Home arrow Literatuur arrow Hoe een klein rotgodje God vermoordde
Hoe een klein rotgodje God vermoordde Afdrukken
zondag 26 augustus 2007

Hoe een klein rotgodje God vermoordde Hoe vallen de daden van God en andere bijbelfiguren nog te rijmen met de moraal van de (eenen)twintigste eeuw? Hoe kunnen wij vandaag de dag nog goedkeuren dat een vader zijn zoon offert? Had Abraham God geweigerd zijn zoon naar de berg te brengen als hij even met zijn vrouw had overlegd? Op dit soort vragen geeft Guus Kuijer antwoord in zijn boek 'Hoe een klein rotgodje God vermoordde'. In 'Het boek van alle dingen' boog Guus Kuijer zich al over geloof, God en opvoeding. In 'Hoe een klein rotgodje God vermoordde' gaat hij verder en dieper. Door vragen te stellen vanuit het perspectief van de moderne lezer komt hij tot opzienbarende conclusies over Koran en Bijbel.

In de heilige boeken worden eigenschappen aan God toegeschreven die volgens Guus Kuijer het goddelijke niet eens benaderen. Kijkt hij als ongelovige dus neer op godsdienst? Nee, het is de fundamentalist die God lastert: "Hij heeft zolang met zijn cirkelzaag op God in gezaagd tot Hij is geworden tot het kleinzielige, naargeestige mannetje dat hij in hun ogen is." Dus: "Scherp de wet op de godslastering aan! Laat de godslasteraars zuchten in de kerkers van uw vlekkeloze normen en waarden."
Hoe een klein rotgodje God vermoordde is in een weergaloze stijl geschreven, vol vlijmscherpe observaties en met onmiskenbare humor. Het is een boek voor gelovigen en ongelovigen, voor iedereen die bereid is na te denken en de heilige boeken opnieuw, met een kritische blik durft te lezen. Die lezer zal er als een ander mens uit tevoorschijn komen: wijzer, vrolijker, misschien zelfs werkelijk verlicht. (Omslagtekst).
Hoe een klein rotgodje God vermoordde, Guus Kuijer, Athenaeum - Polak & Van Gennip, 2006, ISBN  90 253 2759 1.

Zie ook het interview met de schrijver in het programma Boeken&cetera  Be first to comment this article

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
D53     E    
2   D  K W  HGK
UDC  2TT  NHX   
 N  J   K  NTH
GCD      3   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval