Home arrow Rare kostgangers arrow Pastoor Mennen laat zich wel kennen
Pastoor Mennen laat zich wel kennen Afdrukken
maandag 27 augustus 2007

Bijval voor pastoor Harm Schilder die - met het verstand op nul - weerstand blijft bieden tegen het Tilburgse gemeentebestuur. Bijval die in luidruchtigheid nauwelijks onderdoet voor het gebeier waarmee de recalcitrante zielenherder Schilder tot voor kort dagelijks, des morgens in de vroegte om klokke 7.15 uur, een tiental schaapjes van zijn kudde ter kerke noodde. De bijval komt van Cor Mennen, ambtgenoot uit Oss. Diens grote woorden moeten het gebrek aan argumenten maskeren. Een oud trucje.

Buitengewoon heidens boekje, uitgegeven tgv pausbezoek in 1985

Pastoor Mennen heeft een site waarop hij uiteenlopende kwesties van "vrijmoedig commentaar" voorziet. De heidenen rukken op staat er dan ook heel vrijmoedig boven het meest recente commentaar, waarin deze ijzervreter van een pastoor zich vastbijt in De Tilburgse Zaak en hij inderdaad geen blad voor de mond neemt.
'Heidenen'. Daarmee is de toon wel gezet. Het woord keert regelmatig terug in zijn betoog. Mennen verlangt waarschijnlijk intens terug naar de tijd van het rijke Roomse leven, waarin eerbied voor de RK-kerk vanzelfsprekender was dan vandaag de dag. Wie tegenwoordig anders in het leven staat dan Mennen is in diens ogen een heiden. Het respect dat hij van anderen verwacht, nee eist, kan hij zelf niet opbrengen. Zwak. 
Hoe paranoïde deze vroegere pastoor van de Margarita Mariakerk is, blijkt al meteen uit de eerste alinea van zijn verhaal. Daarin refereert hij aan een vrouw die hem zo'n twintig jaar geleden aansprak op het lawaai van de kerkklok en die vroeg of het niet wat minder kon. Toen dus al! Een normale vraag, die bij Mennen echter gedachten oproept aan het woord van de Heer: 'Bemin uw vijanden'. Mennen denkt, als hem een normale vraag wordt gesteld, direct in zwart-witsjablonen van 'medestanders' en 'vijanden', zo lijkt het. Wie niet met hem is, die is tegen hem. Een vijand, een heiden. Zo maak je natuurlijk ook niet makkelijk vrienden.

Dat het gemeentebestuur van Tilburg, met instemming van de gemeenteraad, de geluidsnormen gehandhaafd wil zien om een conflict tussen burgers te slechten, dat wil er bij Mennen niet in. Hij schrijft, en ik heb zijn tikfouten maar uit dit citaat verwijderd: "Deze zaak maakt naar mijn vaste overtuiging eens te meer duidelijk dat het militante heidendom steeds verder oprukt. Het verdraagt geen christelijke uitingen en stelt er zich tegen te weer. Het past in een grotere reeks." Hierna volgen ter onderbouwing van deze bijna-complottheorie vijf voorbeelden waarvan het merendeel in onzinnigheid niet voor elkaar onder doet en waarbij Mennen andermaal geen respect toont. Nu zijn de feiten en de waarheid daarvan het slachtoffer.
Meest kras is wel het tweede voorbeeld uit de reeks: “de georkestreerde actie van heel heidens Nederland tegen het pausbezoek in 1985”. Weer dat 'heidens'. En wat ongelooflijk zielig om volstrekte buitenstaanders de schuld te geven van het mislukte feestje als je dat als katholieken zelf hebt verprutst. Het waren immers de Nederlandse rooms-katholieken zelf die elkaar bijna op leven en dood bevochten, met in de linkerhoek de grondleggers van wat zou uitgroeien tot de 'Acht Mei-beweging' en rechts in de ring de clerus met oerconservatieve aanhang. Elsevier/Nipo peilde in februari 1985 de stemming. Het resultaat: "Van de katholieken is 3% blij en gelukkig met het pausbezoek, 27% vindt het wel goed, 43% doet het niets, 24% is er tegen en 3% heeft geen mening. Van de katholieken trekt 8% zich iets aan van de pauselijke voorschriften over geboortebeperking, 86% trekt zich er niets van aan en 6% heeft geen mening. Van de katholieken is 64% het er mee eens dat de centrale leiding in Rome schuld heeft aan de verdeeldheid in de Nederlandse katholieke kerk, 24% is het hiermee oneens, 12% heeft geen mening." Zo stonden de zaken er in 1985 voor, meneer pastoor!
Dat de Italiaan Buttiglione geen eurocommissaris kon worden, was omdat hij eerder als europarlementariër tegen burgerrechten voor minderheden had gestemd die hij als commissaris juist te vuur en te zwaard zou moeten verdedigen. Niet zijn geloof was het struikelblok, dat betreft immers een particuliere opvatting, maar zijn ongeloofwaardigheid en opportunisme.
Ook mooi is Mennens vijfde en laatste voorbeeld: "de christelijke moraal wordt aan een stuk door belachelijk gemaakt". Je hoeft maar door het archief van www.grootinquisiteur.nl te lopen en je weet dat dit waar is. Tot het belachelijk maken van de christelijke moraal zijn christenen uitstekend in staat, daar hebben ze de hulp van anderen, laat staan van heidenen, niet bij nodig. Mennen, die spreekt vanuit een kerkelijke traditie die zich uitstrekt van 'aflaat' tot 'zedenmisdrijf' met nóg minstens 24 soorten misdaad daartussen, had er verstandiger aan gedaan dit laatste voorbeeld niet ter sprake te brengen.
In de Europese grondwet, zo die er al komt, wordt geen verwijzing gemaakt naar de christelijke God. Gezien de scheiding tussen kerk en staat is dat niet meer dan vanzelfsprekend. En over de wenselijkheid van religieuze symbolen op het slijk der aarde tenslotte, daarover kun je uiteraard van mening verschillen. Maar een mening die afwijkt van die van Mennen, dat past deze pastoor niet. 'De heidenen rukken op en ze proberen ons letterlijk het zwijgen op te leggen', besluit de geestelijke zijn betoog met een laatste aantoonbare leugen.

Grootinquisiteur
  Reacties (12)
11. Geschreven door Stephen, op 18-03-2010 13:37
Wat mij verontrust is de macht die deze figuur heeft. Je geloof is belangrijk - onverklaarbaar, maar waar. Bovendien is het weerloos. 
Huub Oosterhuis weet die kwetsbaarheid van mensen in hun geloof goed te verwoorden.  
Dat hij, een van onze grootste eigentijdse dichters, in de tang is geraakt van deze walgelijke inquisiteur, is te erg voor woorden.
12. Geschreven door Joop, op 16-08-2012 09:23
"een kerkelijke traditie die zich uitstrekt van 'aflaat' tot 'zedenmisdrijf'." Wat een geweldige vondst!

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
1KJ     LE5   
T O  T   2  E46
6Q7  PYO  RBB   
 G  X   E  JTO
JPF     RAX   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved 
< Vorige
Advertisement

NU VERKRIJGBAAR

Boek: Rare kostgangers (2012) 

Onze Lieve Heer heeft rare kostgangers, zegt de volksmond. Grootinquisiteur weet dat het andersom is. Het zijn de rare kostgangers die de Lieve Heer hebben: een vrijbrief om anderen hun wil op te leggen, hun gelijk te halen, en onbekommerd onzin uit te kramen. Allemaal uit naam van het Opperwezen, bij welke naam dat dan ook genoemd wordt. Voorjaar 2007 begon Grootinquisiteur zijn kruistocht tegen de uitwassen van religie op de gelijknamige website. En net als zijn historische naamgenoot kent hij geen genade. Pastoors, predikanten en profeten: hij legt ze op de pijnbank en foltert ze met bijtend sarcasme, geselende ironie en onontkoombare logica.

In dit boek zijn de beste, hardste, gemeenste, belangrijkste en leukste bijdragen van de eerste vijf jaar Grootinquisiteur (2007-2011) gebundeld.
Paperback, 228 pagina's, € 14,95 - Online bestellen

Bezoekers van de website reageerden:

“Compliment: scherpe pen maar leuk geformuleerd.”

“Zeer ongenuanceerd. Schandelijk eenzijdig.”

“Dank u voor het schrijven van dit zeer vermakelijke artikel.”

Direct naar Twitter

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval