EO knipt in documentaires BBC Afdrukken
zaterdag 28 juli 2007

De Evangelische Omroep (EO) heeft fragmenten uit een natuurserie van de BBC, waarin de evolutietheorie aan bod kwam, aangepast of verwijderd. Het laatste deel van de tiendelige serie 'The Life of Mammals' (Het leven van zoogdieren) van David Attenborough, dat gaat over mensapen en de mens, is op de dvd die de omroep verkoopt zelfs geheel weggelaten.

Dat zegt Gerdien de Jong, universitair hoofddocent evolutiebiologie aan de Universiteit Utrecht. Zij bekeek de serie zowel bij de BBC als bij de Belgische publieke omroep en de EO en vergeleek de dvd's die de EO en de BBC hebben uitgebracht. De Jong plaatste haar bevindingen op de website evolutie.blog.com, waar ze spreekt van een "vals getuigenis".

'Zoek de tien verschillen'
De EO blijkt elke verwijzing naar de miljoenen jaren die de evolutie duurt, te hebben verwijderd. Soms sprak de Nederlandse stem een andere tekst in. De aflevering over de afstamming van de mens en de mensaap werd helemaal niet uitgezonden. De Jong noemt die censuur kwalijk. De EO, zo meent zij, is niet verplicht de serie van Attenborough uit te zenden, maar als hij daartoe toch besluit, moet hij die in haar geheel laten zien. Het wegwerken van de evolutie is volgens De Jong beperking van de vrijheid van anderen. "Hier immers wordt door de EO aan de niet-EO Nederlanders voorgeschreven wat zij op het gebied van evolutie niet zullen zien", schrijft De Jong op de website. Daar is aan de  hand van tekstvoorbeelden tot in detail te zien hoe door de EO is geknipt in de tweede aflevering, en kunnen beeldfragmenten van beide versies van de eerste aflevering via YouTube met elkaar worden vergeleken.  

Bedrog
EO-directeur Henk Hagoort doet het bedrog van de omroep af als de normaalste zaak van de wereld en geeft publiekelijk toe dat dergelijke series al jaren worden gecensureerd. Alsof hij het daarmee goedpraat voegt hij eraan toe: "De BBC weet daarvan."



  Reacties (3)
1. Geschreven door Johan de Jong, op 09-08-2007 06:33
Als ze niet alles willen uitzenden, is dat hun zaak. 
Ze kopen een serie onder bepaalde condities en maken daar bindende afspraken over. 
We hoeven niet te kijken, dan hoeven we ons ook niet te ergeren.
2. Geschreven door John Hassink, op 18-09-2008 15:29
Ho ho ho, dat vind ik de zaak omdraaien. 
Ze hadden de serie in zijn geheel niet moeten uitzenden als bepaalde elementen ervan hen niet aanstaan. 
 
Een omroep die met beide benen op aarde staat, een andere dan de EO dus, had dan de kans gekregen om de serie in volle glorie uit te zenden. 
 
Wat de EO heeft gedaan is waanzinnig respectloos, achterbaks en niet goed te praten.
3. Geschreven door John Hassink, op 18-09-2008 16:29
Nog even toelichten: 
 
Aangezien de EO aankopen van programma's met publiek geld doet, is dit zeer zeker NIET hun zaak. 
 
Wat nu als ik het Engels totaal niet machtig was geweest, maar ik had die mooie serie zo graag gezien zonder dat er hele stukken uit waren geknipt omdat de gristen taliban er niet met hun vieze fikken vanaf konden blijven, denk je dan dat ik me niet nog meer zou ergeren dan ik nu al doe?

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
4G8          4       
L      F    F1    3US
OAH   UOT    K       
D N    I     A    L27
X25         CW4      

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved