Home arrow Rare kostgangers arrow Nederland 2007: leggingleed
Nederland 2007: leggingleed Afdrukken
dinsdag 17 juli 2007

De legging heeft zijn langste tijd gehad op de Veluwe. Sinds het kledingstuk onlangs aan een tweede opmars begon, fulmineert christelijk Nederland tegen de "zeer strakke damesbroek" (Van Dale). In het kerkblad, op het schoolplein en vanaf de kansel wordt op oudtestamentische gronden uitgehaald naar dit goddeloze stuk textiel. De kerkleer schrijft voor dat mannen en vrouwen zich onderscheidend kleden 'omdat de Heere God man en vrouw zowel fysiek, mentaal als sociaal verschillend heeft geschapen', stelt een dominee. Is dit de joods-christelijke traditie van Nederland waarop u doelde, minister Vogelaar?

In gereformeerde kringen is de discussie over de legging losgebarsten na een artikel in het kerkblad van een predikant in het Gelderse Nederhemert. De predikant roept daarin vrouwen op om niet in een legging naar de kerk te gaan.
De gereformeerde Jacobus Fruytier scholengemeenschap in Apeldoorn is het jongste christelijke bolwerk waar individuele vrijheid het aflegt tegen evangelisch geïnspireerde behoudzucht en groepsdwang. Nou ja, rokken tot boven de knie waren er toch al niet toegestaan. De meisjesleerlingen mogen daar nu ook geen legging onder hun rok of jurk dragen. De legging is een soort broek en dus een kledingstuk voor mannen, redeneert de school, die het verbod heeft opgenomen in het reglement.
Schooldirecteur Van Dijke (een bekende naam in repressief christelijk Nederland) lijkt met de proclamatie speciaal te hebben gewacht tot het begin van de zomervakantie, de held. "Onderscheid vinden wij belangrijk", zegt Van Dijke vandaag in de Telegraaf. "Alleen jongens mogen in een broek lopen, meisjes moeten een jurk of een rok dragen."

Onzinnige regeltjes van voor onze jaartelling worden één op één overgenomen in een reglement anno 2007. Want we doen het al eeuwen zo. Een typisch voorbeeld van 'christen dom'. Op de website van de school heet het: "Wij willen de identiteit van onze school centraal stellen. Daarom klinkt de boodschap van de Bijbel door in de lessen en het overige schoolleven. Voor sommige vakken maken we gebruik van speciaal voor het reformatorisch onderwijs ontwikkelde leerstof. In alle leerjaren belichten wij vanuit onze identiteit levensbeschouwelijke en maatschappelijke onderwerpen om onze leerlingen toe te rusten voor later." Vooral dat "om onze leerlingen toe te rusten voor later" is opmerkelijk. Feitelijk juister is natuurlijk "op achterstand te zetten voor later".

Grootinquisiteur  Reacties (3)
1. Geschreven door Johan de Jong, op 09-08-2007 06:46
Dat er kleding voorschriften gelden op scholen ed, is op zich niet het punt. 
Voorschrijven en het bewijs daarvoor uit de bijbel, koran of welk ander boek te halen is de eigen interpelatie van de mens. 
Ik vraag me af of het werkelijk de bedoeling was om het zo de "voorschriften" te gebruiken.
2. Geschreven door Johan de Jong, op 16-08-2007 11:50
Overigens wordt door een groot (jeugd)deel van het christelijk Nederland de legging gewoon gedragen. De aanhef dat heel christelijk Nederland fulmineert is dan ook overtrokken.
3. Geschreven door John, op 19-08-2007 19:31
@Johan 
Er staat niet "heel christelijk Nederland".

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
SX3     D1X   
E A  N  F   X1O
1BS  WC6  2HF   
 I  X   5  1C4
9XE     35O   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement

NU VERKRIJGBAAR

Boek: Rare kostgangers (2012) 

Onze Lieve Heer heeft rare kostgangers, zegt de volksmond. Grootinquisiteur weet dat het andersom is. Het zijn de rare kostgangers die de Lieve Heer hebben: een vrijbrief om anderen hun wil op te leggen, hun gelijk te halen, en onbekommerd onzin uit te kramen. Allemaal uit naam van het Opperwezen, bij welke naam dat dan ook genoemd wordt. Voorjaar 2007 begon Grootinquisiteur zijn kruistocht tegen de uitwassen van religie op de gelijknamige website. En net als zijn historische naamgenoot kent hij geen genade. Pastoors, predikanten en profeten: hij legt ze op de pijnbank en foltert ze met bijtend sarcasme, geselende ironie en onontkoombare logica.

In dit boek zijn de beste, hardste, gemeenste, belangrijkste en leukste bijdragen van de eerste vijf jaar Grootinquisiteur (2007-2011) gebundeld.
Paperback, 228 pagina's, € 14,95 - Online bestellen

Bezoekers van de website reageerden:

“Compliment: scherpe pen maar leuk geformuleerd.”

“Zeer ongenuanceerd. Schandelijk eenzijdig.”

“Dank u voor het schrijven van dit zeer vermakelijke artikel.”

Direct naar Twitter

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval