Home arrow Literatuur arrow Van God los
Van God los Afdrukken
vrijdag 20 april 2007

Van God los Pas op voor Harris. Religiekritiek was een prettig tijdverdrijf, tot Harris op het podium verscheen. Deze glasheldere filosoof en nuchtere neuroloog zet een punt achter de tolerantie tegenover een primitief fenomeen dat een bron van kwaad en conflicten is voor de mens: het geloof.

In Van God los worden de absurditeiten van het geloof vergruizeld onder het felle, ontwapenende licht van de rede. Aan de hand van levendige voorbeelden analyseert Harris waarom religieuze motieven, al leiden ze tot de grootste catastrofen, het in onze wereld nog vaak winnen van onze verstandelijke overwegingen. Hij toont hoe georganiseerde religie weer meer en meer doordringt in de politiek en daarmee in ons dagelijks leven, en waarschuwt voor de gevolgen.
Honderd jaar na Nietzsches Antichrist roept Harris, zo mogelijk nog radicaler, een halt toe aan elke vorm van geloof, van moslims, christenen, joden of hindoes zonder onderscheid. Bovendien schetst hij met inzichten die hij ontleent aan de neurologie, filosofie en oosterse mystiek de contouren van een toekomst waarin spiritualiteit en ethiek op seculiere en humanistische leest geschoeid zijn. Van God los is een bestseller voor vrije geesten. (Omslagtekst).
Van God los, Sam Harris, Uitgeverij De Arbeiderspers, 2007, ISBN 978 90 295 6437 3.

Lees de eerste 24 pagina's  Reacties (4)
1. Geschreven door Henk Bakker, op 11-10-2007 21:10
Tip: 
Als je de eerste 24 pagina's wilt lezen, blijf dan op "volgende" klikken totdat je tekst ziet. Er zitten nogal wat blanco pagina's aan het begin.
2. Geschreven door Chris H, op 27-11-2007 19:12
Henk heeft gelijk. Als je in de url &num=7 aan het eind zet, krijg je de inhoudsopgave. Twee pagina's later begint het boek.  
 
De eerste alinea dreigt een breedsprakig boek aan te kondigen maar dat wordt de volgende bladzijden gelukkig rechtgezet.
3. Geschreven door John, op 27-11-2007 19:44
@Henk, @Chris, 
De link is aangepast zodat je direct bij de inhoudsopgave terechtkomt. 
Bedankt voor de tip allebei.
4. Geschreven door JosR, op 03-10-2011 21:06
Ik heb de Engelstalige versie gelezen, wat een verbaal geweld! 
Het boek heeft me geboeid van begin tot einde het enige wat ik jammer vind is dat Sam Harris blijkbaar een voorkeur voor het Boeddhisme heeft en hier een lans voor wilt breken. Dit laat echter ook meteen zien dat het boek vanuit het hart geschreven is. Toevallig vandaag nog door de Koran gebladerd, daar viel mij een vers in op waarin de ongelovige uitgedaagd werd een boek te schrijven van minimaal 10 hoofdstukken die beter waren dan de Koran. Sam Harris is dat met verve gelukt. 
Mocht nog iemand een Nederlandstalige versie op de plank hebben liggen waar hij niets mee doet, dan heb ik daar wel interesse in !!!

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
BD6     G2H   
E   2  T   PA6
U15  OAE  XOQ   
S 1  5   P  8XS
UKT     8W7   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval