijven staan. 
Het geloof wordt ook niet gemaakt door die wat jij noemt "moordzuchtige nomaden" van zesduizend jaar geleden. 
De jeugd van tegenwoordig wordt de evolutietheorie als wetenschap(?) niet onthouden, (op de meeste scholen is dit gewoon een vast onderdeel in de godsdienstonderwijs) Geloof is geen wetenschap maar een beleven. 
Dat grootinquisiteur aangeeft dat ik de behandelmethode in het ziekenhuis van nu niet mag gebruiken, maar wel die uit Genesis geeft aan dat de grootinquisiteur geen benul heeft wat geloven inhoud.
4. Geschreven door John, op 08-10-2007 20:47
@Johan 
De evolutie behandelen tijdens de godsdienstles lijkt me de omgekeerde wereld. Natuurlijk mag jij in het ziekenhuis ook aan de monitor of in de scanner, ik geef alleen maar aan dat je daarmee inconsequent handelt. De met wetenschappelijke bewijzen onderbouwde opvattingen van mevrouw De Jong wijs je af omdat het dogma dat je aanhangt je daar kennelijk toe dwingt, maar als het er op aankomt, in het ziekenhuis, omarm je de verworvenheden van diezelfde wetenschap en techniek. Tikkeltje opportunistisch. 
En, mee eens, geloof heeft inderdaad weinig of niets met wetenschap te maken: geloven en ratio zijn elkaars tegenpolen.

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
QSK     T    
 J  T  3 4  QLW
 U  XGT  PJX   
 R  R   W  FN1
 U      L   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval