Home arrow Rare kostgangers arrow Normvervaging Balkenende zet door
Normvervaging Balkenende zet door Afdrukken
dinsdag 18 september 2007

Als initiator van het normen- en waardendebat bevindt premier Balkenende zich in een glazen huis. Gaat hij in de fout dan wordt hem dat natuurlijk extra zwaar aangerekend. Op Prinsjesdag maakte J.P. het zijn critici wel erg makkelijk. Want ook dit jaar besloot de troonrede weer met een bede. Uit het opdringen van zijn particuliere opvatting spreekt een minachting voor Nederland die een minister-president niet past. Jan Peter Balkenende is eerste minister; de statuur van een staatsman bezit hij niet en zal hij zich op deze manier ook nooit verwerven.

En hoe luidt dan de aanroep van de God van Balkenende? Aan het slot van de troonrede richt de majesteit zich tot de leden van de Staten-Generaal en haar laatste zin (of feitelijker: die van Jan Peter Balkenende) gaat als volgt: "U mag zich in uw taak gesteund weten door het besef dat velen u wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor u bidden." Foei J.P., deze halfslachtige poging om zowel de religieuze (ape)kool als de geit te sparen.

Grootinquisiteur  Reacties (4)
1. Geschreven door Johan de Jong, op 19-09-2007 06:30
JP schrijft de troonrede wel, maar ook de Koningin heeft zo haar eigen beleving, die zij in de troonrede laat doorklinken. 
Dus om nu alles af te schuiven op JP....
2. Geschreven door John, op 19-09-2007 21:04
@Johan 
De minister-president is verantwoordelijk, zo staat het in de wet; wat de particuliere of professionele opvatting van Beatrix is zullen we vermoedelijk nooit weten en doet in het licht van de politieke verantwoordelijkheid van J.P. eigenlijk ook niet terzake. Er zijn jaren geweest dat de koningin een troonrede uitsprak zonder bede. Het is dus zeer goed mogelijk en laat zien hoe klein van geest Balkenende is door zijn eigen zin door te drijven en deze onzinnige bezwering in de mond van onze vorstin te leggen.
3. Geschreven door Johan de Jong, op 20-09-2007 09:15
Als onze vorstin het niet wil, dan doet ze het ook niet. Misschien deelt ze wel de christelijke mening van JP.
4. Geschreven door John, op 21-09-2007 21:19
@Johan 
Van je tweede bewering geef je zelf al aan dat die speculatief is. Maar ook de eerste is een aanname die ik zelf niet voor m'n rekening zou durven nemen.

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
 G     21J   
FO   P  T S  Q6B
 G  MJJ  U1C   
 E   P   T  F6Y
H4K     K5D   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement

NU VERKRIJGBAAR

Boek: Rare kostgangers (2012) 

Onze Lieve Heer heeft rare kostgangers, zegt de volksmond. Grootinquisiteur weet dat het andersom is. Het zijn de rare kostgangers die de Lieve Heer hebben: een vrijbrief om anderen hun wil op te leggen, hun gelijk te halen, en onbekommerd onzin uit te kramen. Allemaal uit naam van het Opperwezen, bij welke naam dat dan ook genoemd wordt. Voorjaar 2007 begon Grootinquisiteur zijn kruistocht tegen de uitwassen van religie op de gelijknamige website. En net als zijn historische naamgenoot kent hij geen genade. Pastoors, predikanten en profeten: hij legt ze op de pijnbank en foltert ze met bijtend sarcasme, geselende ironie en onontkoombare logica.

In dit boek zijn de beste, hardste, gemeenste, belangrijkste en leukste bijdragen van de eerste vijf jaar Grootinquisiteur (2007-2011) gebundeld.
Paperback, 228 pagina's, € 14,95 - Online bestellen

Bezoekers van de website reageerden:

“Compliment: scherpe pen maar leuk geformuleerd.”

“Zeer ongenuanceerd. Schandelijk eenzijdig.”

“Dank u voor het schrijven van dit zeer vermakelijke artikel.”

Direct naar Twitter

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval