God als misvatting Afdrukken
zaterdag 13 januari 2007
God als misvatting In zijn onnavolgbare, pakkende, soms geestige stijl richt Richard Dawkins zijn scherpzinnige pijlen op het geloof in een bovennatuurlijke god. Dawkins bekritiseert het godsidee in al zijn vormen, van de door seks geobsedeerde tiran van het Oude Testament tot de heel wat minzamere (maar nog altijd onlogische) 'Grote Klokkenmaker' van sommige verlichtingsdenkers.

Hij laat geen spaan heel van de belangrijkste argumenten voor religie (zoals het bieden van troost, het funderen van ethiek) en toont de grote onwaarschijnlijkheid van een opperwezen aan. Hij laat zien hoe religie oorlog voedt, onverdraagzaamheid in de hand werkt en aanzet tot kindermishandeling. Dawkins heeft een even gepassioneerde als rigoureuze weerlegging van religieuze aanspraken geformuleerd, die omarmd zal worden door iedereen die zich stoort aan de inconsistenties en wreedheden waarvan de Bijbel - weliswaar van grote literair-historische waarde volgens Dawkins - doorspekt is; door iedereen die niets moet hebben van de oppervlakkigheid van Intelligent Design; door iedereen die zich kwaad maakt over het fundamentalisme in het Midden-Oosten of in de hedendaagse VS. Dawkins' boek zal een welkome steun in de rug zijn voor ieder die zich met trots atheïst durft te noemen. En een vurig pleidooi voor het 'uit de kast komen' van ieder die zich diep in zijn hart al een atheïst weet. (Omslagtekst).
God als misvatting, Richard Dawkins, Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2006, ISBN 90 468 0147 0.





  Reacties (2)
1. Geschreven door Johan de Jong, op 01-02-2007 06:21
Dawkins, ergert zich aan anderen die er een goed gevoel van krijgen om te geleoven, hij kan dus een aantal zaken misschien wel gevoelsmatig aanpakken, bewijs is er niet. 
Het enige bewijs dat er is, oorlogen ed dat zijn de mensen die uit naam van een religie het anderen niet gunnen om vrij te zijn of om er een andere denkwereld op na te houden. 
Ook de vergelijking met Amerika, waar de godsdienst (lees mensen) door geschoten is naar de comercie en het fundamentalisme van het midden Oosten, kunnen we naar mensenwerk doorschuiven. 
Mensen worden fanatiek, dit staat haaks op de geloofsovertuiging van (gelukkig) vele.
2. Geschreven door John, op 02-02-2007 12:44
@ Johan de Jong 
Ik kan je geruststellen, Johan. Afgaande op dit boek en op eerdere publicaties ergert Dawkins zich beslist niet aan mensen die een goed gevoel krijgen door de beleving van hun geloof, hij misgunt dat ook niemand. Hij vindt onder meer wel dat deze mensen worden misleid. Hij komt dus eigenlijk voor ze op. Het leuke van dit boek is dat hij zijn standpunten toelicht aan de hand van meer dan vierhonderd pagina's praktijkvoorbeelden en citaten uit voor iedereen beschikbare en dus controleerbare literatuur. 
Met de andere punten die je noemt (oorlogen, onvrijheid van denken, commercie, fundamentalisme en fanatisme en de rol van de mens daarin) sta je helemaal op één lijn met Dawkins. De kritiek van Dawkins is vanzelfsprekend gericht op het handelen van mensen. Jullie zijn het veel meer met elkaar eens dan je waarschijnlijk voor mogelijk had gehouden.

Reageer
Wees aardig voor elkaar of je reactie wordt verwijderd!
Naam:
Reactie:

MathGuard security question, please solve:
SCU         BR5      
  R    9    X T   IMB
  S   LDK   B93      
  M    Q    2 S   R6A
  F         STU      

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved