Ontslag moslimdocente gerechtvaardigd Afdrukken
zaterdag 01 september 2007

Het ontslag van Samira Dahri, omdat zij weigert mannen de hand te drukken, is terecht omdat door de handelwijze van de docente een vertrouwensbreuk is ontstaan. Dat heeft de bestuursrechter vrijdag beslist. Voor de rechter voerde Dahri aan dat het Vader Rijn College in Utrecht, waar ze tot haar ontslag in februari economie doceerde, haar discrimineert vanwege haar geloof. Ze vroeg 30.000 euro vergoeding.

In 2006 nam Dahri plotseling het besluit mannen niet langer de hand te schudden, "omdat dat aanvoelde als een ongewenste intimiteit". De docente was in die overtuiging gesterkt door haar verloofde Suhayb Salaam, zoon van de Tilburgse imam die in november 2004 de hand weigerde van toenmalig minister Rita Verdonk. Dahri stelde haar collega's met een mailtje van haar besluit in kennis, zonder eerst te hebben overlegd met haar directeur. Ze weigerde tijdelijk ander werk te doen; haar contract zou aflopen op 1 augustus 2007.
Volgens directeur Bart Engbers van het Vader Rijn College heeft de school een voorbeeldfunctie voor de samenleving. Daarin  past het niet om te weigeren iemand een hand te geven. Hij wil niet dat islamitische leerlingen het voorbeeld van de docente volgen. De school schorste de docente daarom onmiddellijk, later volgde ontslag.

Door het ontslag van de vrouw is de vrijheid van godsdienst niet in het geding, vindt de rechtbank. De uitspraak betekent echter niet dat de school alle docenten kan verplichten om handen te schudden van andere personen, ongeacht hun geslacht. De rechtbank zegt dat het niet de taak van de bestuursrechter is om bij wijze van voorlichting in een uitspraak overwegingen van principiële aard op te nemen.



  Be first to comment this article

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
WGA         9AO      
P      2      6   M9T
FQL   469   L7X      
  W    4      2   ETT
XL7         M4E      

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved