Home arrow Rare kostgangers arrow ChristenUnie tegen 'de dood'
ChristenUnie tegen 'de dood' Afdrukken
zondag 21 januari 2007

Hoe verward moet je zijn om in de afbeelding van een menselijke schedel, wat botten en de tekst 'De dood, dat moet je meemaken', propaganda voor zelfmoord en euthanasie te zien? Yvette Lont, namens de ChristenUnie in de raad van het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost, had die connectie snel gelegd.

Gewraakt affiche 'De dood, dat moet je meemaken'.
Het gewraakte affiche.


Dat het Rijksmuseum op deze manier reclame maakt voor een expositie, vindt zij 'belachelijk' en 'zeer onverantwoord'. Vandalen hebben in Amsterdam Zuidoost de posters verwijderd, omdat ze 'satanisch' zouden zijn, een schadepost van enkele honderden euro's voor het Rijks.

ChristenUnie denkt wel voor u
Het koppelen van de poster over de dood aan zoiets als zelfmoord of euthanasie zegt natuurlijk vooral iets over het beperkte, want christelijk geïnfecteerde, denkkader van stadsdeelraadlid Lont. 'De dood, dat moet je meemaken', zal eerder betrekking hebben op het getuige (moeten) zijn van de dood van iemand anders: een dierbare, een beroemdheid, een geliefd huisdier. De dood, je eigen dood, is één van de weinige zekerheden in het leven. Ook die dood 'moet je meemaken', ben je gedwongen zelf te ondergaan, hopelijk pas na een lang en rijk leven. En natuurlijk kun je de dood, het sterven, beleven door de kunst. In literatuur, theater, film, muziek en de schilderkunst is het van oudsher één van de belangrijkste thema's, dus ook in musea. Niets mis met zo'n expositie, dunkt mij.
Maar niet als het aan de ChristenUnie en Yvette Lont ligt. Die bepalen wel wat goed voor u is. Voor die balletuitvoering van de stervende zwaan in het Muziektheater mag geen reclame meer worden gemaakt. En ook het Concertgebouw doet er verstandig aan de affiches voor de Kindertotenlieder maar af te bestellen. Het breng u anders maar op ideeën.

Achtste gebod tijdelijk buiten werking
Een opvallend detail aan de onverdraagzaamheid van Lont is het verwijderen van de posters in Amsterdam Zuidoost, vanwege het 'satanisch' karakter ervan, wat daarmee ook bedoeld moge worden. Duidelijk is daarmee in ieder geval wel dat de ChristenUnie het recht op vrije meningsuiting, dat men terecht voor zichzelf claimt, aan andere kerkelijke denominaties wenst te onthouden.
Twijfelachtig is verder dat Lont de diefstal niet veroordeelt. Geldt het achtste gebod ineens niet meer? Het lijkt Grootinquisiteur dan ook zeer gewenst om aan de tien leefregels van Lont voor Zuidoost, de zogenoemde
Stadsdeeletiquette, alsnog een elfde regel toe te voegen: de regel die duidelijk maakt dat je met je poten van de spullen van een ander hebt af te blijven. En zet die regel maar op de eerste plaats. Om verwarring bij de ChristenUnie te voorkomen.

Grootinquisiteur
  Reacties (4)
1. Geschreven door Johan de Jong, op 30-01-2007 11:56
Of het de Christen Unie is of haar lid, maakt wel verschil. 
Als prive persoon mag je een ander denkbeeld verkondigen, dat je daarmee een ander gebod overtreed lijkt mij niet de juiste weg. 
Overigens denk ik dat een persoonlijk gesprek met dit CU lid van veel waarde kan betekenen voor haar maar ook om de beeld vorming rond de CU.
2. Geschreven door ][enkie website, op 20-09-2008 10:49
Ik weet niet in hoe verre het wat u betreft ter zake doet maar gister ontving ik een kostelijk e-mail berichtje van ene Y Lont.
3. Geschreven door John, op 21-09-2008 11:27
Jammer van die foto's, ][enkie.
4. Geschreven door metalgrandpa, op 21-09-2008 19:00
Yvette Lont gedaald tot het nivo van Wijnand Duyvendak? Zozo, hoe gaat de CU om met dit soort subversief gedrag van haar leden? Of is Y.L. soms geen lid meer van deze klup? Gristenen worden, in navolging van het succes van de islamisten steeds driester in het opdringen van hun 'werkelijkheid' en opvatting aan ons allen.

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
JT4     92D   
W F  K  R   5T4
A G  YL1  31R   
R 7  8   7  YQ2
2TH     TOK   

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reservedExpositie 'De dood' in het Rijksmuseum.

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement

NU VERKRIJGBAAR

Boek: Rare kostgangers (2012) 

Onze Lieve Heer heeft rare kostgangers, zegt de volksmond. Grootinquisiteur weet dat het andersom is. Het zijn de rare kostgangers die de Lieve Heer hebben: een vrijbrief om anderen hun wil op te leggen, hun gelijk te halen, en onbekommerd onzin uit te kramen. Allemaal uit naam van het Opperwezen, bij welke naam dat dan ook genoemd wordt. Voorjaar 2007 begon Grootinquisiteur zijn kruistocht tegen de uitwassen van religie op de gelijknamige website. En net als zijn historische naamgenoot kent hij geen genade. Pastoors, predikanten en profeten: hij legt ze op de pijnbank en foltert ze met bijtend sarcasme, geselende ironie en onontkoombare logica.

In dit boek zijn de beste, hardste, gemeenste, belangrijkste en leukste bijdragen van de eerste vijf jaar Grootinquisiteur (2007-2011) gebundeld.
Paperback, 228 pagina's, € 14,95 - Online bestellen

Bezoekers van de website reageerden:

“Compliment: scherpe pen maar leuk geformuleerd.”

“Zeer ongenuanceerd. Schandelijk eenzijdig.”

“Dank u voor het schrijven van dit zeer vermakelijke artikel.”

Direct naar Twitter

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval