Home arrow Literatuur arrow De mislukte man
De mislukte man Afdrukken
maandag 16 juli 2007

De mislukte man Een diepgewortelde vrouwenhaat en angst voor lustgevoelens gaan in het christendom hand in hand. Lang vóór de heksenvervolgingen worden vrouwen gezien als inferieure wezens, als vertegenwoordigers van het kwaad. Ziet Jezus man en vrouw nog als gelijkwaardig, niet lang na hem verandert dat. De christelijke theologie wordt sterk beìnvloed door de vrouwvijandige kerkvaders Hieronymus, Ambrosius en Augustinus.

Iedere vorm van lust is uit den boze. Tot ver in de twintigste eeuw dient seksualiteit volgens de kerk maar één doel: voortplanting. De 'daad' is strikt voorbehouden aan gehuwden en moet in een  nauwkeurig voorgeschreven houding worden bedreven. Waarop zijn vrouwenhaat en angst voor lust gebaseerd? Jacob Slavenburg legt de wortels bloot van theologische misvattingen die ook nu nog diepe sporen nalaten. (Omslagtekst).
"De schoonheid van het lichaam zit slechts in de huid. Als de man echter kon zien wat er onder de huid zit, zou de aanblik van de vrouw hem doen walgen... Als wij spuug of drek met geen vingertop willen aanraken, hoe kunnen wij er dan naar verlangen deze zak vol drek te omhelzen?"
De mislukte man. Vrouw en seksualiteit in het christendom, Jacob Slavenburg, Alpha, 1996, ISBN 90 5658 015 9.
  Be first to comment this article

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
 I     YAB   
LQ   P   B  NC4
 U  B8D   B   
 3   G   B  S2D
WEN      3   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval